Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Tamer Karadağlı Adalet Bakanlığı Mülakatın Kaldırılması Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri Ücreti Konusunda Bilgiler

Genel Müdür V. Celil Güngör imzalı resmi yazıda ''Özel eğitim öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında; görev yaptıkları okulların özelliği ve alanları itibarıyla ''okul öncesi ve sınıf öğretmenleri'', ''genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri'' ve ''atölye ve laboratuvar öğretmenleri'' gruplarından hangisinin içerisinde değerlendirileceği hususunda Genel Müdürlüğümüz görüşüne ihtiyaç duyulduğunu belirten 11 Ocak 2016 tarihli ve 28892082-869-E.300440 sayılı yazımız ve ekleri incelenmiştir.

Atamaya esas olan ''Özel Eğitim'' alanına kaynaklık eden Özel Eğitim Öğretmenliği, Özel Eğitim Bölümü, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği lisans programlarının program içerikleri ve söz konusu öğretmenlerin hizmet sunma biçimleri incelendiğinde bu öğretmenlerin eğitim öğretim hizmetlerini sınıf öğretmenliği esasına dayalı olarak sürdürdüklerinden, özel eğitim öğretmenlerinin sınıf öğretmenliği kapsamında değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.'' denilmiştir.

Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri Ücreti Hangi Öğretmenlere Ödenir?

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 6. Maddesinin 5. fıkrasında; ''(5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak üzere, örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde “Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi hâlinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir.'' denilmekteydi.

25 Ağustos 2021 tarihli ve 31579 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Toplu sözleşme 3. Kısım 2. Bölüm olan eğitim, öğretim ve bilim hizmet koluna ilişkin kısmın 27. Maddesinde” (5) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenlerden örgün eğitim kurumlarında ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde “Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi hâlinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir.'' denilmektedir. Buna göre bu kapsamda Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenlere “Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla 2 saat ek ders ücreti ödenir.

Soru: Özel eğitim öğretmenlerine “Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri” adıyla 2 saat ek ders ücreti ödenir mi?

Cevap: Özel eğitim öğretmenleri sınıf öğretmeni statüsünde olduğu için ödenir. İlgili mevzuat hükmü 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulamaya konulduğu için bu kapsamda ayrıca bir tebliğe gerek bulunmamaktadır.

2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme Hükümlerine Göre Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar 30.12.2021

6. Toplu Sözleşme

Not: Bilgiler webdeogrenhaber.com sitesinden alınmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.