Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Kanun Teklifi (12 Eylül 2022)

Teklif ile, öğretmenlere ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında olup fiilen bu görevlerde çalışanların tamamına verilmesi amaçlanmaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 32'inci maddesinde, ''Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanı'nca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir.'' hükmü bulunmaktadır.

2022 ve 2023 yıllarını kapsayan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 6'ıncı Dönem Toplu Sözleşme'nin ''Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme'' bölümünün ''Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği'' başlıklı 11'inci maddesinde, ''657 Sayılı Kanun'un Ek 32'nci maddesinde öngörülen öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2022 yılında 1.325 TL, 2023 yılında 1400 TL olarak ödenir'' hükmü yer almaktadır.

Toplu sözleşmenin yapıldığı 2021 yılı Ağustos ayından bu yana Türkiye İstatistik Kurumu'na ait Ağustos 2022 verilerine göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranları bir önceki yılın (2021) Ağustos ayına göre yüzde 47.85; bir önceki yılın (2021) aynı ayına göre yüzde 80.21; on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 54.69 oranında artmış bulunmaktadır. TÜRK-İŞ Araştırmasının 2022 Ağustos ayı sonucuna göre; açlık sınırı 6 bin 890 TL ve yoksulluk sınırı ise 22 bin 442 liraya çıkmıştır. Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) tarafından yapılan açıklamaya göre; 2021 yılı ile 2022 yıllarına ait kırtasiye ürünleri fiyatları karşılaştırıldığında ürün bazında yüzde 80'lere varan bir zam oranı gerçekleşmiştir. Bazı ürünlerde zam oranlarının yüzde 100'ün üzerine çıktığı kaydedilmektedir. Söz konusu bu temel ekonomik veriler, 2021 Ağustos ayı koşullarına göre düzenlenmiş olan toplu sözleşmede öngörülmüş olan öğretim yılına hazırlık ödeneği miktarının satın alma gücünün, ödeneğin amacını yerine getiremeyecek şekilde aşırı düşmüş olduğunu ortaya koymaktadır.

OECD verilerine göre; üye ülkeler arasında Satınalma Gücü Paritesine göre öğretmenlere en az maaşın verildiği ülkelerden birisinin ülkemiz olduğu ve COVID-19 salgını sürecinde kendi bilgisayarı, interneti ve elektriğini kullanarak ders veren öğretmenlere hiçbir destek sağlanmamış olması da büyük bir eksiklik olarak görülmüştür. Eksik bırakılan bu durum da dikkate alındığında, önceki yıllarda olduğu gibi içinde bulunulan 2022 yılı ve sonraki yıllar için belirlenen Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği çok düşük miktarda kalmıştır.

Ortaya konulan tüm bu gerekçelerle, Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 32'inci maddesi kapsamında 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin ''Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme'' bölümünün 11'inci maddesine göre ödenmekte olan 2022 ve 2023 yıllarına münhasır öğretim yılına hazırlık ödeneğinin artırılması bir zorunluluk olmuştur.

Teklif ile, öğretmenlerden ve eğitim sendikalarından gelen talepler doğrultusunda her eğitim öğretim yılının açıldığı ay içerisinde öğretmenlere ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında olup fiilen bu görevlerde çalışanların tamamına ödenmesi ve ödenek miktarının da bir maaş tutarında olması öngörülmüştür.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile her eğitim öğretim yılının açıldığı ay içerisinde öğretmenlere ödenen Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneğinin Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında olup fiilen bu görevlerde çalışanların tamamına ödenmesi ve ödenek miktarının da bir maaş tutarında olması öngörülmüştür. Yapılacak olan değişiklik ile ayrıca hızla artan hayat pahalılığı karşısında öğretmenlere ve fiilen Bakanlık bünyesinde çalışanlara gerçekten anlamlı bir desteğin yapılması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14.07.1965 tarih ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 32'nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"EK MADDE 32- Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında olup; fiilen çalışanlara her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde bir maaş tutarında öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz.''

MADDE 2- Bu Kanun yayım tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.