Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Özel Okullar Bursluluk Sınavı (15 Aralık 2021)

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Bakan a.Abdullah SÜSLÜ imzalı resmi yazıda ''5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'un 13 üncü maddesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 62 nci ve 63 üncü maddeleri çerçevesinde, özel okulların 2022-2023 eğitim öğretim yılı için yapacağı bursluluk sınavı aşağıdaki hususlar çerçevesinde valiliklerce değerlendirilecektir.

1- Özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 62 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan: "Kurumlar bu madde kapsamında valiliklerden aldıkları izinler doğrultusunda burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik Ocak, Şubat ve Mart aylarında sınav yapabilir" hükmünde belirtilen zamanlarda burs vereceği öğrencileri belirlemek amacıyla yüz yüze ve/veya çevrimiçi olarak bursluluk sınavı yapabilecektir.

2- Bursluluk sınavı yapacak kurumların durumlarının, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 62 nci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan: "5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun veyahut Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun yetki alanına giren suç veya suçlardan dolayı haklarında adlî veyahut idarî soruşturma bulunan kurumlar bursluluk sınavı yapamaz, araştırma, yarışma ve sosyal etkinlik düzenleyemezler." hükmü kapsamına girip girmediğinin Valiliklerce değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda Valilikte bulunan mevcut bilgiler ile MEBBİS modülünde yer alan kurum bilgileri doğrultusunda durumu değerlendirilen okulların bursluluk sınavı yapmasına ilişkin nihai karar Valiliklerce verilecektir.

3- Kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatını bursluluk sınavı yapmak istediği ilde almamış olan okullara sınav yapma izin verilmeyecektir. Her Valilik kendi il sınırları içerisindeki kurumlara sınav izni verecektir.

4- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin "Burs verilme şartları ve oranı" başlıklı 62 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında sınav yapmak isteyen özel okullar, söz konusu sınav sonuçlarını kuruma öğrenci seçimi (kayıt kabul) maksadıyla kullanamayacaklardır.

5- Özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan: "İlkokul 1, 2 ve 3 üncü sınıflarda öğrencilerin başarısı; gelişim düzeyleri dikkate alınarak öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen ders etkinliklerine katılımları ile öğretim programlarında belirtilen ölçme ve değerlendirme ilkelerine göre tespit edilir. Karnede “çok iyi”, “iyi” ve “geliştirilmeli” şeklinde gösterilir." hükmü gereği anaokulu/ana sınıfı ile ilkokul 1, 2 ve 3 ncü sınıflarda devam eden öğrencilere yönelik bursluluk sınavı yapamayacaklar ancak ilkokul 4 üncü sınıfa devam edenler ile diğer sınıf ve kademelerdeki öğrencilere yönelik bursluluk sınavı yapabilecektir.

6- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 62 nci ve 63 üncü maddelerinde bahsedilen hususlarla birlikte, burs verme şartlarında; öğrenciyi ve/veya öğrenci velisini mali taahhüde sokacak hükümlerin bulunmaması, bursun verilme şekli ve süresinin açık ve anlaşılır olması durumları incelenecek, şartları uygun bulunan kurumların bursluluk sınavı yapmasına Valililiklerce izin verilecektir.

7- Bursluluk sınavlarına katılacak öğrenciler, sınav başvurularını burs verecek özel okula yapacaklardır. Okullar, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ek 4 üncü maddesinde yer alan hususlara dikkat ederek bursluluk sınavlarına ilişkin ilanlarında; başvuru adreslerini, bursluluk şartlarına ilişkin bilgi/belgeye ulaşma yollarını ve başvuru usulünü belirteceklerdir.

8- Bursluluk sınavı için başvuru yapan öğrenci ve velilerden; öğrencinin adı-soyadı, T.C. kimlik numarası, öğrenim gördüğü okulu, sınıfı, veli adı-soyadı ve veli iletişim bilgileri dışında herhangi bir bilgi talep edilmeyecek ve alınan kişisel verilerin muhafaza edilmesinden 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında başvuru alan okul sorumlu olacaktır.

9- Sınavlara katılım sağlayan öğrencilere ilişkin kimlik bilgileri, ilçe/il/ülke sıralaması ve/veya yüzdelik dilimi gibi veriler, öğrencinin kendisi ve öğrencinin velisi dışında yazılı ve/veya görsel olarak hiçbir şekilde paylaşılmayacaktır.

10- Bursluluk sınavına katılım sağlayacak/sağlayan öğrencilerden Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 62 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan: "Kurumlar, burs verilecek öğrenci ve kursiyer tespitine yönelik sınav yapmak istemeleri durumunda bu sınavlardan sınav ücreti alamazlar." hükmü gereği herhangi bir nedenle sınav ücreti alınmayacaktır.

11- Okulların bursluluk sınavı iş ve işlemlerinin, bursluluk sınavına ilişkin ilan ve reklamlarının, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 62 nci, 63 üncü ve ek 4 üncü madde hükümleri ile bu yazıya aykırı olması veyahut mevzuata aykırı farklı sınav duyurularının olması durumunda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7 nci maddesindeki hükümler ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda işlem yapılacaktır.

12- Valilikler tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 62 nci ve 63 üncü madde hükümleri doğrultusunda bursluluk sınavı yapması uygun görülerek onay verilen başvurular ayrıca Bakanlığımıza onay için gönderilmeyecektir.

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda; bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.