Öne Çıkanlar öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi Hazine ve Maliye Bakanlığı yüz tanıma sistemi

Ek Ders Ücreti (7 Ekim 2021)

Daire Başkanı Bakan a. Ahmet Aytaç imzalı resmi yazıda ''İliniz ... Lisesinde matematik öğretmeni olarak görev yapan ... görmüş olduğu yüksek öğrenimi nedeniyle tezsiz yüksek lisans mezunu sayılarak fiilen girdiği dersler karşılığında ödenen ek ders ücretlerinden %5 fazlasıyla yararlandırılması hususunda doğrudan Bakanlığımıza hitaben yazmış olduğu ... tarihli dilekçesi ve ekleri incelenerek birer örneği ilişikte gönderilmiştir.

Bilindiği gibi 1 Eylül 2019 tarihli ve 30875 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 28 Ağustos 2019 tarihli ve 2019/1 Sayılı Kararının ''Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar'' bölümünün ''Lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti'' başlıklı 8'inci maddesinde, ''Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenir.'' hükmüne yer verilmiştir.

Görüleceği gibi anılan Hakem Kurulu Kararında, öğretmenlerin ek ders ücretinin %5 artırımlı ödenmesinde yüksek lisans eğitiminin tezli veya tezsiz yapılmış olması gibi bir sınırlama getirilmemiştir.

Bir örneği de dilekçe ekinde bulunan Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının yazısında, ilgilinin lisans eğitimi sırasında Eğitim Fakültesinde görmüş olduğu hazırlık sınıfı hariç 10 yarıyıllık eğitim itibarıyla yüksek lisans derecesine sahip sayıldığı belirtilmiştir.

Bu çerçevede ilgilinin, fiilen girdiği dersler için öngörülen ek ders ücretlerinden %5 fazlasıyla yararlandırılması gerekmektedir.

Bilgilerini ve gereğinin buna göre yapılarak ilgilinin Valiliğinizce bilgilendirilmesini rica ederim. '' denilmiştir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan E-75850160-102.01.01-618 sayılı Eğitim Fakültesinde Görülen Öğrenim konulu 6 Ocak 2021 tarihli Daire Başkanı Başkan a. Sibel Irkey imzalı resmi yazıda ''1997-1998 eğitim-öğretim yılından itibaren Eğitim Fakültelerinin yeniden yapılanması çerçevesinde ortaöğretime öğretmen yetiştiren ortaöğretim alan öğretmenliği programlarına öğrenim süresi 5 yıla çıkarılarak, birleştirilmiş lisans artı tezsiz yüksek lisans uygulaması başlatılmıştır. 11 Temmuz 2007 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında; Eğitim Fakültelerinde Birleştirilmiş Lisans artı Tezsiz Yüksek Lisans Programı uygulamasına son verilerek; söz konusu programların lisans eğitiminin beş yıl olarak uygulanmasına ve 2007-2008 öğretim yılından önce programa kayıtlı öğrenciler için (3.5 + 1.5) olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

17 Nisan 2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında; Eğitim Fakültelerinin Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Programlarının 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren mevcut öğrencilerin statüsü korunarak, öğrenim süresinin 4 yıla (8 yarıyıl) indirilmesinin uygun olduğuna karar verilmiştir.

Yükseköğretim kurumlarımız bünyesinde yer alan Eğitim Fakültesinin ortaöğretime öğretmen yetiştiren programlarında 1997-1998 eğitim-öğretim yılından 2013-2014 eğitim-öğretim yılında kayıt olan öğrenciler dahil olmak üzere uygulanan programların (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği, Biyoloji Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Felsefe Grubu Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Tarih Öğretmenliği) öğretim süresi 5 yıl (10 yarıyıl) olup, 2014-2016 tarih ve 29690 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin Madde 16-(2) maddesinde ''hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanlar yüksek lisans derecesine sahip sayılmaktadır.'' hükmü yer almaktadır.

Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinde yükseköğretim programlarının adı ve kişilerin söz konusu programlara kayıt ve mezuniyet bilgileri bulunmakta olup söz konusu bilgiler ilgili yükseköğretim kurumları tarafından aktarılmaktadır. Hazırlık sınıfı hariç en az 10 yarıyıl eğitim veren Eczacılık Diş Hekimliği Fakültesinin 10 yarıyıllık program mezunları gibi lisans diploması düzenlenmekte olup; başvurmaları halinde söz konusu yönetmelik uyarınca yüksek lisans derecesine sahip sayıldıkları yazı ile bildirilmektedir.

Lisans eğitimi sırasında Eğitim Fakültesinde görmüş olduğunuz hazırlık sınıfı hariç 10 yarıyıllık eğitim itibariyle yüksek lisans derecesine sahip sayıldığınız hususunda bilgilerinizi rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.