Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Mülakat Sınavına İlişkin Usul ve Esaslar (8 Temmuz 2021)

Genel Müdür Bakan a. Kemal Varın NUMANOĞLU imzalı resmi yazıda ''Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınan mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarının yiyecek içecek hizmetleri ile konaklama ve seyahat hizmetleri alanlarına mülakat sınavı sonuçlarına göre, denizcilik alanına ise “Gemiadamı Olur Sağlık Raporu”na göre kayıt-kabul ve yerleştirme yapılacaktır. Söz konusu okulların 9 uncu sınıflarına öğrenci alımına ilişkin iş ve işlemler Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ve Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu 2021'de yer alan hükümler ile aşağıda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

Buna göre:

1- 2021-2022 eğitim-öğretim yılında söz konusu alanların kontenjan bilgileri ve açıklamaları Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu 2021'in “Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan mesleki ve teknik Anadolu liseleri/proje okulları (Tablo-3)” de yer almaktadır.

2- Merkezî sınav puanı ve mülakat ile öğrenci alan meslekî ve teknik Anadolu liselerinin yiyecek ve içecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri alanlarını tercih edecek öğrencilerin merkezî yerleştirmeden sonra yapılacak olan mülakat sınavında da başarılı olmaları gerekir. 

a) Bu okullara yapılacak yerleştirme işleminde kontenjanın 3 (üç) katı kadar aday mülakat sınavına girmeye hak kazanacaktır. 

b) Sonuç belgesinde yerleştirme işlemi yapılan adaylara “mülakat sınavına girmeye hak kazandınız” ifadesi ile yazı ekindeki EK-1 takvime göre bilgilendirme yapılacaktır.

c) Mülakat sınavına girmeye hak kazanan adayların velileri EK-2 dilekçe ile ilgili okul müdürlüğüne başvuruda bulunacaktır. Başvurular değerlendirilerek mülakat sınavının tarih ve saatleri planlanarak okulların internet sayfalarından duyurulacaktır. 

d) Mülakat sınavına katılan ve başarılı olan adayların sonuçları okul müdürlüklerince; kontenjan kadarı asıl diğerleri yedek olmak üzere ilan edilecektir.

e) Mülakat sınavında başarılı olan ve asıl listede yer alan öğrencilerin kesin kayıtları velilerinin de talepleri alınarak yapılacaktır. Başarılı olamayan adaylar Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu 2021'de belirtilen esaslara ve tercihlerine göre yerleştirildikleri okullarda öğrenimlerine devam edebilecektir.

f) Kesin kaydı yapılan öğrencilerin bu hakkından vazgeçmeleri ve velilerinin dilekçe EK-3 ile kayıtlı oldukları okul müdürlüğüne bu durumlarını bildirmeleri halinde yedek sıradaki adayın kaydı yapılacaktır.

g) Yedek sıradaki öğrenciler kayıt hakkı kazandıklarında okul müdürlüklerince bilgilendirilerek kesin kayıtları yapılacaktır. Bunlardan herhangi bir ortaöğretim kurumunda kayıtlı olanların velilerinin EK-4 dilekçe ile kayıtlı oldukları okul müdürlüğüne durumlarını bildirmeleri sağlanacaktır.

h) Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının yetenek, mülakat, mülakat ve beden yeterliliği sınavıyla öğrenci alınan alanlarına, diğer alan ve ortaöğretim kurumlarından nakil ve geçiş yapılmamaktadır. Bu nedenle ortaöğretim kurumlarının 9 uncu sınıflarından bu okulların 9 uncu sınıflarındaki boş kalan kontenjanlara geçiş yapacak öğrenciler, eylül ve ekim aylarının son haftasında aynı usulle yapılacak mülakat sınavına girerek başarılı olmaları durumunda kayıt yaptırabileceklerdir.

4- Mülakat Komisyonu, okul müdürünün başkanlığında sorumluluk sınavı esaslarına göre, bir müdür yardımcısı, ilgili alan şefi, rehber öğretmen, iki alan öğretmeni, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, yabancı dil öğretmeni, doktor ve sektör temsilcisinden oluşur. İhtiyaç duyulması halinde birden fazla komisyon kurulabilecektir.

5- Mülakat sınavına giren adayların değerlendirmesinde Mülakat Sınavı Takvimi EK-1 esas alınarak Mülakat Değerlendirme Esasları EK-5 ve Mülakat Sonuç Formu EK-6 kullanılacaktır.

6- Mülakat sınavları yapılırken Kovid-19 salgını sebebiyle okul yönetimince her türlü önlem alınarak komisyon üyeleri, okul personeli, veli, aday öğrencilerin uymaları gereken kurallar konusunda rehberlik ve yönlendirme yapılacaktır. 

Bilgilerinizi ve konuya ilişkin sürecin ilgili okul müdürlüklerine bildirilmesi, ayrıca yerel basın ve yayın organları aracılığıyla kamuoyuna duyurulması hususunda gereğini arz/rica ederim.'' denilmiştir.

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİNİN MÜLAKAT SINAVIYLA ÖĞRENCİ ALINAN ALANLARINA TERCİH VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ

Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimine Göre Yerleştirme Sonuçları ve Boş Kontenjanlar 26 Temmuz 2021 tarihinde ilan edilecek. Mülakat sınavları için aday kayıt olarak yerleştirildiği okul müdürlüğüne mülakat sınavına girmek istediğine dair yazı ekindeki Ek-2 dilekçe ile başvuru yapılması 26-30 Temmuz 2021 (saat 13.00’a kadar) tarihleri arasındadır. Adayların mülakat sınavı giriş tarih ve saatleri 30 Temmuz 2021 (saat 17.00) tarihinde okul müdürlüklerince duyurulacak. Mülakat sınavları 02-06 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacak. Mülakat sınavı sonucunda asıl ve yedek listedeki öğrenciler 06 Ağustos 2021 (saat 17.00) tarihinde okul müdürlüklerince ilan edilecek. Asıl listedeki öğrencilerin kayıtları 06-09 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacak. Mülakat sınavı sonucunda yedek listedeki öğrencilerin boş kontenjana göre listedeki sırası esas alınarak kesin kayıtları 09-11 Ağustos 2021 tarihinde okul müdürlüklerince yapılacak. Mülakat sınavı ile öğrenci alınan okulların boş kalan kontenjanlara geçiş yapacak öğrencilerin, eylül ve ekim aylarının son haftasında aynı usulle mülakat sınavı 27 Eylül-01 Ekim 2021 ve 25-28 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.