Öne Çıkanlar Maden Çalışanları Milli Eğitim Bakanlığı Murat Kurum psikolog ataması Mahmut Özer

Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Kanun Teklifi (27 Eylül 2021)

Teklif ile; öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, öğretim yılı başlamadan on beş gün önce ve iki bin Türk lirası tutarında ödenmesi ile bu tutarın her yıl TÜFE oranında arttırılması amaçlanmaktadır.

Öğretmenlerin kitap, kırtasiye malzemesi gibi temel gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan öğretim yılına hazırlık ödeneği, Devet Memurları Kanunu'nun ek 32'nci maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeyle, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmesi öngörülmüştür.

Öğretim yılına hazırlık ödeneğine hak kazanabilmenin başlıca koşulları; eğitim/öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olmak ve fiilen öğretmenlik yapmaktır. Ayrıca, ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları da öğretim yılına hazırlık ödeneğinden yararlanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde genel idari hizmetler, sağlık hizmetleri, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıflarında çalışanlar ise öğretim yılına hazırlık ödeneğinden yararlanamamaktadır. Bu durum çalışma barışına zarar vermektedir.

Diğer yandan, öğretim yılına hazırlık ödeneği, her öğretim yılında bir defa olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ayda ödenmektedir. Ancak, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin öğretim yılının başladığı ay içinde olmak üzere ödeneceği tarihi belirleme yetkisi Milli Eğitim Bakanına, tutarını belirleme yetkisi ise Cumhurbaşkanına bırakılmıştır. Bu durum, ödemenin ne zaman yapılacağı konusunda belirsizliklere neden olurken ödenek tutarının da zaman içinde yetersiz kalmasına yol açmıştır.

Kanun teklifi ile; öğretim yılına hazırlık ödeneğinin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde fiilen görev yapan tüm çalışanara, öğretim yılının başlamasından 15 gün önce ödenmesi sağlanarak hem çalışma barışının tesisi hem de ödenme tarihi konusundaki belirsizliğin ortadan kaldırılması hedeflenmiş ayrıca günümüzün geçim şartları dikkate alınarak ödenecek tutarın 2000 TL'ye yükseltilmesi ve enflasyon karşısında değer kaybının önüne geçilebilmesi için de bu tutarın her yıl TÜFE yıllık artış oranı ile güncellenmesi öngörülmüştür.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3845.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.