Öne Çıkanlar engelli MEB İşveren Vekili okullarda şiddet Fatma AFYONCU

Öğretmenlik Meslek Kanunu Yüzyılın Kanunu Olabilir

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, ''Türkiye’nin en büyük sendikası olmamız, 29 yıllık bir mücadelenin, kazanımlarla dolu hak, emek ve özgürlük mücadelesinin; hayal dahi edilmeyen yasakların kaldırılması için harcanan emeğin, çözümsüz gibi görünen sorunların çözüme kavuşturulması için akıtılan terin eseridir. Alın teri mücadelesi hiçbir zaman kolay olmamıştır. Emek mücadelesi, uzun soluklu ve bedel ödemeyi göze alanların işidir.

Eğer bir yerde ‘bilgi ve para’ tekelleşmişse orada adil paylaşımdan söz edilemez. Bu, dünyada da ülkemizde de böyledir. Bugün yaşadığımız ekonomik sıkıntıların arka planında bunun olduğunu görmemiz gerekiyor. Öğretmenliğin kutsal meslek olduğunu söyleyip, bu mesleğin fedakârlık gerektirdiğini dile getirenlerin hileli cümleler kurduğunu görmemiz gerekiyor. Fikirlerimiz karşılık bulsun, emeğimizin hakkı verilsin istiyorsak, sendikal mücadeleye omuz vermeliyiz. Sendikal hareket, emek mücadelesinin ve alın terinin hakkını aramanın adıdır.

Biz tüm toplu sözleşme süreçlerinde her iki başlığın hakkını verme ve kamu görevlilerinin ekmeğini büyütme mücadelesi verdik. Artık yetkili sendika, istişare edilen bir temsilci değil, karar sürecinin ortağı durumuna gelmiştir. 3600 ek gösterge ve sözleşmeli olarak istihdam edilen kamu görevlilerinin özlük haklarına ilişkin karar sürecinde yol haritası bellidir. Kamu işveren heyeti ile yetkili konfederasyon Memur-Sen’in oluşturacağı bir heyetin hazırlayacağı çalışma Meclis’e sevk edilecek ve 22 yılı içerisinde hayata geçirilecek.

Okul öncesi öğretim programında çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak din, ahlak ve değerler eğitiminin yer alması, okulların yönetiminden sorumlu olan eğitim kurumu yöneticiliğinin ikincil görev olarak değil, liyakat ve uzmanlık gerektiren yetki-sorumluluk dengesi sağlanmış profesyonel bir meslek olarak düzenlenmesi, kalkınmada öncelikli sosyoekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenlere ilave özlük hakları ve teşviklerin verilmesi şeklindeki tekliflerimiz Şûra Genel Kurulu’nda kabul edilmiş, öğrenci, çalışan ve öğretmenlerin tamamına yemek hizmeti sunulması gibi birçok maddenin geçmesi bizim tekliflerimizle olmuştur. Şûrada ücretli öğretmenlik konusunu da gündeme getirdik. Asgarî ücretin altında bir ücretle çalıştırmak öğretmenlik itibarına kendi elimizle zarar vermek anlamına gelir. Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmene kazandıracağı statü ve kariyer mesleği olmasını sağlama bakımından ek gösterge dâhil birçok boyutu ele alan evsafta çıkabilirse yüzyılın kanunu olabilir.

Bu talebimizi Ocak 2022 maaşına yansıyacak şekilde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapacağımız görüşmelerle bir sonuca ulaştıracağız. Seyyanen zam ve vergi matrahı dâhil birçok boyutu olan gündeme getirdiğimiz ek protokolün, alım gücümüzü artıracak ve kayıplarımızı telafi edecek düzeyde olması için elimizden geleni yapacağız. Bunu da birlikte mücadele ederek sonuçlandıracağız.

Eğitim yöneticiliğinin ikincil görev olmaktan çıkarılıp eğitim hizmetleri sınıfında bir kadroya dönüştürülmesi, hem özlük hem de mali açıdan daha iyi bir noktaya taşınması en az yönetmelik değişikliği kadar önemlidir. Bunun da mücadelesini veriyoruz. Yönetmeliğin inşallah kısa süre içerisinde; mahkemeye taşınan, hukuka uymayan birçok maddesinin revize edilerek yeni hâliyle çıkarılmasını ümit ediyoruz.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.