Öne Çıkanlar Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Haziran Dönemi İsteğe Bağlı Sözleşmeli

Özel Öğretim Kursu ve Kişisel Gelişim Kursu ve Öğretmen İstihdamına İlişkin Soru Önergesi (8 Ekim 2021)

15 Ekim 2021 tarihli ve E-43452547-120.07-895284 sayılı yazınız ekinde alınan Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel'in 7/52647, Ağrı Öilletvekili Dirayet Dilan Taşdemir'in 7/52648, Aksaray Milletvekili Ayhan Erel'in 7/52649, Erzurum Milletvekili Naci Cinisli'nin 7/52650, Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık'ın 7/52651 esas numaralı yazılı soru önergeleri incelenmiş olup konuya ilişkin bilgiler ekte sunulmuştur. Bilgilerinize arz ederim.

5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 2'nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendindeki ''Çeşitli kurslar: (...), (1) kişilerin sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek, isteklerine göre serbest zamanlarını değerlendirmek amacıyla faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarını'' hükmüyle çeşitli kursların, (ö) bendindeki ''özel öğretim kursu: Kişilerin, Bakanlıkça belirlenmiş bilim gruplarına uygun eğitim ortamlarında, öğrenim seviyelerine, ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği bir bilim grubunda eğitim veren kurumları,'' hükmüyle de özel öğretim kurslarının faaliyet alanları tanımlanmıştır. 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında Bakanlığımız uhdesinde faaliyette bulunan söz konusu kurum türlerinin yeniden tanımlanmasına ve faaliyet alanlarının değiştirilmesine yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun ''özlük hakları ve sorumluluklar'' başlıklı 9'uncu maddesinde ''Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir.

Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmi okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez. Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmi okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, 8'inci madde uyarınca resmi okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmi okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez. Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere;

Soru Önergesi Cevabı için: https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-52649sgc.pdf

Soru Önergesi için: https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-52649s.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.