Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Ramazan Pidesi Malzemeleri Şaban Ayı Sureleri Yardımcı Personel öğretmen

Ek Ders Ücreti (22 Haziran 2021)

Daire Başkanı Bakan a. Ahmet Aytaç imzalı resmi yazıda ''İlinizde bulunan eğitim kurumlarında şiir, kompozisyon, resim vb. alanlarda düzenlenen yarışmalar kapsamında Müdürlüğünüzde oluşturulan ''Eser İnceleme Komisyonu''nda görevlendirilen öğretmenlere, bu görevlerine bağlı olarak ek ders ücreti ödenip ödenmeyeceğine ilişkin 21 Haziran 2021 tarihli ve E-6874355841.01.01-26747339 sayılı yazımız ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda; Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin aylık ve ek ders ücreti karşılığında okutacakları veya okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve benzeri diğer hususlar belirlenmiştir.

Söz konusu Kararın ''Kurul ve komisyon üyeliği'' başlıklı 19'uncu maddesinin ikinci fıkrasında; ''(2) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları öğretmenlerine çeşitli mevzuatla verilen kurul ve komisyon üyeliği görevinin yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam etmesi halinde bu görevler, yarıyıl ve yaz tatiliyle sınırlı olmak ve fiilen görev yapılmak kaydıyla ek ders görevinden sayılır ve karşılığında her gün için 3 saat ek ders ücreti ödenir.'' hükmüne yer verilmiştir.

Görüleceği üzere yalnızca öğretmenlere ve komisyon üyeliği görevinin yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam etmesi halinde yarıyıl ve yaz tatiliyle sınırlı olmak ve fiilen görev yapılmak kaydıyla ek ders ücreti ödenmesi mümkün olabilmektedir. Anılan Kararda, komisyon görevi karşılığında bunun dışında ek ders ücreti ödeneceğine ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 27 Şubat 2007 tarihli ve 200719 sayılı Genelgesinin 17'nci maddesinde; ''...Görüleceği gibi ek ders ücreti ödenmesinin temel koşulu; Karar kapsamında öngörülen ek ders görevinin fiilen yapılmış olması ya da Kararda belirlendiği şekliyle ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı hallerin gerçekleşmiş olmasıdır. Ek ders ücreti ödenebilmesi için öncelikle görevin Kararda belirlenmiş olması ve karşılığında ek ders ücreti ödenmesinin de öngörülmüş olması gerekmektedir. Bu nedenle, Kararda belirlenmemiş görevler için, bu yönde alınan onaylara bağlı olarak ek ders ücreti adı altında herhangi bir ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır...'' açıklaması yer almaktadır.

Bu çerçevede; söz konusu komisyonlarda görevlendirilen öğretmenlere, bu görevlerine bağlı olarak ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.