Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı evde eğitim sağlık istasyonu emeklilikte yaşa takılanlar BİM 23 Nisan 2024 Aktüel Ürünler

Okul Sözleşmelerinin Uzatılması Hakkında (11 Ağustos 2021)

Genel Müdür V. Bakan a. Kemal KARAHAN imzalı resmi yazıda "Genel Müdürlüğümüze, öğrenci taşıma hizmetine ilişkin olarak okul aile birlikleri ile servis aracı işletmecileri arasında imzalanan sözleşmelerin sürelerinin, pandemi nedeniyle yeni bir ihale yapılmaksızın uzatılıp uzatılamayacağına dair görüş talepleri ulaşmaktadır.

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun "Mücbir sebepler" başlıklı 10'uncu maddesinde; "Mücbir sebep olarak kabul edilebilecek haller aşağıda belirtilmiştir.

a) Doğal afetler.

b) Kanuni grev.

c) Genel salgın hastalık.

d) Kısmî veya genel seferberlik ilânı.

e) Gerektiğinde Kurum tarafından belirlenecek benzeri diğer hallerin varlığı durumunda, süre uzatımı verilmesi, sözleşmenin feshi gibi durumlar da dahil olmak üzere, idare tarafından yukarıda belirtilen hallerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için; yükleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, taahhüdün yerine getirilmesine engel nitelikte olması, yüklenicinin bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen yirmi gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak bildirimde bulunması ve yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi zorunludur." hükmü yer almaktadır. 

Okul Servis Araçlarının Çalıştırmasına İlişkin Usul ve Esaslar'ın "Okul servis aracı olarak çalıştırılacakların tespiti" başlıklı 8'inci maddesinde "1) İlanda belirtilen dosyaların açılma saati gelince, komisyon isteklilerin belgelerini inceleyerek eksik belge nedeniyle değerlendirmeye alınmayacakları tespit eder. Bu işlemler, istekliler önünde bir tutanakla tespit edilir. Tutanaktan sonra, okul servisi taşıma işine katılamayacak olanlar salondan çıkartılır. 

(2) Komisyon karar verirken; isteklilerin araç yaşı, özmal durumları, okulun bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde gerçek kişilerde ikametgâhının, tüzel kişiliklerde ise şubesi ve/veya merkezinin bulunması, aynı okulda daha önce servis taşıma işi yapıp yapmadığı ve servis taşıma işine başladığı tarihi dikkate alır. Belirtilen kriterlere göre yaptığı değerlendirme sonucunda uygun bulduğu istekliye okul servis taşıma işini yaptırmaya karar verir. 

(3) İsteklilerin itirazda bulunması veya yeni açılan okullarda servis taşıma işinin ilk defa yapılacak olması halinde EK-3’teki kriterlere uygun puanlama yapılarak karar verilir.

(4) Okul servisi çalıştırma sözleşmeleri en az bir eğitim öğretim dönemi, azami ise üç eğitim öğretim dönemini kapsayacak şekilde yapılabilir. 

(5) Taşımacıyı tespit komisyonu tarafından alınan komisyon kararları mahalli mülki idare amirlerince 5 iş günü içinde onaylanır veya iptal edilir. 

(6) Kesinleşen komisyon kararı, mahalli mülki idare amirlerinin komisyon kararını onayladığı günden itibaren en geç 5 iş günü içinde taşımacıya veya vekiline, 11/02/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerince bildirilir. İstekli, kararın tebliği tarihinden itibaren 10 gün içerisinde sözleşmeyi imzalamakla yükümlüdür. 

(7) Okul servisi çalıştırılması işine katılan olmadığı, isteklilerin belgelerinin uygun görülmediği veya isteklinin sözleşmeyi imzalamaması hâlinde yeniden aynı usulle okul servisi çalıştırılması işine çıkılır." düzenlemesi bulunmaktadır. 

Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nde ve Okul Servis Araçlarının Çalıştırmasına İlişkin Usul ve Esaslar'da, sözleşmenin yürütülmesi aşamasında taşımacıyı tespit komisyonu veya okul idaresi tarafından mücbir sebeplere dayalı olarak tesis edilebilecek işlemlere ilişkin özel bir düzenleme bulunmadığından, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun yukarıda yer verilen 10'uncu maddesi hükmünün kıyasen uygulanarak, takdir yetkisi okul idaresinde bulunmak kaydıyla yazılı talebi hâlinde yükleniciye mücbir sebep nedeniyle gerçekleştirilemeyen hizmet süresi ile sınırlı olmak kaydıyla süre uzatımı verilebileceği mütalaa edilmektedir." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.