Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Mahmut Özer Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği öğretmen Mülakatın Kaldırılması

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Özel Eğitime Muhtaç Öğrencilerin Eğitiminde Görev Alması (3 Ekim 2022)

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere, Bakanlığınıza bağlı okul/kurumlarda görev yapan okul öncesi öğretmenlerine destek eğitimi odası, evde eğitim ve hastanede eğitim görevi verilmemekte, bu görevlrin verilmesi durumunda ise ek ders ücreti ödenmemektedir. Hatta bu görevlerin okul öncesi öğretmenlerine verilemeyeceğine dair Bakanlığınızın çeşitli tarihlerde yayınladığı görüş yazıları bulunmakta olup; bu yazılara göre halen yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre okul öncesi öğretmenlerine görev verilemeyeceği ifade edilmektedir. 

Ancak, özel eğitime muhtaç öğrencilere yönelik açılacak destek eğitimi odaları, evde ve hastanede eğitime dair yapılacak iş ve işlemler Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde düzenlenmiştir. Mezkur yönetmelikte evde eğitim hizmetleri 14. maddede, hastanede eğitim hizmetleri 15. maddede ve destek eğitimi odası iş ve işlemleri 25. maddede düzenlenmiştir. Bu eğitimlerde görev alacak öğretmen görevlendirmeleri de yine her bir eğitim için ayrı ayrı düzenlenmiş olup; ''Evde Eğitim Hizmetleri'' başlıklı 14. maddede ''d) Evde eğitim hizmetlerinde öğrencilerin eğitim ihtiyaçları ile takip edecekleri eğitim programı esas alınarak; özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf ve diğer alan öğretmenleri görevlendirilir...''

''Hastanede Eğitim Hizmetleri'' başlıklı 15. maddede ''ı) Hastane sınıfında eğitim alan öğrencilerin eğitim ihtiyaçları ile takip edecekleri eğitim programı esas alınarak; özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf ve diğer alan öğretmenleri görevlendirilir...''

''Destek Eğitim Odası'' başlıklı 25. maddede ''f) Destek eğitim odasında; öğrencilerin eğitin ihtiyaçları takip ettikleri eğitim programı ve öğrencilerin kayıtlı oldukları kademe esas alınarak özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf ve diğer alan öğretmenleri okul yönetiminin teklifi doğrultusunda il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince görevlendirilir.'' hükümlerine yer verilerek tüm eğitimlerde okul öncesi öğretmenlerine görev verilebileceği hüküm altına alınmıştır. Mezkur yönetmelik hükümlerine göre okul öncesi öğretmenleri de özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitiminde görev alabilecektir.

Diğer taraftan, öğretmenlere ödenecek ek ders ücretlerine ilişkin ana düzenlemeler Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ile yapılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerine yapılacak ek ders ücreti ödemelerine ilişkin mezkur karar incelendiğince; okul öncesi öğretmenleri 5. maddeye göre haftada 18 saat maaş karşılığı ders okutacağı, 6. maddeye göre haftada 12 saat ek ders ücretinden yararlanabileceği ve toplamda okul öncesi öğretmenlerinin haftada 30 saat ders okutabileceği belirtilmiştir. Ancak Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'na göre okul öncesi öğretmenlerinin destek eğitimi odası, evde ve hastanede eğitimde görev almaları durumunda ek ders ödemesi yapılacağına dair mezkur kararda bir düzenleme yapılmamıştır. Bu düzenlemenin yapılmaması ise okul öncesi öğretmenlerini mağdur etmekte, okul öncesi eğitime devam eden özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitimlerinin aksamasına sebebiyet vermektedir. Mağduriyetlerin önüne geçmek adına ivedilikle mezkur kararda okul öncesi öğretmenlerine ek ders ücreti ödenmesi gerektiğine dair düzenleme yapılması gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 15.01.2019 Tarih ve 974300 Sayılı Yazısında da ek ders ödemelerine ilişkin kararda okul öncesi öğretmenlerine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı ifade edilmiştir. Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'n Bakanlığınızca hazırlandığı dikkate alındığında, bu yönetmelikte okul öncesi öğretmenlerine görev verileceği hüküm altına alındığından ek ders ödemelerine ilişkin mezkur kararda da ivedilikle düzenleme yapılması için Bakanlığınızca çalışma yapılması gerekmektedir. Örneğin, sınıf öğretmenlerine haftada 8 saate kadar fazladan derse girme ve ek ders ücreti alma hakkı tanınmıştır. Benzer bir düzenlemenin okul öncesi öğretmenleri için de yapılması gerekmektedir.

Bu bağlamda; Bakanlığınıza bağlı okul/kurumlarda görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin, özel eğitime muhtaç öğrencilerin evde ve hastanede eğitimi ile destek eğitimi odalarında öğretmenlerin gönüllülük esasına göre görvlendirilmeleri, görev almaları durumunda ise ek ders ücretinden yararlanabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da düzenleme yapılması konusunda Bakanlığınızca gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.