Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

Kılıçdaroğlu'ndan 14 Maddelik Eğitim Önerisi

Pandemi nedeniyle eğitimde eksiklikler olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu sorunların giderilmesi için CHP tarafından hazırlanan 14 maddelik öneriyi açıkladı.

14 MADDELİK ÖNERİ

1- Milli Eğitim Bakanlığı'na gerekli mali kaynak sağlanarak ivedilikle 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Bazı köy okulları yeniden açılmalıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyor ve bunu yapamacağını söylüyorsa yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları bu yatırımı çocuklarımız için kendi illerinde yapmaya taliptir.Öte yandan İBB İSMEK ve ABB BELMEK binalarının çocuklarımızın pandemi koşulları için uygun bir şekilde eğitim almaları için Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullanımına tahsis etmeye hazırdır.

2- YÖK ile yapılacak işbirliği kapsamında üniversitelerin 2020-2021 öğretim döneminde açılmayacak fakültelerin özellikle derslik, amfi ve konferans salonlarının gibi alanların doğrudan örgün eğitim sistemine kullanımına tahsis edilmelidir. Yeniden açılacak köy okulları ile düşünüldüğünde metrekare başına düşen öğrenci sayısında çok daha hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün olacaktır.

3- Yeni dersliklerin hizmete girmesi ile birlikte çocuklarımızın eğitimi için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması zaman geçirilmeden süratle yapılmalıdır. Sosyal devletin önemi bir kez daha kabul edilmelidir. Siyasi otorite pandemi meselesiyle kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen garabetine son vermelidir. Öğretmen öğretmendir kadrolar verilmelidir.

4- Okulların hijyen kurallarına uygun olarak açılması ve hijyenin sürekliliği açısından Milli Eğitim Bakanlığı'na en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı hizmet personeli alınmalıdır. Önerimiz AK Parti'nin de lehine 60 bin kişilik kadro açacaksın. Bugün için diğer bakanlıklardan ve İŞKUR üzerinden sağlanan personelin hijyenin sürekliliği açısından yeterli olmadığı açıktır.

5- Dezenfektan, maske, ateş ölçüm cihazı gibi ihtiyaçlar için velilerden ek ücret talep edilmemelidir. Okullar açılmadan bu ihtiyaçlar süratle giderilmelidir.

6- Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmeti sağlayıcısı kurumlarla görüşerek zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimini sağlamalıdır. Bu hizmet için maliyet evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır. Böyle bir fon var böyle bir para var eğer bu para heder edilmesiyse bunun için kullanılmalıdır.

7-- Bu bağlamda uzaktan eğitim süresince öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve uzun süreli internet erişimi ya ücretsiz ya da çok ucuza sağlanması için başta mobil telefon operatörleri olmak üzere tüm altyapı sağlayıcıları nezninde girişimde bulunulmalıdır. Operatörlerin de sorumlulukları olduğu asla unutulmamalıdır.

8- Evinde televizyonu olmayan 754 bin 429 öğrencinin televizyona kavuşması için Milli Eğitim Bakanlığı'nın STK'larla "Senin de televizyonun olsun" kampanyası açmalıdır. MEB bu kampanyayı açmayacaksa CHP'li belediyeler STK'ların da katkısıyla bu sorunu çözmeye taliptir.

9- Her hanede öğrencinin yararlanacağı dizüstü, masaüstü ya da tablet bilgisayar bulunmalı bilgisayarı olmayan öğrencilerin ihtiyacı MEB tarafından Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanmalıdır. Milli Eğitim bakanlığı bunu yapamayacaksa "benim param yok, hazinede de para bitti" diyorlarsa CHP'li belediyeler yılbaşındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve ayrıca açacakları yardım kampanyası da engellenmemek şartıyla bu sorunu gidermeye taliptirler.

10- Bugün, MEB'in EBA üzerinden yaptığı eğitim sadece TRT ile sınırlı kalmamalı, belli dersler tüm televizyon kanallarında eşzamanlı verilmelidir. Böyle bazı engeller kalkacaktır. Bu noktayı özellikle MEB'in unutmaması gerekiyor. Bugün 2.5 milyonun üzerindeki hanede 6 kişiden fazla insan yaşıyor.

11- Pandemi koşulları tüm derslerin okulda verilmesine uygun değilse, sadece önemli derslerin okullarda verilmesi okullarda verilmesi düşünülmelidir.

12- Pandemi süresince bir sağlık görevlisi ve rehber öğretmenin okulda bulunması sağlanmalıdır.

13- Okul servisi yapan esnafın bu süreçte kazanç elde edemeyeceği için vergi ve sigorta primleriyle aldıkları kredinin faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır.

14- Kamu, özel ayrımı yapmaksızın, 12 yaşından küçük çocukları olan ebeveynlere dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.