Öne Çıkanlar Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Nitelikli Personel A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı

Ödeneklerin Kullanımı (1 Şubat 2021)

Genel Müdür Bakan a. Yusuf BÜYÜK imzalı resmi yazıda "Genel Müdürlüğümüze bağlı yaygın eğitim faaliyetlerinde bulunan halk eğitimi merkezleri ve olgunlaşma enstitülerine; MEBBİS Ödenek Takip Modülü üzerinden personel giderleri ile diğer ihtiyaçlar ve sayaç okumalı (doğal gaz, elektrik, su) faturaların zamanında ödenebilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığının serbest bırakılma oranları doğrultusunda ödenek gönderimleri yapılmaktadır.

Ayrıca, Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığının 06.05.2019 tarihli ve 10903426-841.99-E. 8930496 sayılı yazısı doğrultusunda hangi bütçe tertibinden ödeneğin nereye kullanılmasının gerektiği bildirilmiş, ödeneklerin belirtilen dördüncü düzey gider kodundan gönderilme amacına uygun şekilde gerçekleştirilmesi istenmiştir.

Bu kapsamda; kaynakların daha etkin, daha verimli kullanımı ve tasarruf tedbirlerine uyulmasını sağlamak amacı ile;

1-Ödenek taleplerinde, ödenek takip modülünün açıklama bölümüne ödeneğin hangi amaçla istenildiği, ilave ödenek talep edilmesi durumunda, mevcut ödeneklerle ihtiyacın karşılanamamasının nedenleri, ilave ödeneğin verilmesini zorunlu kılan sebepler ve kullanım amacına ilişkin maliyeti oluşturan unsurlar gerekçeli ve detaylı bir şekilde açıklanacaktır. Bu hususlara uyulmadan yapılan ödenek talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

2-Ödenekler; Maliye Bakanlığınca ayrıntılı harcama programına göre üçer aylık dönemler halinde serbest bırakıldığından yılın ilk üç aylık dönemine ait ödenekler, ödemelerin zamanında yapılmasını sağlamak amacıyla Ocak, Şubat ve Mart aylarının ilk haftasında diğer 2., 3. ve 4. dönemlerine ait ödenekler ise Nisan, Temmuz ve Ekim ayının ilk haftasında serbest bırakılmakta ve ilgili birimlere gönderilmektedir. Bu sebeple, merkez ve enstitü müdürlüklerinin ödenek taleplerini, ödenek dağıtımını göz önünde bulundurarak, dağıtım döneminden bir hafta öncesine kadar ödenek takip modülüne girmeleri gerekmektedir.

3-Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarında doğal gaz, elektrik, su vb. faturalarının yüksek gelmesinden dolayı 03.2 ödenek kaleminden sadece fatura ödemeleri gönderilmekte olup, aciliyeti olanlar hariç kırtasiye, temizlik malzemesi, temrinlik malzeme vb. alımı için ödenekler mayıs ayından sonra gönderilecektir.

4-Menkul Mal, Gayrimaddi Hak Alım, Bakım ve Onarım Giderleri (03.7) ve Gayrimenkul Mal Bakım ve Onarım Giderleri (03.8) tertiplerine ilişkin ödenek talepleri; ilgili firmadan alınmış onaylı maliyet miktarını belirten keşif özeti (Maliyet Çizelgesi) veya bakım sözleşmesi ile birlikte MEBBİS Ödenek Takip Modülünden talepte bulunulacaktır.

5-Mamul Mal Alımları (06.1) talepleri Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün koordinesinde bulunan e-talep modülünden yapılacaktır.

6-Elektrik, Su, Doğal Gaz (Sayaç Okumalı), Jeotermal, İnternet ve Telefon faturalarına ait giderler için ödenek taleplerini MEBBİS Ödenek Takip Modülü-Fatura İşlemler-Fatura Girişi kısmından yapmaları gerekmektedir. Modüle girişi yapılmayan faturaların ödeneği gönderilmeyecektir.

7-Su ve doğal gaz alımları (Kartlı/Ön Ödemeli) ödenek taleplerinin MEBBİS Ödenek Takip Modülü-Ödenek İşlemleri-Ödenek Talebi kısmından ilgili bütçe tertibinden girişi yapılacaktır.

8- Oluşacak kamu zararının önüne geçilmesi açısından, müdürlüklerinize herhangi bir nedenle ulaşmayan faturaların aylık takibi yapılarak ilgili kurumlardan temin edilecek ve son ödeme tarihinden en az bir hafta önceden girişi yapılacaktır.

9-01.4-02.4-03.2-03.3-03.4-03.5-03.7-03.8 ve 06.1 ekonomik kodlarından talep edilen ödenekler merkezlerimize gönderilecek olup, kullanımı da merkezlerimizce yapılacaktır. 01.1-01.2-02.1-02.2 ekonomik kodlarından ödenekler ise il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilecek, kullanımı da aynı kurum tarafından yapılacaktır.

Bu bağlamda, Kurum Müdürleri: ödenek takip modülüne girişleri yapılan faturaların fatura numarası, tüketim miktarı, fatura tutarı, fatura tarihi ve son ödeme tarihi bilgilerinin kontrol edilip onaylanmasından, bu faturalar için gönderilen ödeneklerin son ödeme tarihi gelmeden ödemelerinin tamamlanmasından, gönderilen ödeneklerin gönderilme amacına uygun olarak kullanılmasından, kurum faturalarının aylık düzenli girişlerinin yapılmasından sorumludur.

Doğal gaz, elektrik ve su faturalarının zamanında ödenmemesi ve yukarıda belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle ilgili mevzuat ve/veya abonelik sözleşmesine göre gecikme bedeli ve benzeri adlar altında tahakkuk ettirilen tutarlardan kurum müdürlükleri sorumlu olacak olup söz konusu sorumlulukları yerine getirmeyen ilgililer hakkında gerekli idari işlemler yapılacaktır.

Bilgilerini ve kaynakların daha etkin ve verimli kullanımı ve tasarruf tedbirlerine uyulmasının sağlanması amacı ile iliniz, merkez ve ilçelerinizde bulunan halk eğitimi merkezleri ve olgunlaşma enstitülerine gerekli duyurunun yapılması, söz konusu iş ve işlemlerin zamanında tamamlanması hususunda gereğini rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.