Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Eğitim Çalışanlarının Çözüm Bekleyen Sorunları

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3600 ek gösterge ve sözleşmeli personel konularını hükme bağladık, 2022 yılı içerisinde bakanlıkla birlikte çalışarak sonuca kavuşturacağız. Üniversite idari personelinin merkezi yer değişikliği konusunda çalışma yapılmasını da hükme bağladık. 400 TL toplu sözleşme ikramiyesiyle sendikalı-sendikasız farkını ilk defa toplu sözleşme hükmüne dönüştürdük. Mevcut düzen örgütsüzlüğü özendiriyordu. Biz toplu sözleşme ikramiyesiyle sendikacılığa özen, sendikalılığa önem kazandırdık. Masanın kapsamını, kazanımlarımızın katsayısını artırdık. Bunlar kolay olmadı. Titiz bir hazırlık, ciddi bir emek ve teşkilatımızın güçlü desteği ile başardık. Anadolu Meydanı’nda on binlerle son çeyrek asrın en büyük sendikal eylemini gerçekleştirdik. Sesimizi de, sözümüzü de o gün o meydanda yükselttik. Toplu sözleşme kazanımlarımızı salt bugünkü kazanımlar üzerinden değil, dünden bugüne bütün kazanımlar toplamında değerlendirmemiz gerekiyor. Toplamda 802 kazanımımızı kitaplaştırdık, tarihe kaydettik.

Kazanımlarımızı korumak, sorunlarımızı bir an önce çözmek, düşen alım gücünü telafi etmek, yeni kazanımlarla daha güçlü bir gelecek için sendikal mücadeleyi her platformda devam ettireceğiz.'' dedi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile ilgili ''Bu kanun dün bir imkândı ama bugün sorunları çözmede yetersiz kalıyor. Kanun bu hâliyle sendikacılığın önünü tıkıyor, gelişimini engelliyor, hakça pazarlığı mümkün kılmıyor. Kanun yeniden ele alınmalı; örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı, dayanışma aidatı getirilmeli, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu daha adil ve bağımsız hüviyete kavuşturulmalı, toplu sözleşmenin kapsamı genişlemeli, müzakere süresi uzamalı, tutanak sistemi getirilmeli, oturma düzeni değişmeli, masada sadece yetkili sendika olmalıdır.'' dedi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 20. Millî Eğitim Şûrası ile ilgili ''Şûrayı önemsiyor; eğitimin ve eğitimcilerin sorunlarını müzakere için çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Şûra için hazırlıklarımızı tamamladık. Görüşlerimizi kamuoyuyla da paylaştık. Her zaman söylüyoruz, güçlü ve büyük Türkiye hedefi için eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunları mutlaka çözülmelidir. Öncelikle belirtmeliyim ki, şûranın yedi yıldır yapılmıyor olması eğitim için kayıptır. Şûralar zamanında yapılmalı, sorunların müzakeresi ötelenmemelidir. Ayrıca şûrada gündem dayatması yerine, şûra gündemi sosyal paydaşlarla belirlenmelidir. Her ne kadar istişarî bir kurum olsa da şûranın tavsiyeleri politikalara dönüştürülmelidir. Şûranın üç gündemi olan ‘Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği’, ‘Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi’ ve ‘Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi’ konularında çalışmalarımız, süregelen taleplerimiz, tekliflerimiz var. Okul öncesi dönemde din ve ahlak eğitimi başta olmak üzere, öğretmenler ve yöneticilerle ilgili taleplerimizi şûra gündemine taşıyoruz.

Millî Eğitim Bakanlığı’na buradan çağrıda bulunuyorum. Gelin, liyakat ve ehliyet ilkesini tesis edelim, kadrolu-sözleşmeli-ücretli-vekil karmaşasını bitirelim, istihdamda güçlük çekilen yerlere teşvik sistemini getirelim, cebri yöntem yerine cezbi yöntemi uygulayalım, mülakatı kaldıralım, görevde yükselme/unvan değişikliği sınavlarını bir takvime bağlayarak periyodik hâle getirelim, adaylık kaldırma sınavını kaldıralım, okullara bütçe verelim,  okul-veli iş birliğini zedeleyen, yönetici ve öğretmenle veliyi karşı karşıya getiren, okul yöneticilerinin dikkatini eğitimden uzaklaştıran bütçe sorununu çözelim, baskıcı, antidemokratik ve 82 model ilkel kılık ve kıyafet yönetmeliğinden ülkeyi de, memuru da kurtaralım, öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki aksaklıkları giderelim, dokuz ayrı hususta dava açtığımız yönetici atama yönetmeliğinde yargıyı beklemeye gerek yok, gelin yönetmeliği değiştirelim, sorunları bitirelim. Eğitim bir bütündür, hiç kimsenin eğitime katkısı yadsınamaz, yok sayılamaz. Gelin, yardımcı hizmetler sınıfını genel idare hizmetleri sınıfına geçirelim; başta hizmetli, memur, şeflerimiz olmak üzere, genel idare hizmetleri ve yardımcı hizmetler sınıfı personelinin mali ve özlük haklarında iyileştirmeler yapalım. Bir çağrımız da YÖK’e. ‘Yükseköğretimde Değişim ve Dönüşüm Beklentileri’ raporumuzda yükseköğretime dair sorunları tespit ettik. Gelin, yükseköğretim kanununu; sorunları ve eksiklikleri giderecek şekilde değiştirelim, yükseköğretimde yetkilerin tek bir makamda toplanmasının önüne geçelim, yetkinin keyfî kullanımını önleyecek mekanizmalar tesis edelim, akademik yükselme sistemini evrensel kabul gören objektif kıstaslara bağlayalım, yükseköğretim çalışanlarının karar mekanizmalarında yer almalarını sağlayalım, idari kadronun yer değişikliği sorununu çözelim, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarını periyodik hâle getirelim, 50-d kapsamındaki araştırma görevlilerinin sorunlarını giderelim.”

Akademik sendikacılığın öncüsü olduklarını ifade eden Yalçın, “Çalışıyoruz, üretiyoruz, kazandırıyoruz, sorunları birer birer çözüyoruz. Müfredata nitelik katmak derdinde olan da biziz, ‘Ders kitapları dert olmasın’ diyen de biziz. Hamaset yapmıyor, slogan atmıyor, şikâyet etmiyoruz. Tespiti yapıyor, çözümü öneriyoruz. Raporlarımızla, analizlerimizle, dergilerimizle yol gösteriyor, diğerlerine göre değil, değerlerine göre sendikacılık yapıyoruz.

Salgında yollarımız kesilse de hızımız kesilmedi. Büyük kapanmayı yaşarken büyük açılımlar yaptık. Online toplantılar gerçekleştirerek; uluslararası sendikacılarla ‘Kovid-19 Salgın Sürecinin Eğitim ve Çalışma Hayatı’nı değerlendirdik. Teşkilatımızla çevrim içi buluşmalar, il divan toplantıları gerçekleştirdik, Başkanlar Kurulu toplantımızı video konferans yöntemiyle yaptık, hem hasret giderdik hem de teşkilatımızın hiçbir şartta azalmayan diriliğine şahitlik ettik. Teşkilat olarak bu dönemde dinamik bir izleme ve değerlendirme süreci yaşadık; Pandemi Sürecinde Okulları Güvenle Açmak: Öğretmen ve Veli Araştırmamızı, Pandemi Döneminde Öğrenme Kaybı, Türkiye’de Okul Öncesi Din ve Ahlak Eğitimi, Güvencesiz Meslek Belirsiz Gelecek: 50/D Tespit ve Öneriler, Yükseköğretimde Değişim ve Dönüşüm Beklentileri Öneriler, Eğitime Bakış ve Yükseköğretime Bakış, 20. Millî Eğitim Şûrası Görüş ve Öneriler raporlarımızı yayımladık. Türkiye’nin entelektüel birikimi olarak sorunları sıralamakla yetinmedik, çözümleri de geliştirip kamuoyuyla paylaştık. Salgında eğitime erişim sorununun tespiti, tahlili ve çözümü için inisiyatif aldık. Yüz yüze eğitme geçiş çağrısı yaparak nesillerimizin kaybına tahammülümüzün olmadığını ortaya koyduk. PCR dayatmasına karşı çıktık. Okullarda hijyen, ödenek, yardımcı personel sorunlarını gündeme taşıdık.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.