Öne Çıkanlar E fatura HES yüz yüze eğitim Acıbadem Altunizade Hastanesi TYT

Özel Eğitim İhtiyacı Olan Öğrencilerin Telafi Eğitimi (Soru-Cevap)

Özel Çocuklar İçin Etkinlikler arasında; Okul Öncesi Dönemde Özel Eğitim, Akademik Destek, Özel Yetenekli Çocuklarımız, Görme Yetersizliği, İşitme Yetersizliği, Otizm Spektrum Bozukluğu, Eğlenceli Etkinlikler Seti yer almaktadır.

SORU 1: Öğretmenler ve öğrenciler bağlı bulundukları il dışında herhangi bir ilde telafi programına katılabilecekler midir?

CEVAP: Öğretmenler ve öğrenciler telafi eğitim faaliyetinin açıldığı herhangi bir okulda programa katılabileceklerdir.

SORU 2: Bir sınıfta 2 öğreten görev almaktadır. Bir öğrencinin etkinliklerine 2 öğretmen de tanımlanabilir mi? Yoksa bir etkinlik bir öğretmen diğer etkinlik diğer öğretmene mi tanımlanmalı? Branş ve meslek öğretmenleri derse yalnız mı girecekler?

CEVAP: Her telafi programı etkinliği için bir öğretmen görevlendirilebilecektir.

SORU 3: Yaz okulu programında rehber öğretmen görev alabilecek midir?

CEVAP: Rehber/psikolojik danışman öğretmenlerimiz telafidebendevarim.meb.gov.tr adresinden veli veya öğrencilerimizin tercih etmeleri durumunda en az 12 kişilik gruplar olacak şekilde alanlarına uygun içerikler (kişisel gelişim, psikososyal sağlamlık vb.) doğrultusunda faaliyet programları) yapabileceklerdir.

SORU 4: Öğretmen ve öğrencinin gönüllü olması durumunda okul idaresinin telafi programı açmama gibi bir yetkisi var mıdır?

CEVAP: Öğretmenin gönüllü olması durumunda okul programı açmakla mükelleftir.

SORU 5: Ücretli öğretmenler telafi programında görev alabilecekler midir?

CEVAP: Kadrolu öğretmenlerden gönüllülük olmadığı durumlarda ücretli öğretmenler gönüllülük esasına dayalı olarak telafi programında görev alabileceklerdir.

SORU 6: Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için ''telafide ben de varım'' web sitesinde yer alan etkinliklerin dışında farklı etkinlikler seçebilir miyiz?

CEVAP: Öğretmenlerimiz ''Telafide Ben de Varım'' özel eğitim etkinlik listesinde yer alan faaliyetlerden öğrencilerinin özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre program planlayacaktır. Etkinlik listesi dışında bir program seçmek isteyen öğrenci/öğretmen okul idaresinin ve il/ilçe kurulunun onayı ile bu etkinliği yapabilir. Onaylanan etkinliğin telafidebendevarim.meb.gov.tr web sitesine eklenmesi il koordinatörleri sorumluluğundadır.

SORU 7: ''Telafide Ben de Varım'' sitesinde özel çocuklarımız için akademik destek bölümü neyi ifade etmektedir?

CEVAP: Söz konusu sitedeki özel çocuklarımız için akademik destek bölümünde; öğrencilerimizin ''Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Fen Bilimleri'' derslerine yönelik uyarlanmış etkinlikler bulunmaktadır. Öğretmenlerimiz öğrencilerin performans düzeyine göre bu etkinliklerden faydalanabileceklerdir.

SORU 8: ''Telafide Ben de Varım'' sitesinde öğrencinin kendi engel grubunda bulunan etkinlikler dışında diğer engel gruplarındaki etkinliklerden de seçilebilir mi?

CEVAP: Her telafi programı etkinliği için öğrenciye uygun olduğu düşünülen her içerik engel grubuna bakılmaksızın kullanılabilir.

SORU 9: Telafi programında ek ders ücretleri nasıl olacaktır? İdareciler telafi programı açabilecek midir?

CEVAP: Personel Genel Müdürlüğünün 15 Haziran 2021 tarih ve 26449955 sayılı yazısında yapılan açıklamaya göre uygulama yapılacaktır.

SORU 10: Öğrencilerin gelmediği günlerde öğretmene ek ders ücreti ödenecek midir?

CEVAP: Telafi eğitimi gönüllülük esası ile yapılacak olup hiçbir öğrencinin devam etmediği günlerde ek ders ödemesi yapılmaz.

SORU 11: Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için servis ve yemek hizmeti sağlanacak mıdır?

CEVAP: Telafi programı gönüllülük esasına bağlı gerçekleştirilecek olup servis ve yemek hizmeti sağlanmayacaktır.

SORU 12: Telafi programı ne zamana kadar devam edecektir?

CEVAP: Telafi programı 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecektir.

SORU 13: Telafi programında öğrencinin programa devam etmemesi durumunda ne yapılmalıdır?

CEVAP: Özel eğitim öğrencileri için telafi programında alt sayı sınırı aranmaz. Ancak öğrencilerin tamamı programa devam etmediği takdirde telafi programı sonlandırılmalıdır.

SORU 14: Etkinliklerde yazan saatler haftalık ders saati mi yoksa tüm telafi programının ders saati midir?

CEVAP: Etkinliklerde yazan saatler etkinliğin telafi programı süresince uygulanması gereken toplam saatidir. Bir öğretmen söz konusu etkinliklerden seçerek haftada 30 saate kadar planlama yapabilecektir.

SORU 15: Telafi programında grup eğitimi için en fazla kaç öğrenci olmalıdır?

CEVAP: Telafi programında özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için açılacak faaliyetlerde alanın özelliği gereği alt sayı sınırlaması aranmaz. Ancak üst sayı sınırı için ''Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği''nde bulunan sınıf mevcudu sayıları esas alınmalıdır.

SORU 16: Telafi programında derslerin başlangıç ve bitiş saatleri kaç olacaktır?

CEVAP: Okul idaresinin uygun göreceği saatlerde (okulun fiziki durumu, öğrencilerin geliş durumları vb.) telafi progamı saatleri planlamalıdır.

SORU 17: Öğretmenlerde masa tenisi, zeka oyunları gibi etkinlikler için sertifika şartı aranacak mıdır?

CEVAP: Özel eğitim alanında telafi programı uygulayacak öğretmenlerde söz konusu etkinlikler için sertifika şartı aranmayacaktır.

SORU 18: Telafi programında birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılabilecek midir?

CEVAP: Öğrencilerin özelliklerine göre aynı etkinlik türünde farklı şubelerden/sınıflardan gruplar oluşturulabilecektir.

SORU 19: Telafi programında destek eğitim odası uygulaması olacak mıdır?

CEVAP: Telafi programında öğrencinin ihtiyacına göre bireysel olarak da etkinlikler seçilebilecektir. Telafi programında ayrıca bir destek eğitim odası uygulaması olmayacaktır.

ETKİNLİK LİSTESİ İÇİN : https://telafidebendevarim.meb.gov.tr/etkinlik-listesi/ozel-egitim-etkinlikleri.html

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.