Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Özel Eğitim Öğrencilerinin Yüz Yüze Eğitimi ve Staj Uygulamaları (30 Kasım 2020)

COVID-19 salgının güncel seyrine bağlı olarak Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'nün 19 Kasım 2020 tarihli ve 16964289 sayılı yazısında resmi ve özel örgün eğitim ile hayat boyu öğrenme kurumlarındaki tüm eğitim ve öğretim faaliyetlerine 20 Kasım 2020-4 Ocak 2021 tarihleri arasında uzaktan eğitim yoluyla devam edileceği ilan edilmiştir. Akabinde, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 20 Kasım 2020 tarihli ve 17032941 sayılı yazısı ile özel eğitim anaokulları ve özel eğitim anasınıflarında günlük 6 etkinlik saati olmak üzere haftalık toplam 30 saat yüz yüze eğitime devam edileceği bildirilmiştir. Ayrıca Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 30 Eylül 2020 tarihli ve 13845843 sayılı yazısı ile de özel eğitim okulları ile özel eğitim sınıflarındaki öğrencilerin işletmenin talebi ve öğrenci velisinin izni ile COVID-19 salgınına yönelik gerekli tedbirlerin alınması koşuluyla işletmelerde beceri eğitimine ya da kendi okullarında mesleki eğitimlerine devam edebilecekleri duyurulmuştur.

Özel eğitim anaokulları ve özel eğitim anasınıflarında Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 20 Kasım 2020 tarihli ve 17032941 sayılı yazısına istinaden devam eden yüz yüze eğitime ilişkin yapılan değerlendirme sonuçları Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 27 Kasım 2020 tarihli ve 17375679 sayılı yazısında belirtilen hususlar ve pandemi süreci dikkate alınarak uygulamaya yönelik kararlar alınmıştır. Buna göre;

* Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan ''Okullarda COVID-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar'' doğrultusunda COVID-19 salgınının ilgili yerleşim yerindeki seyrine bağlı olarak gerektiğinde il/ilçe hıfzıssıhha kurullarının görüşünü de alarak Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 19 Kasım 2020 tarihli ve 16964289 sayılı yazısında belirtilen 4 Ocak 2021 tarihine kadar il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde yüz yüze eğitim yapılan kurumlarda uzaktan eğitime geçme kararı alınabilecektir.

* Uzaktan eğitim kararı alınan eğitim kurumlarına kayıtlı olup evde eğitim verilen öğrencilerde uzaktan eğitim hizmetinden yararlanacaktır.

* İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulları tarafından yüz yüze eğitime devam kararı alınan okul öncesi kurumlara kayıtlı olup evde eğitim alan öğrencilerin yüz yüze eğitim almalarında velilerin tercihi esas alınacaktır. Velilerin evde yüz yüze eğitimi mazeret beyan ederek tercih etmemesi durumunda, bu öğrencilere evde eğitim hizmeti vermek üzere görevlendirilen öğretmenler tarafından uzaktan canlı ders verilecektir. Ayrıca EBA TV ve diğer eğitim materyallerinden yararlanmaları sağlanacaktır.

* Bir durumdaki eğitim tamamen yüz yüze ya da tamamen uzaktan olacak şekilde planlanacak, bazı sınıflarda yüz yüze bazı sınıflarda uzaktan eğitim şeklinde bir planlama yapılmayacaktır.

* Uzaktan eğitim yapılacak olan kurumlar, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından ilgili okul ve öğretmenlere resmi yazı ile duyurulacaktır.

* Uzaktan eğitim yapan öğretmenlerin uzaktan eğitim uygulamaları okul müdürlükleri tarafından düzenli olarak takip edilecektir.

* Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 20 Kasım 2020 tarihli ve 17032941 sayılı yazısı gereği, uzaktan eğitim sürecinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla okul yönetimleri tarafından zümre öğretmenleri ve rehberlik servisinde görevli öğretmenlerle birlikte yapılacak planlama doğrultusunda öğretmenler haftada 1 gün okula gelerek değerlendirme yapacak ve sınıf defterini işleyecektir.

İşletmelerde mesleki eğitim/staj uygulamalarına ilişkin Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 24 Kasım 2020 tarihli ve 17173289 sayılı yazısındaki hususlar ile konuya ilişkin yapılan değerlendirmeler sonucunda uygulamaya yönelik kararlar alınmıştır.

Buna göre;

* Özel eğitim meslek liseleri, özel eğitim meslek okulları ve bu okulun programını uygulayan özel eğitim sınıflarının 12'inci sınıf öğrencileri işletmenin talebi, öğrenci velisinin izni ve COVID-19 salgınına yönelik gerekli tedbirlerin işletmeler tarafından alınması şartıyla 30 Kasım 2020 tarihinden itibaren işletmelerde mesleki eğitim/staj uygulamalarına devam edebilecektir.

* Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında olan ve işletmelerde mesleki eğitim/staj uygulamasına giden öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 18 Kasım 2020 tarihli ve 19161 sayılı yazısının 4'üncü maddesi kapsamında işyerleri ve illiyetlerini gösteren çalışma/SGK kaydı vb. belgeyi ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle ilgili okul müdürlüğünce söz konusu öğrencilerin ''İşletmelerde Mesleki Eğitime/Staja'' gittiğini belirten belge düzenlenmesi (hangi günlerde gittiğinin belirtilerek) gerekmektedir.

* Okul müdürlüğünce bu kapsamda olan özel eğitim öğrencilerinin söz konusu belgeyi işletmelere gidiş ve dönüşlerinde yanlarında bulundurmaları konusunda bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili iş ve işlemlerin yapılan açıklamalar doğrultusunda yürütülmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.