Öne Çıkanlar Nitelikli Personel Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı

PIKTES 2021-2022 Öğretim Yılı Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi

Buna göre PİKTES 2021-2022 Öğretim Yılı Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi 25 Ekim 2021 – 23 Ocak 2022 tarihleri arasındadır. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Türkiye'nin 26 ilinde gerçekleştirilecek. İşte detaylar:

1- GENEL ESASLAR

1.1. Bu kılavuz, Millî Eğitim Bakanlığı Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında 2020 - 2021 Eğitim - Öğretim yılında 3 üncü sınıfta Uyum Sınıflarında öğrenim görmüş olup 4 üncü sınıfta öğrenimine devam eden yabancı uyruklu öğrencilerin kılavuzda belirtilen 3 üncü sınıf derslerini telafi etmek üzere açılacak Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminin usul ve esaslarını içermektedir.

1.2. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi, okullarda / kurumlarda kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak yapılır. Öngörülemeyen durumlarda veya ihtiyaç duyulması halinde kılavuzda belirtilen esaslar ilgili mevzuat hükümlerine göre Bakanlık tarafından değiştirilebilir.

1.3. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimine; 2020 - 2021 Eğitim - Öğretim yılında 3 üncü sınıfta Uyum Sınıflarında öğrenim görmüş olup 4 üncü sınıfta öğrenimine devam eden ve kılavuzda belirtilen derslerden akademik desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler alınır.

1.4. Okulda / kurumda PIKTES kapsamında açılan birden fazla kurs olması halinde Eğitim Yöneticisi ve Kurum Yöneticisi sadece tek bir kurs kapsamında ek ders ücreti alır.

1.5. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi proje kapsamındaki 26 ilde açılacaktır (Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Batman, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Yalova).

1.6. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görev alan her kademedeki personel, görevlerini zamanında ve etkin olarak yerine getirmekle yükümlüdür.

1.7. Bu kılavuz resmî olarak yayımlandığı tarihten itibaren uygulanır. Bu kılavuzda yer almayan hususlarda ilgili mevzuat hükümleri geçerlidir.

2- UYUM SINIFI SONRASI TELAFİ EĞİTİMİ KAPSAMINDA VERİLECEK DERSLER

2.1. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi kapsamında verilecek dersler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Tablo: Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Ders Çizelgesi

Türkçe 3 (Sınıf)
Matematik 2 (Sınıf)
Hayat Bilgisi 1 (Sınıf)
Fen Bilgisi 1 (Sınıf)
Toplam : 6 (Sınıf)

3- UYUM SINIFI SONRASI TELAFİ EĞİTİMİNİN AÇILMASI

3.1. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi, okul müdürlüğünün teklifi, İKE’nin onayı sonrasında Valilik oluru ile açılır. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi, 25 Ekim 2021 tarihinden itibaren başlatılır, 23 Ocak 2022 tarihinde sona erer.

3.2. Birinci ara tatil (15-19 Kasım 2021), resmî tatiller ile Millî ve Dinî Bayram tatillerinde eğitim planlaması yapılamaz.

3.3. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi, okul müdürlükleri tarafından kılavuzda belirtilen derslerden desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler tespit edildikten sonra yeterli sayıda öğrenci talebi olması halinde açılır.

3.4. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi kapsamında bir sınıfta haftada 6 saat ders yapılır. Dersler Tablo’da yer alan haftalık ders saatlerine göre planlanır. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi, hafta içi günde 2 saati veya hafta sonu günde 6 saati geçmeyecek şekilde planlanır.

3.5. Bir sınıfın en az 10 en çok 20 öğrenci ile açılması esastır. Açılacak sınıflardan birinde öğrenci sayısının 10’dan az olması durumunda okul müdürlüğünün teklifi, İKE’nin onayı sonrasında sınıf mevcudu 6 öğrenciye kadar düşürülebilir. Açılan bir sınıfta 20’den fazla öğrenci olması durumunda ikinci sınıf oluşturulur.

3.6. Bir sınıftaki öğrenci sayısının 6’nın altına düşmesi durumunda diğer sınıf ile birleştirilmesine, birleştirilemediği takdirde aynı eğitim bölgesi veya ilçe içinde Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi verilen başka bir okula öğrencilerin taşınmasına, okul/bölge/ilçede başka bir sınıf yoksa sınıfın kapatılmasına İKE’lerce karar verilir. Açılmış olan bir sınıfın kapatılması ya da başka bir sınıf ile birleştirilmesi için Valilik Oluru alınmalıdır.

3.7. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde kurum yöneticisi, eğitim yöneticisi, görev alacak öğretmenler, ders programı ve öğrenci bilgileri kurumlar tarafından belirlenerek İKE’ye resmî yazıyla bildirir. İKE’lerce bu bilgileri içeren Valilik Oluru alındıktan sonra kurumlarda Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi başlatılır.

3.8. http://piktes.gov.tr adresinde yer alan “Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülüne”, idareci, öğretmen, öğrenci bilgilerini ve ders programlarını kaydetmeyen okullar Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimini başlatamayacaktır. Bu durumdaki okulların Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi onayının iptali istenecektir.

3.9. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminin yürütülmesi ile ilgili iş ve işlemler eğitimin başlatıldığı kurumdaki Kurum Yöneticisi ve Eğitim Yöneticisi tarafından takip edilir.

3.10. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde derslerde sadece sınıf öğretmenleri görevlendirilir. Bir sınıfta bir öğretmenin görevlendirilmesi esastır.

3.11. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi kapsamında okutulacak derslerde; yalnızca kadrolu ve/veya sözleşmeli öğretmenler görevlendirilir. Ücret karşılığı öğretmen görevlendirmesi yapılamaz.

3.12. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi bir öğretmen haftada en fazla 6 saat derse girebilir.

3.13. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görevlendirilen öğretmenler, mazeretleri sebebi ile görevlendirme onaylarının iptalini isteyebilirler. Ancak görevlendirme onayları iptal edilmeden görevlerini bırakamazlar. Görevlendirmeleri bu şekilde iptal edilenlerin yerine okul müdürlüğüne ya da İKE’lere başvuruda bulunan öğretmenler arasından görevlendirme yapılır.

3.14. Öğretmenler, yalnızca kadrolarının bulunduğu okulda veya görevli oldukları il/ilçede görev alabilirler.

3.15. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi işlemlerini yürüten Kurum Yöneticilerine ve Eğitim Yöneticilerine haftalık 2’şer saat ders ücreti ödenir.

3.16. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi açılan kurumda müdür yardımcısı bulunmaması durumunda Eğitim Yöneticiliği görevini de Kurum Yöneticisi yürütür. Bu durumda Kurum Yöneticisine haftada toplam 4 saat ders ücreti ödenir.

3.17. Kurum Yöneticilerine, Eğitim Yöneticilerine ve okuldaki diğer yöneticilere Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde ders görevi verilmez.

3.18. Görevli olduğu okulda Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görev alan Kurum Yöneticisi ve Eğitim Yöneticisine görevli oldukları okul dışında başka bir okulda açılan Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde öğretmenlik ya da yöneticilik görevi verilmez.

3.19. Proje kapsamında açılan Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görev alan yönetici ve öğretmenlere bir saat karşılığında ödenecek ücret, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen bir saat karşılığındaki ek ders ücretinin %100 artırımlısıdır.

3.20. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminden öğrencilerin ve ailelerin haberdar olması için İKE’ler, Kurum Yöneticileri ve Eğitim Yöneticilerine gerekli duyuru ve bilgilendirmeleri yapar.

3.21. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde belirlenen derslerde Bakanlığımız Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan sınıf seviyesine uygun müfredata göre 3 üncü sınıf derslerinin telafisine yönelik eğitim - öğretim yapılır.

3.22. Ders öğretmenleri ders planı hazırlamakla yükümlüdür. Eğitimlerde yararlanılacak temel kaynaklar Bakanlık tarafından uygun görülen ders kitapları ve diğer eğitim materyalleridir.

3.23. Öğrenci devam-devamsızlık takibi, ders programları, aylık izleme raporları, görevlendirilen personele ödenecek ücret (puantajlar) ve diğer işlemler http://piktes.gov.tr adresinde bulunan Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülü üzerinden yürütülür. Bu iş ve işlemlerin yürütülmesinden Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi açan eğitim kurumunun Kurum Yöneticisi sorumludur.

4- İL KOORDİNASYON

4.1. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi verecek kurumlarda eğitimlerin başlatılması veya kapatılması işlemleriyle ilgili Valilik Olurlarını alarak http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülüne yükler ve resmî yazıyla Proje Merkez Yönetim Ofisine gönderir.

4.2. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görev alacak personellerin Valilik Olurlarını http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülüne yükler ve resmî yazıyla Proje Merkez Yönetim Ofisine bildirir.

4.3. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi açan okul idareleri ile Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantıları yapar.

4.4. Yönetici ve öğretmen puantajlarının kontrolü ve onayı ile ilgili iş ve işlemlerinden sorumludur. Her ayın 5’i ile 10’u arası http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülünden puantajları kontrol eder ve onaylar.

4.5. Taşıma Modülünde yer alan kurum ve öğrenci bilgilerini İl/İlçe Destek Hizmetleri bölümüne ihale işlemlerini gerçekleştirmek üzere teslim eder.

4.6. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi yapılan okulları eğitim süresince en az bir kez ziyaret eder ve eğitimleri yerinde izler. Kontrolü yapılan okulların listesini düzenler ve tutanakları ile birlikte Proje Merkez Yönetim Ofisine gönderir.

4.7. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimiyle ilgili istenen belgeleri kargo yoluyla Proje Merkez Yönetim Ofisine gönderir.

5- KURUM YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ

5.1. Sınıf oluşturma işlemlerini yürütür.

5.2. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi açılan sınıflarda öğrenci sayının 6’nın altına düşmesi durumunda İKE’ye bilgi verir.

5.3. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görev alacak öğretmenleri, okulda görevli müdür yardımcıları arasından Eğitim Yöneticisini, ders programını ve öğrenci bilgilerini belirleyerek İKE’ye resmî yazıyla bildirir.

5.4. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görevlendirilecek öğretmenler ve yöneticilere Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Kılavuzunun duyurulmasını sağlar ve eğitimlerin sağlıklı şekilde yürütülmesi için gerekli bilgilendirmeyi yapar.

5.5. Öğretmenler tarafından hazırlanan ders planlarını inceleyip onaylar. Onaylanan planların öğretmenler tarafından uygulanmasının takibini yapar.

5.6. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi yoklama çizelgelerini (Ek 1) ve ders defterlerini (Ek 2) öğretmenler çıktısını alıp doldurduktan sonra inceler, kontrolünü yapar ve onaylar. Bu evrakların 5 (beş) yıl süreyle muhafaza edilmesini sağlar. İstenildiği takdirde yetkililere teslim eder.

5.7. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi puantajlarını onaylar, ıslak imzalı çıktısının 5 (beş) yıl süreyle muhafaza edilmesini sağlar. İstenildiği takdirde yetkililere teslim eder.

5.8. Okul İzleme ve Denetimi amacıyla okul ziyareti gerçekleştiren Proje Merkez Yönetim Ofisi ve İKE’ye istenilen evrakları teslim eder.

5.9. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminin yürütülmesi için gereken fiziksel koşulları sağlar. Ayrıca eğitimin işleyiş, düzen ve disiplinini sağlayıcı gerekli tedbirleri alır.

5.10. Öğrencilerin ailelerini bilgilendirmek amacı ile Aile Bilgilendirme Toplantıları yapar. Toplantılara ait çalışmaları rapor haline getirerek denetimlerde gösterilmek üzere okulunda muhafaza eder.

5.11. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi süresince yapılacak tüm iş ve işlemlerde proje görünürlük kurallarına dikkat eder.

5.12. Taşıma işlemlerinin 28/08/2007 tarihli ve 26620 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği”ne uygunluğunu denetler, aksaklıkları önler, önlenemeyen aksaklıkları rapor halinde Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bildirir.

6-EĞİTİM YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ

6.1. Öğretmen ve öğrencilere ilişkin devam-devamsızlık takibini yapar. Öğrencilerin devamsızlıklarını http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülüne işler.

6.2. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görev alan personelin puantajlarını her ayın 1’i ile 5’i arasında http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülüne işler ve onaylar.

6.3. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitiminde görev alan personelin gerekli bilgilerini http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülüne eksiksiz ve hatasız olarak işler.

6.4. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimine devam eden ve taşıma hizmetine ihtiyacı olan öğrencilerin işlemlerini http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Taşıma Modülü üzerinden yapar.

6.5. Öğretmenlerin her ders için eğitimin başında ön test ve sonunda son test olmak üzere iki eş değer sınav hazırlayıp uygulamasını sağlar ve denetler.

7- ÖĞRETMENLERİN GÖREVLERİ

7.1. Öğrencilerin devam ettikleri sınıf seviyesine uygun olarak planlarını hazırlar ve Eğitim Yöneticisine onaylatır. Planları, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan müfredata göre birinci dönem konularını telafi etmek üzere Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi ders saatleri süresini göz önüne alarak hazırlar.

7.2. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimine devam eden öğrencilerin devam - devamsızlık takip çizelgelerini tutar ve günlük olarak Eğitim Yöneticisine teslim eder.

7.3. Yoklama çizelgesinin (Ek 1) ve ders defterinin (Ek 2) çıktısını alıp doldurarak imzalar ve kontrolünün sağlanması için yöneticilere teslim eder.

7.4. Öğrencilerin ailelerini bilgilendirmek amacı Eğitim Yöneticisi ile birlikte aile toplantılarını gerçekleştirir.

7.5. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi kapsamında girdiği her ders için eğitimin başında ön test ve sonunda son test olmak üzere iki eş değer sınav hazırlayıp uygular.

7.6.Öğrencilerin sınav sonuçlarını http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülüne işler.

8- DEĞERLENDİRME SINAVI USUL VE ESASLARI

8.1. Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi kapsamında öğrencinin girdiği her ders için eğitimin başında ön test ve sonunda son test olmak üzere iki eş değer sınav hazırlayıp uygulanır.

8.2. Öğrencilerin sınav sonuçları http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Modülüne işlenir.

9- EĞİTİMLERİN DENETİMİ

9.1. İl/ilçe Millî Eğitim Müdürlerinin ve Bakanlık Maarif Müfettişlerinin denetim yetkileri saklıdır.

9.2. Proje Merkez Yönetim Ofisi ve İKE tarafından yapılacak olan saha ziyaretleri ile Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi çalışmaları yerinde izlenir.

10- UYGULAMA TAKVİMİ VE EĞİTİM SÜRESİ

10.1. Uygulama Takvimi

Öğrenci, Öğretmen ve Eğitim Merkezlerinin Belirlenmesi süreci 18-25 Ekim 2021 tarihleri arasındadır.

İKE tarafından Valilik Olurlarının Toplu Olarak Alınması sürei 18-25 Ekim 2021 tarihleri arasındadır.

Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Başlama Tarihi 25 Ekim 2021'dir.

Modülün Açılması / Valilik Olurlarının Sisteme Yüklenmesi 18-25 Ekim 2021 tarihleri arasındadır.

Personel Bilgilerinin ve Ders Programlarının http://piktes.gov.tr adresindeki Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi Portalına Yüklenmesi süreci 18-25 Ekim 2021 tarihleri arasındadır.

Uyum Sınıfı Sonrası Telafi Eğitimi 23 Ocak 2022 tarihinde bitecek.

KILAVUZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hatice 2 yıl önce

3 sınıf

Avatar
hatice 2 yıl önce

3 sınıf