Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İdari İzinli ve Karantinada Olanlara Ek Ders Ücreti Ödenmesi Talebi

Sendikamıza, COVID-19 kapsamında alınan tedbirler kapsamında, 60 yaş ve üzerinde olanlar ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kronik hastalığının bulunması nedeni ile idari izinli sayılanlar ile COVID-19 testi pozitif çıkması veya temaslı sayılmaları nedeniyle karantinaya alınanlara ek ders ücretlerinin ödenmediği yönünde bilgiler gelmektedir.

29 Mayıs 2020 tarih ve 31139 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2020/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin ikinci paragrafında; ''ancak çalıştırılma biçimlerine bakılmaksızın kamu ve kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılacaktır. İdari izinli sayılanlar bu sürede görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak, bunların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı kalacaktır. Bu personel amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevlerine döneceklerdir.'' açıklamasına yer verilmiştir. İlgili düzenlemede, söz konusu Genelge kapsamında idari izinli sayılanların, bu sürede görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacakları ve bunların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük haklarının saklı kalacağı belirtilmektedir.

26 Ağustos 2020 tarih ve 31225 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde, ''Bu Genelge kapsamında esnek alışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılırlar. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşittir. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklıdır.'' denilmektedir. İlgili düzenlemede, esnek çalışma yönteminden yararlanan çalışanlar ile idari izinli sayılanların bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacağı, idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük haklarının saklı kalacağı belirtilmektedir.

1 Eylül 2019 tarih ve 30875 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 28 Ağustos 2019 tarihli ve 2019/1 sayılı kararının; Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kollarına İlişkin Mali ve Sosyal Haklar bölümünün ''ders görevinin yapılmış sayılacağı haller'' başlıklı 2. maddesinde; ''Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları nedeniyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.'' denilmektedir.

Buna karşılık; ilgili Genelge kapsamında idari izinli sayılan öğretmenlere ve evlerinde karantinaya alınanlara ek ders ücreti ödenmemektedir. Ancak, idari izinli sayılanlar ile karantinaya alınan yönetici ve öğretmenlerin ek ders görevini fiilen yerine getirememeleri kendi iradeleri dışında resen gerçekleşen bir durumdur. Ek ders görevinin fiilen yapılmamasında öğretmenlerin bir kusuru, hatası bulunmamaktadır. İdare hukuku ilkelerine göre de idare kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararları ödemekle mükelleftir. Kaldı ki, bu kapsamda idari izinli sayılan öğretmenlere izinli olmaları nedeni ile kendi iradeleri dışında ders görevi verilmemektedir. Bu durum, hakkaniyete aykırı olup, mağduriyete sebebiyet vermektedir.

İçinde bulunduğumuz 2020-2021 öğretim yılında derslerin bir kısmı yüz yüze, bir kısmı uzaktan canlı ders yöntemiyle yapılmaktadır. İlgili Genelge kapsamında idari izinli sayılanlar ile karantinaya alınanlara, sağlık durumu ders işlemeye elverişli olanlara istemeleri halinde uzaktan canlı ders yapma imkanının verilmesi de yerinde olacaktır. Ancak, uzaktan canlı ders yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, bu sürelerde üzerlerinde bulunan ek ders ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda, COVID-19 salgını nedeniyle ilgili Genelge kapsamında 60 yaş ve üzerinde olanlar ve Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığının bulunması nedeni ile idari izinli sayılanlar ile karantinaya alınanlara, bu süre boyunca hak kazandıkları ek ders ücretlerinin ödenmesini, aksi halde bu hususta yargıya başvuracağımızı bildirir, gereğini arz ederiz." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.