Öne Çıkanlar Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler Nitelikli Personel 2024 Yılı Nisan Ayı Yay Burcu Aşk Yorumu Milli Eğitim Bakanlığı

Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü (Yemek Yardımı)

Genel Müdür Bakan a. Levent ÖZİL imzalı resmi yazıda ''Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ve İşçi Sendikaları Konfederasyonları arasında imzalanan "Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü (IV)"nün uygulanmasına ilişkin Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası 19.10.2022 tarihli ve 3861 sayılı yazısı Ek'te sunulmaktadır.

Konu hakkında, 01.01.2021-31.12.2022 Yürürlük Süreli T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatlarına Bağlı (10 No.lu İş Kolunda Faaliyet Gösteren) İşyerleri İşletme Toplu İş Sözleşmesi'nin 29'uncu maddesinde; "İşçilere; işyerinde fiilen çalıştıkları günlerde bir öğün, 2000 kalorilik doyurucu yemek, ücretsiz verilir. Ancak, yemek saatinde işyeri dışında görevli olanlara, Ramazan ayında oruç tutanlara, sağlık kurulu raporu ile perhizli olduğunu belgeleyenlere ve yemek çıkarılması veya verilmesi mümkün olmayan işyerlerinde çalışan işçilere fiilen çalıştıkları her gün için sözleşmenin birinci yılı birinci altı ayında 14,54 TL/Gün, sözleşmenin birinci yılı ikinci altı ayında 15,27 TL/Gün yemek yardımı yapılır. Bu ödeme, toplu iş sözleşmesinin ikinci yılı birinci ve ikinci altı aylarında ücret zammı oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibariyle artırılarak uygulanacaktır." denilmektedir.

Bakanlığımız kadrolarında görev yapmakta olan işçilere "fiilen çalıştıkları günlerde bir öğün ücretsiz olarak yemek verilir" hükmü İşletme Toplu İş Sözleşmesi'nde yer almaktadır. Ayrıca, yemek ücretinin yalnızca yemek çıkarılması veya verilmesi mümkün olmayan kurumlarımızda çalışan işçiler ile yemek çıkarılan veya verilen yerlerde yemek saatinde işyeri dışında görevli olanlar, Ramazan ayında oruç tutanlar ve sağlık kurulu raporu ile perhizli olduğunu belgeleyenlere ödeneceği hükmü yer almaktadır.

Bu konuda, yürürlükte olan İşletme Toplu İş Sözleşmesi'nin ilgili maddesi ve yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda işlem tesis edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından E-21525590-915.03.04.01-69018169 sayılı Yemek Yardımı konulu 23 Ocak 2023 tarihli resmi yazı Antalya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderildi.

Destek Hizmetleri Genel Müdürü Bakan a. Levent Özil imzalı resmi yazıda ''İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesinde yemek çıkartılan okul/kurumlarda görev yapan sürekli ve geçici işçilere ara tatili, sömestr tatili ve yaz taillerinde yemek ücretlerinin ödenip ödenemeyeceği ile ilgili tereddüte düşülmesi nedeniyle Valiliğinizin 19 Ocak 2023 tarihli ve E-88212897-869-68815706 sayılı yazısı ile Bakanlığımızın görüşüne ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

1 Ocak 2021-31 Aralık 2022 yürürlük süreli T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatlarına Bağlı (10 No'lu İş Kolunda Faaliyet Gösteren) İşyerleri İşletme Toplu İş Sözleşmesi'nin 29'uncu maddesinde; ''İşçilere; işyerinde fiilen çalıştıkları günlerde bir öğün, 2000 kalorilik doyurucu yemek ücretsiz verilir.

Ancak, yemek saatinde işyeri dışında görevli olanlara, Ramazan ayında oruç tutanlara, sağlık kurulu raporu ile perhizli olduğunu belgeleyenlere ve yemek çıkarılması veya verilmesi mümkün olmayan işyerlerinde çalışan işçilere yemek yardımı yapılır.'' hükmü yer almaktadır.

Bu konuda, yürürlükte olan İşletme Toplu İş Sözleşmesi'nin ilgili maddesi doğrultusunda işlem tesis edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmekedir.'' denilmiştir.

Toplu İş Sözleşmesinin Uygulanması ve Diğer Esaslar

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatlarına Bağlı (10 No.lu İş Kolunda Faaliyet Gösteren) İşyerleri İşletme Toplu İş Sözleşmesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.