Öne Çıkanlar Fatma AFYONCU Milli Eğitim Bakanlığı Maden Çalışanları öğretmen Murat Kurum

Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programına İlişkin Soru Önergesi (29 Nisan 2021)

23 Ekim 2018 tarihinde; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ''2023 Eğitim Vizyonu'' belgesi kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan belgede, ''sertifikaya dayalı ''Pedagojik Formasyon'' uygulaması kaldırılarak yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde ''Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı'' açılacaktır. Bu program mesleki gelişim çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmenlik hakkı kazanan adaylara uygulanmaya başlayacaktır.'' hedefi kamuoyu ile paylaşıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 9 Temmuz 2020 tarihinde, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda, Tabii Mobil Uygulaması'nın tanıtımında yaptığı konuşmada pedagojik formasyon ile ilgili olarak, ''kim öğretmenlik sınavını kazanırsa ona biz bunu ücretsiz olarak vereceğiz. Dolayısıyla hiç kimsenin yüklü miktarda ödemeler yaparak formasyon almasına gerek yok. Siz sınavı kazanın biz size ücretsiz vereceğiz. 20 bin öğretmen mi alacağız. Bu 20 bin öğretmene eğitimi biz vereceğiz. Elinde olanların hak kaybı da olmayacak.'' açıklamasında bulunmuştur.

Talim ve Terbiye Kurulu 29 Haziran 2020 tarihli 12 sayılı kurul kararı ile yapılan değişikle önceden sertifikaya dayalı pedagojik formasyon eğitimi ''Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'' şekline dönüştürülmüş ve 1 Ocak 2021 tarihinden önce pedagojik formasyon sertifika programını tamamlayanların kazanılmış hakları saklı tutulmuştur. Öğretmenlerin niteliğini artırmaya yönelik bu değişiklikle eğitim fakültesi mezunları haricindeki öğretmen adaylarına atama başvurusu yapabilmek için lisans eğitiminden sonra Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programını bitirme şartı getirilmiştir.

''2023 Eğitim Vizyonu'' ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamaları ile Talim ve Terbiye Kurulu Kararı birbirleriyle çelişmektedir.

1- ''2023 Eğitim Vizyonu'' ve Milli Eğitim Bakanı'nın beyanı ile çelişecek biçimde, Talim ve Terbiye Kurulu'nun 29 Haziran 2020 tarihli ve 12 Sayılı Kararına göre, atama başvurusu yapabilmek için lisans eğitiminden ''sonra'' Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nı bitirme şartı getirilmesinin gerekçesi nedir? Öğretmen adayları hangi beyanı esas almalıdır?

2- Milli Eğitim Bakanı ve ''2023 Eğitim Vizyonu''na göre, adayların önce KPSS Sınavı'na girip öğretmenlik sınavını kazanması, daha sonra bu adaylar için Bakanlık tarafından ücretsiz olarak ''Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı'' açılacağı beyan edilmesine rağmen, bu programın iki buçuk yıldır açılmamasının nedeni nedir?

3- ''Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı'' ne zaman açılacak?

4- Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararına göre belirlenen ''Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı'nın ''Pedagojik Formasyon''dan farkı ya da farkları nelerdir?

5- Pedagojik Formasyon almamış, ''2023 Eğitim Vizyonu'' ve Milli Eğitim Bakanı'nın beyanına göre ''Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı''nın açılmasını bekleyen, bu süreçte başvuru şartlarını karşılayamadıkları için mağdur olan adayların mağduriyetini gidermeye yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün bir çalışması var mıdır?

6- ''Pedagojik Formasyon''u olmayan öğretmen adaylarının sayısı kaçtır?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-45024s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.