Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

Kredi Borçlarına Sosyal Sorumluluk Projesi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ''Bugün Türkiye'de doğan bir çocuk, ebeveynlerinden daha iyi bir hayat sürdürme koşullarına sahip değil. Bugün 18 yaşındaki bir genç, annesinin 18 yaşındaki haline göre çok daha kötü şartlarla karşı karşıya. 'Hayal kurma' demektir, 'geleceğini yurt dışında ara' demektir. Sayın Erdoğan, artık son demlerini yaşadığın iktidarında çocuklarımızı yoksulluğa mahkum etmişsen sen artık o koltukta oturmayı hak etmiyorsun demektir.

Eğitime erişimin sağlanması durumunda sınıflar arası geçirgenliğin makul bir biçimde yaşandığı Türkiye vardı. Enes oğlumuzun durumunda da olduğu gibi asıl mesele eğitimin vasatlaşmasıdır. Devletin eğitimden elini çekermiş gibi yapmasının doğru olmadığını söylüyorum. Fırsat eşitliğinin kalktığı bir Türkiye'den bahsediyorum. Siz özel sektörün zengin ailelerinin duruma dair oluşturduğu okullar, fakirin gittiği tarikat ve cemaatlere dahil olan yurtlar.

2017 yılında Doğu Anadolu'da bir şehrimiz, kimse duymadı harika bina... Elektronik bölümünden bir öğrencim yanımdaydı. Bu okulun elektronik bölümünde kaç hoca var diye sordum; 2 doçent FETÖ'cülükten gitmiş, 1 asistan genç... 1 asistan çocuğun bütün meslek derslerini verdiği üniversiteden bahsediyorum. Biz bunları çözmek zorundayız. And olsun bu konuyu, eğitimdeki bu rezaleti çözmek bize nasip olacak.

Hepsinin ortak noktası hiçbir şey yapmaya vakitlerinin kalmadığı... Hepsi yorgunluktan bitmiş durumda. Mutlaka bir işte çalışıyorlar. Kendilerine zaman ayıracak bir saatleri olmadığından kimisi bitkin olarak, kimisi sapsarı bir yüzle anlatıyor. Biz üniversitede siyaset yaptık, ülkeyi kurtaracak kendimizce hayaller kurduk, tartıştık. O okulları bitirdik. Devlet arkamızdaydı. Şimdi gidiyorsunuz bir ilçeye o çocuk garsonluk yapıyor. Böyle bir dünya var mı? Bunu biz değiştirmek zorundayız, bu ülke bunu kaldıramaz. Şımarık şımarık 'telefonunu göster.' O çocuğun bilgisayarı, ikinci ayakkabısı yok.

Çocuklarımız böyle güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Gençler haklarını aramayı akıllarına bile getiremiyor. Birazcık haklarını arayanlar hemen işten atılıyorlar. Gençlerimiz iş aramak ile hak aramak arasında kalıyor.

Yeni mezunları işsizlik, asgari ücret, kayıt dışı çalışma gibi acı gerçekler bekliyor. O okullara, o yurtlara niçin çocuklar gönderiliyor? Orada kayrılabilecek, korunabilecek bir kariyer planlamasına inandıkları için. Türkiye'de en çok tercih edilen bölümlerden biri olan işletme mezunları asgari ücretle iş bulabiliyor. Hukuktan tıbba kadar her branşta benzer sorunlar var. Gençlerimiz hem kısa zamanda iş bulamıyor, hem de yeteri kadar para kazanamıyor. Peki bu öğrenciler kredi borçlarını nasıl ödüyorlar; cevabı basit ödeyemiyorlar.

Sayın Erdoğan sen iş imkanı sağlamaktan vazgeçmişsin ama borcu tahsil etmekten vazgeçmiyorsun. İyi bir eğitim verken vazgeçmişsin ama KYK borcuna faiz işletmekten vazgeçmiyorsun. Ayıptır, günahtır.

Bu iktidara karşı biz hep daim sizin yanınızdayız. Geçtiğimiz ay iyi yaşam gelir modelimizi açıklamıştık. Tek bir çözümün yeterli olmayacağını biliyoruz. Sizleri daha fazla mağdur etmemk için KYK borçlarının sosyal sorumluluk karşılığında geri ödenmesini anlatacağım. Bugün ABD'de nüfusun yüzde 42'si, Yeni Zelanda'nın yüzde 41'i yardım kuruluşunda gönüllü olarak çalışmış. Ülkemizdeki 18-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 95'inin sivil toplum faaliyetlerinde bulunmadığı belirtiliyor. Borçlarının çok büyük kısmının sosyal sorumluluk çalışmalarına katılarak ödemesini diliyoruz. Haftada 1-2 gün 1-2 saat boyunca çalışarak borçlarını ödemiş olacaklar.

Eğitim, sağlık, toplum ve çevre başlıklarını belirledik. Okuma yazma dersleri vermek, yabancı dil eğitimi vermek, çocuklarını okula getirip götürmek, müzik dersi vermek, kitap okumaya teşvik etme gibi aktivetiler var.

Sağlık alanında, orghan bağışında görev almak, hastanede yatan çocuklara yardım etmek, sertifikaları varsa destek olmak gibi projeler var.

Toplum alanında yaşlı ve çocuklara destek olmak, sokak çocuklarına eğitim dersi vermek, okul giriş çıkış saatlerinde trafik memurluğu yapmak. Bağımlılıkla mücadele eden kurumlara destek olmak, aş evlerinde görev almak gibi faaliyetler var.

Çevre alanında; ağaç dikme, çevre temizlik bilinci faaliyetleri göstermek, barınaklarda görev almak, sokak hayvanları için mamaları düzenlemek, geri dönüşüm eğitimleri düzenlemek, su-enerji ve atık konusunda bilgilendirme yapmak, atık toplama faaliyetleri gerçekleştirmek, üretilen ürünlerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmaı gibi aktiviteler var.

Yüzde 10'unu nakit olarak ödeyecekler, yüzde 90'ını sosyal sorumluluk projeleriyle ödeyecekler. 25 bin lira kredi alan kardeşimiz 2 bin 500 lirayı vadeyle ödeyecek. Kalan borcu karşılığında brojelerde 1 yıl boyunca haftada 1 gün 1-2 saat çalışarak borcunu ödeyecek.

5'li çetenin milyarlarca borcu silindiği şirketlere, vergi muafiyetleri verilen ülkede KYK borçlarının da silinmesi mümkündür. Ama biz sürdürülebilir kazanımlara inanıyoruz. KYK borçlarının sosyal sorumluluk kapsamında geri ödenmesini bu felsefeyle geliştirdik.

Seçim ufukta göründü. O sandık er ya da geç gelecek. İYİ Parti iktidarı artık çok yakın. İktidara geldiğimizde en vizyoner, en tecrübeli kadrola yöneteceğiz. Bizim rakibimiz dünyanın gelişmiş ülkeleri olacak. Türkiye modeli konuşulacak. Türkiye mucizesi konuşulacak. Biz bir söz verdik.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
EğitimKredi Borçları
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.