Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Çalışan Öğretmenlerin Sorunlarına İlişkin Soru Önergesi (13 Temmuz 2021)

Türkiye genelindeki toplam 2 bin 666 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde özel gereksinimi olan bireylere 26 bin 608 öğretmen tarafından eğitim verilmektedir. Bu merkezlerde yaklaşık 9 bin yardımcı personelle beraber çalışan sayısı 35 bini aşmaktadır. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri çalışanları çeşitli mağduriyetler yaşamaktadır. Çalışanların maaş, tayin, izin haklarının kısıtlı olması en ciddi mağduriyeti oluşturmaktadır. Bununla beraber Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 44'üncü maddesindeki (d) bendindeki ''bu maddede belirtilen hükümlere aykırı olarak görevinden ayrılanlara bir yıl süre ile kurumlarda görev verilmez.'' ibaresi özel eğitim kurumları çalışanlarının çalışma hürriyetini kısıtlamaktadır. Zira yönetmelikte taşınma, evlilik, hastalık gibi zorunlu haller belirtilmemiştir. Yönetmeliğin 44'üncü maddesinde yer alan ''çeşitli sebeperle'' ifadesi uygulamalara sebep olan muğlak bir ifadedir.

1- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan öğretmenlerin branşlara göre sayısı toplam kaçtır? Bu öğretmenlerin kaçı asgari ücret karşılığında çalıştırılmaktadır?

2- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin öğretmenlerle yaptıkları iş sözleşmelerinde Bakanlığınızın dahli var mıdır? Bu sözleşmelerde Bakanlığınızca belirlenmiş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerini bağlayıcı hangi kıstaslar bulunmaktadır?

3- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalıştırılan öğretmenlerin aldıkları ücretler, çalışma koşulları, özlük hakları gibi durumlar Bakanlığınızca takip edilmekte midir? Yönetmeliğin 44'üncü maddesi yeniden düzenlenecek midir?

4- Pandemi sürecinde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri desteklenmiş midir? Bu süreçte bu merkezlerde çalışan toplamda kaç öğretmenin işine son verilmiştir?

5- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde yaşanacak olası hak ihlallerini önlemek, çalışanların menfaatlerini gözetmek, bu merkezlerde kalitali eğitimi temin etmek amacıyla Bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmaktadır?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-48193s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bir mağdur ogretmen 3 yıl önce

Bizi dusunen birileri varmış gerçekten teşekkür ederiz

Avatar
prenses 3 yıl önce

özel egitimde 5 yılım maaşi yeterli bulmuyorum, izinler sikintili,ssk konusunda da bir çok konuda maduruz