Öne Çıkanlar öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi Hazine ve Maliye Bakanlığı yüz tanıma sistemi

Ek Ders Ücreti (27 Ekim 2021)

Daire Başkanı Bakan a. Ahmet Aytaç imzalı resmi yazıda ''İlinizde bulunan eğitim kurumlarında açılan destekleme ve yetiştirme kurslarında ders okutan yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücretlerinin hangi koşullarda %100 fazlasıyla ödeneği ile sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi bulunan öğretmenler tarafından fiilen okutulan ''rehberlik ve yönlendirme'' dersinin ek ders ücreti karşılığında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine ilişkin 15 Ekim 2021 tarihli ve E-86229323-903.99-34782277 sayılı yazı ve ekleri incelenmiştir.

15 Ekim 2021 tarihli ve E-86229323-903.99-34782277 sayılı yazı ve eklerinde yer alan konular aşağıda sırasıyla değerlendirilmiştir.

1- Bilindiği gibi daha önce bir örneği de Valiliğinize gönderilen Bakanlığımızın 27 Şubat 2007 tarihli ve 2007/19 Sayılı Genelgesi'nin 16'ncı maddesinde, ''Kararın 23'üncü maddesinde; ''(1) Bu Kararın 10, 14 ve 21'nci maddelerindeki ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılır. Eşit dağıtılamaması alinde kalan ek ders saati sayısı eşit olarak Pazartesi ve Cuma günlerine eklenir.'' hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre; yalnızca Kararın 10, 14 ve 21'nci maddelerinde belirtilen görevlilerin ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacak, bunun dışında kalanların ek ders saati sayıları, öncelikle aylık karşılığı kısmı değerlendirilmek üzere o hafta okuttukları derslerin tamamı üzerinden belirlenecektir.

Şöyle ki; sınıf öğretmenliği alan öğretmenleri de dahil olmak üzere, öğretmenlerin hafta içinde okuttukları dersler aylık karşılığı ders görevlerini doldurdukları saate kadar aylık karşılığı olarak değerlendirilecek, bunun üzerine okuttukları dersler ise ek ders ücreti karşılığında değerlendirilecektir. Yüz yüze eğitim kapsamında aylık karşılığı ders görevini doldurmayan öğretmenlere, yine yüz yüze eğitim kapsamında ek ders ücreti ödenmeyecektir. Bu nedenle, bu durumdaki öğretmenlerin ek ders saatleri önceden belirlenmeyecek, o hafta içinde okuttukları ders saati sayıları esas alınarak hata sonunda belirlenecektir. Herhangi bir nedenle ders görevini yerine getiremeyen öğretmenin yerine derse girenler de bu görevi öncelikle aylık karşılığı olarak yerine getirecektir.'' açıklaması yer almaktadır.

Bu itibarla rutin müfredat kapsamındaki ders görevlerinin yanında destekleme ve yetiştirme kursunda da ders okutan yönetici ve öğretmenlerin, haftanın ilk çalışma gününden itibaren hangi eğitim faaliyeti olduğuna bakılmaksızın fiilen okuttukları derslerin öncelikle aylığı karşılığında değerlendirilmesi, haftanın kalan çalışma günlerinde varsa fiilen okuttukları derslerin ise ek ders ücreti karşılığında değerlendirilmesi gerekmektedir.

2- Bakanlığımızın 27 Şubat 2007 tarihli ve 2007/19 Sayılı Genelgesi'nin 2'nci maddesinde; ''... Kararın 6'ncı maddesinin (5) numaralı fıkrasında; ''okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde ''Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri'' adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi halinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir.'' hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre; Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği çerçevesinde sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenleri, bu görevleri karşılığında, diğer görevlerine bağlı olarak almaları gereken ek ders ücretlerinden bağımsız olarak haftada 2 saat ek ders ücretinden yararlandırılacaklardır. İki görevin birlikte yapılması durumunda da sadece bir görev için ek ders ücreti ödeneği dikkate alınarak, danışman öğretmenlik ve sınıf/şube rehber öğretmenliği görevinin birlikte aynı öğretmene verilmemesi uygun olacaktır.

Bu hüküm kapsamında haftada 2 saat ek ders ücretinden yararlandırılan söz konusu öğretmenler tarafından dönüşümlü olarak okutulan ''Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik'' dersi için ayrıca ek ders ücreti ödenmeyecek; ancak, haftadalık ders programında yer alan bu ders saati, bu dersi fiilen okutan öğretmen hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin belirlenmesinde dikkate alınacaktır.'' açıklamasına yer verilmiştir.

Bu çerçevede, sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi bulunan öğretmenlerin bu görevleri karşılığında haftada 2 saat ek ders ücretinden yararlandırıldıkları göz önünde bulundurulduğunda, aynı öğretmenlerin bu kapsamda fiilen okuttukları ''rehberlik ve yönlendirme'' dersine bağlı olarak ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılmalarının, aynı görev için mükerrer ödeme yapılması sonucunu doğuracağı açıktır.

Bu nedenle ''rehberlik ve yönlendirme'' dersi için ayrıca ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunmadığı, ancak fiilen okutulan bu dersin, hazırlık ve planlama görevi karşılığında ödenecek ek ders ücretinin hesabında dikkate alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.