Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Özel Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin Sorunlarına İlişkin Soru Önergesi (26 Şubat 2021)

Özel öğretim kurumlarında iş güvencesi olmadan düşük ücretlerle çalıştırılan öğretmenlerimiz salgın sürecinde çok zor günler geçirmektedir. 2014 yılına kadar 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun ilgili maddesinde ''...Özel öğretim kurumlarında yöneticilik ve eğitim öğretim hizmeti yapanlara kademelerine göre, emekliler hariç, dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarından az ücret verilemez...'' ifadesi yer almaktaydı. 6528 sayılı Kanun ile 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumlarının ilgili maddesinde değişiklik yapılarak bu kurumlarda çalışan öğretmen ve yöneticilerin devlet okullarında çalışan meslektaşlarından daha düşük maaş almalarının önü açılmıştır. Birçok özel öğretim kurumu, yapılan bu değişiklikten sonra öğretmenleri asgari ücretli olarak çalıştırmaya başlanmıştır. Bu durum özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ciddi mağduriyet yaşamalarına neden olmuştur.

Bu bilgiler doğrultusunda;

1- Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin maaş ve ek ders ödemeleri ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?

2- Özel okul öğretmenleri Cumartesi ve Pazar günleri de dahil olmak üzere haftada 60 saat ve üzerinde ders vermek durumunda bırakılmıştır. Bu sorunla ilgili denetimler yapılmış mıdır?

3- Özel öğretim kurumları öğretmenleri tatil günleri dahil toplantı, soru çözümü ve öğrenci değerlendirmesi yapmak üzere sürekli olarak çalıştırılmaktadırlar. Çalışma mevzuatına uygun hareket etmeyen kurumlar için bir yaptırım uygulanmış mıdır?

4- Birçok özel öğretim kurumu öğretmenlerle 10 aylık sözleşme yapmaktadır. Yaz tatillerinde maaş alamayan öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bu kurumlara bir yaptırım uygulanacak mıdır?

5- Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin eğitim sendikalarına üyelikleri için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.