Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Ramazan Pidesi Malzemeleri Şaban Ayı Sureleri Yardımcı Personel öğretmen

Okul Öncesi Eğitime Erişimin Artırılması (8 Aralık 2021)

Genel Müdür V. Bakan a. Tuncay MORKOÇ imzalı resmi yazıda ''Okul öncesi eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanması ve bu eğitimin yaygınlaştırılması üst politika belgelerinde öncelikli hedefler arasında yer almaktadır. Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi kapsamında 5 yaşındaki tüm çocukların okul öncesi eğitim alması, 3 ve 4 yaş çocukların ise okullaşma oranlarının artırılması çalışmaları devam etmektedir.

26.7.2014 tarihli ve 29072 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Kayıt zamanı ve kayıt yaşı başlıklı 11 inci maddesinin beşinci fıkrasının (b) bendinde; "Bir grup oluşturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda 36-68 aylık çocuklar aynı ana sınıfına kaydedilebilir." denilmektedir.

Aynı Yönetmeliğin Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri başlıklı 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında ise "Bir gruptaki çocuk sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esastır…" denilmekte olup 08.12.2021 tarihli ve E-45512797-20-38575005 sayılı Makam Oluru ile köy ve benzeri yerleşim yerlerinde en az 5 çocuk bulunması hâlinde bir grup oluşturularak ana sınıfı açılabilmesi uygun görülmüştür.

Bu kapsamda;

1- Nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerleşim yerlerinde 36-68 aylık çocuklar ile ilkokula kaydı ertelenen çocuklardan en az beş çocuk bulunması hâlinde ana sınıflarının açılması,

2- Açılan bu ana sınıflarının anaokulu veya ilkokulla ilişkilendirilmesi,

3- İl/ilçe millî eğitim müdürlüklerince açılan ana sınıflarının ivedilikle eğitim öğretime hazır hale getirilmesi hususunda; bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından E-45512797-20-38575005 sayılı 8 Aralık 2021 tarihli Okul Öncesi Eğitime Erişimin Artırılması konulu resmi yazı yayınlandı.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut ÖZER, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek AŞKAR ve Genel Müdür V. Tuncay MORKOÇ imzalı resmi yazıda ''Okul öncesi eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanması ve okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgın sürecine yönelik güncel gelişmeler nedeniyle nüfusun az ve dağınık olduğu yerleşim yerlerinde okul öncesi eğitimde eğitim öğretim sürecinin kesintisiz devam edebilmesi için bir şubede bulunması gereken en az öğrenci sayısının yeniden belirlenmesine ihtiyaç duyulmuştur.

26.7.2014 tarihli ve 29072 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Olağanüstü durumlarda eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe ilişkin alınması gereken tedbirler başlıklı ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasında "İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi durumlarda bu Yönetmelikle düzenlenen eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça ayrıca belirlenebilir." hükmü yer almaktadır.

Aynı Yönetmeliğin Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri başlıklı 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında ise “Bir gruptaki çocuk sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esastır…” denilmektedir.

Bu kapsamda ilgi Yönetmeliğin ek 2 nci maddesinde verilen yetkiye dayanarak Covid-19 salgın sürecinde okul öncesi eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerleşim yerlerinde en az 5 çocuk bulunması hâlinde bir grup oluşturularak ana sınıfı açılabilmesi hususunu; makamlarınızca da uygun görülmesi halinde olurlarınıza arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.