Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Tamer Karadağlı Yükseköğretim Kurulu Mülakatın Kaldırılması 492 sayılı Harçlar Kanunu

MEB'den Ek Ders Ücreti Ödemeleri Yazısı (23 Şubat 2021)

Daire Başkanı Bakan a. Ahmet AYTAC imzalı resmi yazıda "Eğitim öğretim faaliyetlerinin uzaktan eğitim yoluyla yürütüldüğü süreçte; iliniz Merkez ilçesinde bulunan Murat İlkokulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapan Hüsamettin YEŞİLDAĞ'ın, derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde eğitim öğretimle ilgili herhangi bir görevin verilmediği ancak okulda bulunduğundan bahisle; ilgilinin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 27 Şubat 2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgesi'nin 12'nci maddesi kapsamında ek ders ücretinden yararlandırıp yararlandırılamayacağına ilişkin 19 Şubat 2021 tarihli ve E-45252208-622.03-20988794 sayılı yazınız ve eki incelenmiştir.

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Kararın "Okulda bulunma zorunluluğu" başlıklı 18'inci maddesinde; "(1) İlkokullarda yöneticilerin veya hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirilen resim-iş, müzik, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri ile alan öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sınıf öğretmenlerinin okulda bulunmaları ve bu saatlerde okul müdürünün vereceği eğitim ve öğretimle ilgili işleri yapmaları halinde, verilen bu görevler ek ders görevinden sayılır." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 27 Şubat 2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgesi'nin 12'nci maddesinde; "Kararın 18'inci maddesinde, derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde sınıf öğretmenlerinin ne şekilde görevlendirilecekleri düzenlenmiştir.

Sınıf öğretmenlerinin bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlanabilmeleri için derslerine diğer branş öğretmenlerinin girdiği saatlerde mutlaka okulda bulunmaları ve okul müdürünün eğitim ve öğretimle ilgili vereceği görevleri yer almaktadır.

Bu görevler, okulun baglı oldugu Ogretim dairelerince yürürlige konulan yönetmeliklerde öğretmenler için ngörülen görevler sınırlılığında olacak ve öğretmenlere bunları dışında herhangi bir görev verilmeyecektir. Öğretmene bu kapsamda verilebilecek herhangi bir görevin bulunmadığı durumlarda ilgili öğretmenin bu saatlerde okulda bulunması, bu madde kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılması için yeterli olacaktır..." denilmektedir.

Öte yandan daha önce bir örneği de Valiliğinize gönderilen Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün 19 Kasım 2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.16964289 sayılı yazısında: "8- Uzaktan egitim sürecinin eri ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla okul yönetimleri tarafından zümre Öğretmenleri ve rehberlik servisinde görevli öğretmenlerle birlikte yapılacak planlama doğrultusunda öğretmenler haftada en az 1 (bir) gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sinif defterlerini işleyecektir. Öğretmenler uzaktan eğitimi sürdürmek için okulda bulunan bilgisayar ve kamera sibi araçlardan yararlanabilecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

Bu çerçevede, eğitim öğretim faaliyetlerinin uzaktan eğitim yoluyla yürürüldugu süreçte haftada en az bir gun okulda bulunmaları gereken sınıf öğretmenlerinin, bu günlerde derslerine diğer alan öğretmenlerinin girdiği saatlerde okulda bulunmalarının anılan Kararın yukarıda belirtilen 18'inci maddesi kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmaları için yeterli olacağı değerlendirilmektedir." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.