Öne Çıkanlar öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU Maden Çalışanları Murat Kurum

Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği (12 Eylül 2022)

Başkan Bakan a. Mehmet Fatih Leblebici imzalı resmi yazıda ''Şanlıurfa ili .... İmam Hatip Ortaokulunda öğretmen olarak görev yaptığı ve 20.09.2021-20.05.2022 tarihleri arasında aylıksız izne ayrıldığı belirtilen ... 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 32'nci maddesi uyarınca ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ne şekilde ödeneceği hususunda tereddüte düşüldüğüne ilişkin Personel Genel Müdürlüğü'nün 01.09.2022 tarihli ve 56343983 sayılı yazısı ve 29 Ağustos 2022 tarihli ve 56148217 sayılı yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 32'nci maddesinde, ''Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir'' ve 7258 sayılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na ekli K cetvelinin IV. Diğer Ödemeler kısmında ''... Öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75'i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50'si oranında yapılır...'' hükümlerine yer verilmiştir.

Buna göre; her öğretim yılının başında fiilen öğretmenlik yapanlara ödenmekte olan öğretim yılına hazırlık ödeneğinin yukarıda belirtilen özel hükümler doğrultusunda göreve başlama tarihi esas alınmak üzere oranlı olarak ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun 71. maddesinde kamu zararı; ''kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması'' şeklinde tanımlanmaktadır.

Bu kapsamda; öğretmenlere öğretim yılının başladığı ay içinde eğitim ve öğretim yılına hazırlanmaları amacıyla ödenen söz konusu öğretim yılına hazırlık ödeneği, kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olan mavzuata aykırı bir işlem olmaması nedeniyle kamu zararı unsurlarını taşımamaktadır. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.