Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

MEB Denklik İş ve İşlemleri (18 Aralık 2020)

Kurul Başkanı Bakan a. Prof. Dr. Burhanettin Dönmez imzalı resmi yazıda ''denklik başvurusunda bulunan ancak savaş, afet ve sığınma nedeniyle belgelerini ibraz edemeyenlere yönelik olarak işlemin nasıl gerçekleştirileceği Milli Eğitim Bakanlığının 30 Mayıs 2019 tarih ve 30789 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Denklik Yönetmeliğinin 15. maddesi 1 ve 2. fıkralarında açıklanmaktadır. Ancak uygulamada bazı tereddütlerin oluştuğu görülmüştür.

Buna göre; bazı başvurularda kişilerin yaşı, önceki öğrenimleri, ülkemize giriş tarihleri konularında tereddüt yaşandığı bunun ise suistimale açık bir konu olduğu anlaşılmaktadır. Bu sebeple öncelikle başvuru sahiplerinin sundukları kimliklerin geçerliliğinden emin olunmalı; geçici koruma kimlik belgelerinde kayıt tarihi, uluslararası koruma başvuru sahibi kayıt belgelerinde başvuru tarihi, ikamet izin belgelerinde de düzenleme tarihi ölçüt alınmalı; şüphe durumunda İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile yazışmalar yapılarak teyit edilmeli; bu tarihler dikkate alınarak sınıf seviyesi belirlenip denklik işlemi sonuçlandırılmalıdır.

Denklik başvurusunda bulunan mezun durumda olan kişilerin diplomalarıyla ilgili olarak da Milli Eğitim Bakanlığının 30 Mayıs 2019 tarih ve 30789 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Denklik Yönetmeliğinin 5. maddesi (ç) bendinde ifade edilen gereklilikler hakkında da bazı tereddütlerin oluştuğu görülmüştür.

Bazı ülkelerin diplomanın aslının arkasını kaşeleyerek onaylama hususunda özel tutumlar gösterdikleri görülmektedir. Bu durumda diplomanın fotokopisinin, aslının aynıdır onayı/kaşesi ve ilgi onayı olmak üzere iki onayı da taşıması gerekmektedir. Başvuru sahibi diplomanın aslını göstermek ve onaylı nüshayı da sunmak durumundadır. Buna göre tercüme belgelere yapılan onaylar kabul edilmemeli, işlem gören hem asıl hem de aslı gibidir belge DEĞERLENDİRİLMİŞTİR kaşesi yapılmalıdır.

Yukarıda zikredilen bu iki husus hakkında gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve bu açıklamanın nüfusu 250.000 ve üzerinde olan büyükşehir ilçelerindeki milli eğitim müdürlüklerine de iletilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.