Öne Çıkanlar Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Nitelikli Personel 2024 Yılı Nisan Ayı Yay Burcu Aşk Yorumu A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler uzman yardımcısı

Mevcuttan Daha Fazla Anaokulunu Bir Yıl İçinde Yapmayı Hedefliyoruz

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Dünya Eğitim Forumu'nun en büyük ana teması, Kovid-19 salgınının eğitimi nasıl şekillendireceği, özellikle dijital beceriler, yeni beceriler, yeni eğitim platformları ve yeni salgınlara karşı nasıl hazırlıklı olunabilir ve özellikle toplumlardaki eşitsizliklerin bu salgından en az hasarla nasıl çıkabileceği ile ilgili yeni açılımlar neler olabilir? Bunların tartışıldığı bir forum.

Özellikle 1999'daki katsayı uygulamasından sonra mesleki eğitim gerçekten çok badireler atlattı ve çok maliyetler ödedi. Özellikle iş gücü piyasası, aradığı elemanı bulamama ile ilgili çok ciddi bir sıkıntı yaşadı.

Özelikle iş gücü piyasasının temsilcilerini, meslek eğitiminin tüm süreçlerine dahil ettik ve artık bu yeni yaklaşımımızda işverenle, iş gücü piyasası temsilcileriyle müfredatı birlikte güncelliyoruz.

Bu açılım, mesleki eğitimde inanılmaz bir dönüşümü beraberinde getirdi. Artık öğrencilerin mesleki eğitime yönelimleri arttı, işverenler mesleki eğitimin kalitesini artırmayla ilgili yeni açılımları sürekli olarak Bakanlıkla paylaşıyor. Mesleki eğitimdeki döner-sermaye kapsamındaki üretim kapasitesi arttı.

Şu anda Türkiye'de mesleki eğitimdeki tüm okullarımız, öğretmenlerimiz üretim yapıyor. İşverenle birlikte yeni projeler üretiyor, inovatif yeni yaklaşımlar geliştiriyor. Türkiye'nin sadece insan kaynağı ihtiyacını değil, üretim kapasitesinin çeşitlenmesi ve üretim kapasitenin güçlenmesine de çok önemli bir katkı sunuyor. Artık Türkiye'de mesleki eğitim, yeni bir evreye girdi ve önümüzdeki dönemde artık geçmişte dillendirilen, 'Aradığım elemanı bulamıyorum' değerlendirmeleri, mesleki eğitimin kalitesi ile ilgili spekülasyonlar artık dikkat ederseniz son zamanlarda gündemde hiç yok.

Bu tarih itibarıyla 159 bin çırak, kalfa varken, şu anda 490 bin çırak var. Yani 4 ay gibi bir süreçte 2-3 katlık bir artışa tanıklık ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi, 2022'nin sonuna kadar 1 milyon çırak gencimizi bu mesleki eğitim merkezi ile buluşturmayı hedefliyoruz. Bu, hem genç işsizliğin azaltılmasında çok kritik bir işlev görecek hem de mesleki eğitim güçlenmesine çok kritik işlev görecek.

6 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla 3 yaştaki okullaşma oranı yüzde 14'tü. Yeni hedef olarak yüzde 50'ye çıkartmayı hedefledik. 4 yaştaki okullaşma oranı yüzde 35'ti, yüzde 70'e çıkartmayı hedefledik. 5 yaşta yüzde 78 olan okullaşma oranını da 2022 sonu itibarıyla yüzde 100'e çıkarmak için yola çıktık ve Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni anasınıfı yapmak için tüm projelerimizi takvimlendirdik, detaylandırdık ve bütçelendirdik.

Mevcuttan çok daha fazla anaokulunu bir yıl içerisinde yapmayı kamuoyuyla paylaştık. Eğitim politikamızın ana önceliklerinden bir tanesi olarak belirledik ve şu anda da bu proje çok başarılı bir şekilde devam ediyor. 3 bin yeni anaokulunun 150 tanesini açtık.

Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde bu süreçleri takip ediyoruz. Bunu tamamladığımız zaman biz sadece gençlerimizi çok daha güçlü bir şekilde yetiştirmekle kalmayacağız, aynı zamanda uzun yıllardan beri eğitim sistemimizin muzdarip olduğu okullararası başarı farkını da minimize etmiş olacağız.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.