Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel YÖK

İşletmelerde Mesleki Eğitim Ders Görevi (RESMİ YAZI)

Bakan a. Genel Müdür Kemal Varın Numanoğlu imzalı resmi yazıda ‘’Milli Eğitim Bakanlığı'nın (Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü) 25 Eylül 2020 tarihli ve 90757278-250.99-E.13501095 sayılı yazısı ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu meslek ve Anadolu teknik programı öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitim/staj uygulamalarının işletmenin talebi ve öğrenci velisinin izni ile Covid-19 salgınına yönelik gerekli tedbirlerin işletmeler tarafından alınması şartıyla 28 Eylül 2020 tarihinden itibaren başlatılması, işletmeye gönderilemeyen öğrencilere ise Covid-19 salgınına yönelik gerekli tedbirlerin alınarak "İşletmede Beceri Meslek Eğitimi" dersinin okullarında yaptırılması istenmişti.

Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden, işletmelerde Mesleki Eğitim dersinin okullarda yapılması halinde öğretmenlere verilecek ders görevinin koordinatörlük kapsamında değerlendirilerek ek ders görevi olarak mı yoksa bu dersin okulda yapılan bir dal dersi olarak Öncelikle aylık karşılığı ders görevi olarak mı verileceği hususunda tereddüt yaşandığı anlaşılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin "Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi" başlıklı 88 inci maddesinin 1 inci fıkrasında "İşletmelerdeki mesleki eğitimle staj çalışmalarının planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla okulda alam atölye ve laboratuvar öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenler arasından koordinatör öğretmen görevlendirilir..." denilmektedir.

İl veya ilçe merkezinde yeterli sayıda işletme bulunmakla birlikte Covid-19 salgını nedeniyle işletmelerin talep etmemesi ve/veya öğrenci velisinin işletmeye öğrencisini göndermek istememesi nedenlerine bağlı olarak okullarda yapılacak işletmelerde Mesleki Eğitim dersinin, zümre öğretmenler kurulunca belirlenecek bir program çerçevesinde diğer alan/dal derslerinden farksız olarak okulun atölye ve laboratuvarlarında uygulamalı olarak yapılacağı, yukarıda yer verilen mevzuat hükmünden de anlaşılacağı üzere söz konusu dersin işletmelerde yapılması halinde koordinatör öğretmen görevlendirmesinden bahsedilebileceği, öğrenciler işletmeye gönderilmediği için bu anlamda herhangi bir koordinatörlüğe de ihtiyaç olmayacağı açıktır.

Covid-19 salgınından kaynaklı zorunlu sebeplerden dolayı okulda yapılacak olan İşletmelerde Mesleki Eğitim dersinin öğretmenlere, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında öncelikle aylık karşılığı, aylık karşılığı ders görevini tamamlayanlar bakımından ise ek ders görevi olarak verilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve konu hakkında iliniz dahilindeki mesleki ve teknik eğitim kurumlarının bilgilendirilmesi hususunda gereğini arz ve rica ederim.’’ denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.