Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

Öğretmenler İçin İl-İlçe Emri Talebi

Mazerete dayalı yer değişikliği talepleri karşılanmayan öğretmenlerin lütuf değil hakları olanı istediklerini belirten Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, aille bütünlüğünün sağlanması ve sağlık durumuna bağlı yer değişikliği talebinim, istek değil anayasal bir hakt olduğuna işaret etmişti.

"Öğretmenlerimizin moral ve motivasyonu eğitimin verimliliğidir" diyen Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, mazeret atamalarında yer değişikliği gerçekleşmeyen öğretmenlerin aile bütünlüğünün korunması, sağlık mazeretlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtmişti.

İl-ilçe emri talebinin karşılıksız kalmasının belirsizliğe yol açtığını, belirsizliğin öğretmenleri yorduğunu, eğitim-öğretimin kalitesine olumsuz etki ettiğini söyleyen Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın il-ilçe emri talebinin arkasındaki haklı gerekçeyi bildiğini, bu yüzden talebi görmezden gelmemesi, çözümsüzlüğü çözüm olarak görmemesi; mağduriyet oluşmaması için mazerete bağlı yer değişikliği taleplerini karşılaması gerektiğini belirtirken "aile bütünlüğü sağlanamayan, sağlık mazereti giderilemeyen öğretmenlerimizin moral ve motivasyonu göz ardı edilmemelidir. ” ifadesini kullanmıştı.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Daha önce bu hakkın verilmiş olması, hukuka ve hakkaniyete uygun, adil ve mağduriyet giderici bir çözüm yolu olduğunun en büyük kanıtıdır. Sosyal hukuk devleti olmanın gereği anayasal ve temel insan haklarının tesisiyle mağduriyeti gidermektir. Bakanlık, mazerete dayalı yer değişikliği talepleri karşılanamayan öğretmenlerin mağduriyetini önlemeli, il-ilçe emrini hayata geçirmelidir." demişti.

Bu açıklamanın ardından kısa bir süre sonra Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile görüşerek, eğitim çalışanlarının beklentilerini aktardı, acil çözüm bekleyen sorunlara dikkat çekti, yüz yüze eğitim faaliyetleri başlamadan evvel sorunların giderilmesini istedi.

Uzaktan eğitimle başlayan 2020/2021 eğitim-öğretim yılının, sorunların çözüme kavuştuğu, beklentilerin yerine getirildiği, taleplerin ivedilikle karşılandığı bir yıl olmasını dileyerek sözlerine başlayan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görüşmede mazerete bağlı yer değişikliği talepleri karşılanmayan öğretmenlerin il-ilçe emrine alınması, kontenjan nedeniyle yer değişikliği talepleri karşılıksız kalanlara ikinci defa iller arası başvuru hakkı, yer değişikliği gerçekleşen ancak çeşitli sebeplerle mazeretleri karşılanmayan öğretmenler için ise iptal hakkı verilmesi talebinde bulundu. 

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Henüz yüz yüze eğitime geçilmemiş olması, öğretmenlerimizin mazerete bağlı yer değişikliği kaynaklı il-ilçe emri uygulaması, ikinci defa başvuru hakkı verilmesi ve iptal taleplerinin yerine getirilmesi açısından önemli bir fırsattır. Yüz yüze eğitime başlayıncaya kadar geçecek zaman zarfında bu sorunlar sınıfların öğretmensiz kalmaması için çözüme kavuşturulabilir” dedi.

Eğitim-öğretimin kronik sorunları arasında bulunan okullara bütçe verilmesi talebinin, koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde okullarda yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesi açısından çok daha önemli hâle geldiğini kaydeden Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Sağlıklı bir eğitim ortamının tesisi için okulların yardımcı personel ve bütçe ihtiyacı karşılanmalı; her okula münhasır bir bütçe tesis edilerek okul yönetimlerinin okullarına ve bulundukları yere özgü tedbirler almalarına imkân sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Öğretmenler asli görevleri dışındaki işleri yapmaya zorlanmamalıdır Giresun’daki sel felaketinin afet bölgesindeki eğitim kurumları ve eğitim çalışanları üzerindeki etkisinin de ele alındığı görüşmede Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, öğretmenlerin salgınla mücadele sürecinde Vefa Sosyal Destek grupları ve filyasyon ekipleri başta olmak üzere kamu hizmetinin sürdürülmesi ekseninde kamu yararının görüldüğü her alanda ve faaliyette görev aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Öğretmenlerimiz bu zorlu süreçte fedakârlık göstererek sosyal devlet olmanın gereğinin yerine getirilmesinde devletimizin eli ayağı olmuştur. Ancak uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimin beraber yürütülmesinin planlandığı, öğretmene her zamankinden daha fazla görev ve sorumluluk düştüğü önümüzdeki günlerde öğretmenler asli görevleri dışındaki işleri yapmaya zorlanmamalı, öğretmeni asli görevinden uzaklaştıran yereldeki tasarrufların önüne geçilmeli, bu konuda Bakanlık devreye girmelidir.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.