Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

Milli Eğitim Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/3191)

Teklif ile, yüz yüze eğitimin gerçekleştirilemediği koşullarda, ihtiyaç sahibi öğrencilerin uzaktan eğitimde kullanacakları bilgisayarların ve internet hizmetinin Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanması amaçlanmaktadır.

COVID-19 pandemisi nedeniyle uzaktan eğitim modeline geçilmiş olsa da pek çok noktada eksikler ve hatalar söz konusudur. Özellikle online eğitim konusunda milyonlarca öğrencinin bilgisayar ve internet eksiği vardır. Bazı evlerde internet ve bilgisayar değil televizyon dahi yoktur.

Eğitim hizmetini tüm yurttaşlara eşit olarak ulaştırılması devletin anayasal görevidir. Anayasamızın 42. maddesi ''kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.'' demektedir. Yine aynı maddede ''ilköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.'' denilmektedir. Yani eğitimin gerektirdiği her tür maddi ortamın devlet tarafından sağlanması zorunludur. Normal şartlar altında yüz yüze eğitimde derslik, sıra, tahta, elektrik, internet giderleri gibi olanaklar nasıl sağlanıyorsa, pandemi şartlarında eğitimin tüm şartlarını da devletin öğrencilere sağlaması Anayasal zorunluluktur. Bu durumda evinde internet bağlantısı ya da bilgisayar imkanı olmayan öğrencilerin eğitim hakkından mahrum kalması Anayasa'mıza aykırıdır.

Bu kanun teklifi ile uzaktan eğitimde internet üzerinden eğitimin devamlılığı için uzaktan eğitime internet üzerinden evden devam edilmesinin uygun görüldüğü hallerde evinde internet bağlantısı olmayan ya da yetersiz olan öğrencilerin internet kurulum ve hizmet bedeli ile ihtiyaç sahibi öğrencilerin tablet bilgisayarlarının Milli Eğitim Bakanlığı'nca karşılanması kanuni hükme bağlanması amaçlanmıştır.

24 Haziran 1973 tarih ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ''V-Fırsat ve İmkan Eşitliği'' başlıklı 8. maddesinin sonuna ''salgın hastalık, deprem, yangın gibi sebeplerle yüz yüze eğitimin yapılamadığı koşullarda ve uzaktan eğitim yapılmasının uygun görüldüğü durumlarda evinde internet bağlantısı olmayan ya da yetersiz olan öğrencilerin internet kurulum ve hizmet bedeli ile ihtiyaç sahibi öğrencilerin tablet bilgisayarları Milli Eğitim Bakanlığı'nca karşılanır.'' şeklinde fıkra eklenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.