Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Koronavirüs

MEB'den Sözleşmeli Personel Yazısı (4 Kasım 2022)

Daire Başkanı Bakan a. Mehmet Punar imzalı resmi yazıda ''Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında istihdam edilen sözleşmeli destek personeli (aşçı ve aşçı yardımcısı) pozisyonunda görev yapan personelin hangi görevleri yapıp yapamayacağı hususunda tereddüte düşüldüğüne ilişkin Samsun Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 31 Ekim 2022 tarihli ve E-18867085-903.02.01-62343352 sayılı yazısı ve 4 Ocak 2022 tarihli ve E-41289672-903.02.01-62768721 sayılı yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi, Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği'nin ''Aşçının görev ve sorumlulukları'' başlıklı 43'üncü maddesinde; ''... (2) Aşçının başlıca görevleri şunlardır:

a) Teslim aldığı gıda maddelerinin bozulmadan saklanmasını, hazırlanmasını, israf edilmeden yerinde ve zamanında kullanılmasını sağlamak.

b) Günlük tüketim maddeleri tabelasına göre kendisine teslim edilen bütün besin maddelerini varsa diyetisyen gözetim ve denetimi altında mevcut listeye göre hazırlamak, kalitesini ve görüntüsünü bozmadan dağıtımını sağlamak.

c) Mutfağın temizlik, bakım ve düzenini sağlamak, kullanım talimatına göre mutfak araç ve gereçlerinin bakım ve temizliğini yapmak varsa aksaklıkları okul yönetimine bildirmek.

ç) Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin altıncı fıkrası gereği üretilen yemek partisinin her çeşidinden alınan bir örneği yetmiş iki saat uygun koşullarda saklamak.

d) Gıda güvenilirliği yönetim sistemi kural ve uygulamalarına dikkat etmek.

e) Mutfakta koruyucu güvenlik tedbirlerini almak.

f) Okul yönetimince verilen görevin gerektirdiği diğer görev ve sorumlulukları yerine getirmek.

(3) Aşçı, görevlerinden dolayı pansiyondan sorumlu müdür yardımcısına karşı sorumludur.

(4) Pansiyonlarda aşçıya yardımcı olmak ve bulunmadığı zamanlarda aşçının görevlerini yapmak üzere aşçı yardımcısı görevlendirilir" hükümleri yer almaktadır.

Öte yandan, sözleşmeli destek personeli (aşçı ve aşçı yardımcısı) pozisyonunda görev yapan personelin çalıştırılmalarına esas Cumhurbaşkanlığınca vizelenen hizmet sözleşmesinin 1'inci maddesinde de; "İlgili, Kurumca gösterilecek görev yerlerinde mevzuat ve verilecek emirler çerçevesinde görevleriyle ilgili kendisine verilen tüm işleri yapmayı taahhüt eder.'' denilmektedir.

Bu itibarla, konu hakkında şehven Valiliimize gönderilen 4 Ocak 2022 tarihli ve E-41289672-903.02.01-62768721 sayılı yazının işleme alınmayarak, söz konusu konuya ilişkin yukarıda belirtilen açıklama çerçevesinde değerlendirme yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.