Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Ek Ders Ücreti Konulu Resmi Yazı (MEB)

Daire Başkanı Bakan a. Ahmet AYTAÇ imzalı resmi yazıda ''İliniz Seyhan ilçesi Rehberlik ve Araştırma Merkezinde özel eğitim öğretmeni olarak görev yapmakta iken o tarihte yürürlükte bulunan Cumhurbaşkanlığının 01.03.2021 tarihli ve 2021/5 sayılı Genelgesi kapsamında idari izne ayrılan ......................'in, idari izinli olduğu sürelerde ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacağına ilişkin 15.04.2021 tarihli ve E-39795285-903.99-24265452 sayılı yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 4'üncü maddesinin birinci fıkrasında;

"e) Ders yılı: Derslerin başladığı günden derslerin kesildiği güne kadar geçen ve iki dönemi kapsayan süreyi, …

ı) Öğretim yılı: Ders yılının başladığı tarihten ertesi ders yılının başladığı tarihe kadar geçen süreyi, … ifade eder." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kararın 10'uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde; rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin görevlerini fiilen yapmaları hâlinde ders yılı süresince haftada 15 saat ders niteliğinde yönetim görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılacakları hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kararın 25'inci maddesinde; "(1) Bu Karar kapsamında ek ders ücreti ödenebilmesi için, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller bakımından ise bu Kararda belirlenen koşulların oluşması şarttır. Ek ders ödemelerinden harcama yetkilisi, ödeme emri belgesini düzenleyen gerçekleştirme görevlisi ve bu Kararda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde ek ders görevinin gerçekleştiğine ilişkin belgeyi düzenleyen ve onaylayan diğer gerçekleştirme görevlileri müteselsilen sorumludur.

2) Yapılan inceleme sonucunda fiilen yapılmadan ve gerekli koşullar oluşmadan ödendiği anlaşılan ek ders ücretleri ilgililerden yasal faizi ile birlikte geri alınır.

3) Bu Kararın 10 ve 14 üncü maddeleri ile 16 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları uyarınca ödenen ek ders ücretleri, yarım günlük izinler hariç, her ne şekilde olursa olsun izinli ve raporlu olunan sürelerde ödenmez." denilmektedir.

Yine aynı Kararın 16'ncı maddesinin birinci fıkrasında ise; "Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden;

a) Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir.

b) İl düzeyinde millî ve mahalli bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.

c) Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde yürütülen okul sporları, halk oyunları ve izcilik faaliyetleri ile Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi kapsamında geçici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihlerde kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilen personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti, görev süresi ve diğer hususlar belirtilir." hükmü yer almaktadır.

Görüleceği gibi anılan Karar kapsamında ek ders ücreti ödenebilmesi için ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller bakımından ise bu Kararın 16'ncı maddesinde öngörülen koşulların oluşması gerekmektedir.

Diğer taraftan Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının "Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" bölümünün 2'nci maddesinde; "(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." hükmüne yer verilmiştir.

Cumhurbaşkanlığının 14.04.2021 tarihli ve 2021/8 sayılı Genelgesi ile yürürlükten kaldırılan 01.03.2021 tarihli ve 2021/5 sayılı Genelgesinde; kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç 60 yaş ve üzerinde olanların idari izinli sayılacağı; idari izinli sayılanların bu sürede görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacağı ile bunların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük haklarının saklı kalacağı belirtilmiştir. Ayrıca her iki Genelgede, bu personelin amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacağı ve hizmetine ihtiyaç duyulanların çağrıldıkları anda görevlerine dönecekleri açıklamasına yer verilmiştir.

Öte yandan 2020-2021 eğitim öğretim yılının ve ders yılının başladığı 31 Ağustos 2020 tarihinden itibaren uzaktan ve/veya yüz yüze eğitim yoluyla eğitim öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

Bu süreçte yönetici ve öğretmenlerin, gerek yukarıda belirtilen Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı gerekse Cumhurbaşkanlığının 01.03.2021 tarihli ve 2021/5 sayılı Genelgesi ile 14.04.2021 tarihli ve 2021/8 sayılı Genelgesi kapsamında üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılmaları mümkün bulunmamaktadır.

Zira Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararında;

1- Genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin,

2- Öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılmaları öngörülmüştür.

2020-2021 eğitim öğretim yılında uzaktan ve/veya yüz yüze eğitim yoluyla eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütülmekte olduğu göz önünde bulundurulduğunda; yönetici ve öğretmenlerin genel idari izinli olmadıkları, öğrencilerin de sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmadıkları açıktır.

Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığının 01.03.2021 tarihli ve 2021/5 sayılı Genelgesi ile 14.04.2021 tarihli ve 2021/8 sayılı Genelgesinde yer alan; idari izinli sayılan personelin amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacağı ve hizmetine ihtiyaç duyulanların çağrıldıkları anda görevlerine dönecekleri açıklamasında da belirtildiği üzere bu kapsamda verilen idari izin kesintisiz bir süreci kapsamamaktadır.

Bu nedenle eğitim kurumu yönetici ve öğretmenlerinden Cumhurbaşkanlığının 01.03.2021 tarihli ve 2021/5 sayılı Genelgesi ile 14.04.2021 tarihli ve 2021/8 sayılı Genelgesi kapsamında idari izinli sayılanların, 2020-2021 eğitim öğretim yılında yapılan ek ders ücreti ödemeleri bakımından, gerek Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının yukarıda belirtilen hükmü gerekse Cumhurbaşkanlığının 01.03.2021 tarihli ve 2021/5 sayılı Genelgesi ile 14.04.2021 tarihli ve 2021/8 sayılı Genelgesi kapsamında aylık karşılığı ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılmaları mümkün bulunmamaktadır.

Buradan hareketle 2020-2021 eğitim öğretim yılında yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücretinden ne şekilde yararlandırılacakları, daha önce birer örneği de Valiliğinize gönderilen 04.09.2020 tarihli ve 28892082-869-E.12138465 sayılı yazımız, 23.09.2020 tarihli ve 28892082-869-E.13365395 sayılı yazımız ve 23.11.2020 tarihli ve 28892082-869-E.17110121 sayılı yazımızda belirtilmiş; yönetici ve öğretmenlerin yalnızca fiilen yürüttükleri görevler karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılabilecekleri de ayrıca vurgulanmıştır.

Bu çerçevede ilgilinin, idari izinli olduğu sürelerde fiilen yerine getiremediği ders niteliğinde yönetim görevini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmasının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.'' denilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
MEBEk Ders ücreti
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.