Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Daimi Engelli İşçi akademik yükseltme ve atama ölçütleri Harika Ötesi iki Ayrı Lezzet Doçentlik Belgeleri

Özel Eğitim Öğretmenleri Hakkında Yazı

21 Haziran 2018 tarih ve 30455 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği'nin ''Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar'' başlıklı 5. maddesinin (c) bendinde; ''görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak'' şartına yer verilmiştir.

Buna göre; Özel Eğitim Öğretmenleri, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde bulunan okullara yönetici olarak atanabiliyor iken, bu kademedeki okullara müdür ve müdür yardımcısı olarak atanmak isteyen Özel Eğitim Kurumları ile Halk Eğitim Merkezleri açılmıştır. Bu durum Özel Eğitim Öğretmenlerinin mağduriyetine yol açmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik ''Özel Eğitim Öğretmeni Norm Kadrosu'' başlıklı;

MADDE 17- ''(1) Özel eğitim kurumları ile özel eğitim sınıflarında;

a) Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara yönelik açılan her anasınıfı için 1.

b) Görme ve işitme engellilere yönelik ilkokullarda açılan her sınıf veya şube için 1.

c) (Mülga: 17/10/2016-2016/9488 K.)

ç) (Değişik: 17/10/2016-2016/9488 K.) Anaokulları ile anasınıfları hariç olmak üzere, her derece ve türdeki eğitim kurumlarında orta ve ağır düzeyde zihin engelliler ile otizmli öğrenciler için açılan her sınıf veya şube için 2.

d) İlkokul ve ortakul kademesinde hafif düzeyde zihin engellilere yönelik açılan her sınıf veya şube için 2.

e) Lise kademesinde hafif düzeyde zihin engelliler için açılan her sınıf veya şube için 1.

f) Birden fazla engellilere yönelik açılan her sınıf veya şube için alanın gerektirdiği engel durumu dikkate alınarak 2.

g) Yatılı ve pansiyonlu özel eğitim ilkokullarına grup gözetimi ve eğitimi görevi için 26 yatılı öğrenciye kadar 1; 26'dan sonrası için 2. özel eğitim öğretmeni norm kadrosu verilir.'' denilmiştir.

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin; ''Eğitim Programlarının Esasları'' başlıklı;

MADDE 19- (''1) Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin devam ettiği özel eğitim okulları ve özel eğitim sınıflarında Bakanlıkça hazırlanan ilköğretim veya mesleki ve teknik eğitim programları ile öğrencilerin eğitim ihtiyaçları ve özelliklerine göre hazırlanmış özel eğitim programları uygulanır.'' denilmiştir.

Ayrıca, 2018 yılı yönetici görevlendirme sürecinde şartları taşıyan ancak bünyesinde anasınıfı olmayan ortaokula türü itibarıyla müdür yardımcısı görevlendirilip görevlendirilemeyeceği hususunda tereddüde düşülmesi üzerine MEB Personel Genel Müdürlüğünün 03.10.2018 tarih ve 18232579 sayılı görüş yazısında, yönetmeliğin 5. maddesinin; (c) bendinde yer alan ''görevlendirileceği eğitim kurumu ile aynı türdeki eğitim kurumlarından birine öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak ve görevlendirileceği eğitim kurumu ike aynı türdeki eğitim kurumlarından birinde aylık karşılığında okutabileceği ders bulunmak'' kuralı çerçevesinde durumun değerlendirilmesi gerektiği görüşüne yer verilmiştir.

Bu bağlamda; Özel Eğitim Öğretmenleri, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde bulunan okullara yönetici olarak atanabilme şartını sağlamakta olup, daha önceki başvuru dönemlerinde olduğu gibi ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde bulunan okullara yönetici olarak başvuru hakkı verilmesi suretiyle mağduriyetlerin önüne geçilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.