Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

PIKTES Öğretmenlerinin Yaz Dönemi Faaliyetlerinde Görevlendirilmesi

Bakan Yardımcısı Reha Denemeç imzalı resmi yazıda ''Bakanlığımız tarafından Avrupa Birliği mali desteği ile yürütülen Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında proje uygulama illerinde Türkçe, Arapça ve Rehberlik Öğretmenleri istihdam edilmektedir. Söz konusu proje personeli uyum sınıfları başta olmak üzere Suriyeli öğretmenlerin yoğun olduğu okullarda görevlendirilmektedir. COVID-19 salgını nedeniyle eğitime ara verilmesinin ardından Suriyeli öğrencilere yönelik Türkçe öğretimi ve psikososyal destek uzaktan sağlanmaya başlanmıştır. 2019 yılı yaz döneminde de devam edecek bu çalışmalarda PIKTES öğretmenlerinin görevlendirilmesine devam edilecektir.

PIKTES öğretmenlerinin yaz döneminde öğrencilere yönelik çalışmalarını Canlı Ders uygulaması dahil EBA dijital platform üzerinden yürütmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda PIKTES Türkçe, Arapça ve Rehberlik öğretmenlerinin 22 Haziran-28 Ağustos tarihleri arasında da halihazırda çalıştıkları ya da ihtiyaç duyulan okullarda görevlendirilmeleri ve EBA'ya sorunsuz erişebilmeleri için MEBBİS ve e-Okul Sistemleri ile gerekli ilişkilendirmelerinin (ücretli öğretmen görevlendirme modülü üzerinden) yapılması hususlarında bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Sözleşmeli öğretmenler her yıl sözleşmeleri yenilenerek yeni sözleşme imzalamaktadırlar. Bu sebeple sözleşmeli öğretmenler, çalıştıkları süre ne olursa olsun kadrolu öğretmenlerin hizmet süreleri sonucunda ulaştıkları kıdem ve derece hakkına sahip olamamaktadırlar. Sözleşmelerinin her yıl tekrar yenilenmesi, ayrıca kadroya atanmaları durumunda derece ve kademe ilerlemesi gibi devlet memurlarının sahip olduğu avantajlardan yararlanmalarının önüne geçmekle beraber maaşlarında da oluşması gereken artışı engellemektedir.

Sözleşmeli öğretmenleri, emsal durumdaki kadrolu öğretmenlerden ayıran bir diğer fark ise isteğe bağlı tayin haklarının olmamasıdır Bunların yanı sıra kadrolu öğretmenlere tanınan görevde yükselme sınavlarına (Müdür ve Müdür Yardımcılığı) katılma hakkından, sözleşmeli öğretmenler muaf tutulmaktadır. Bu sebeple de eğitim kurumlarında yönetici olarak görevlendirilememektedirler.

Bahse konu gerekçeler neticesinde sözleşmeli öğretmenler daimi kadroya geçirilerek kadrolu meslektaşları ile arasındaki farklılıklar kaldırılmalı ve oluşan mağduriyet giderilmelidir.

14 Temmuz 1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (B) bendindeki ''Milli Eğitim Bakanlığı'nda norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin;'' ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

25 Ağustos 2011 tarihli ve 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4'üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

652 sayılı Kanuna ''Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin (b) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilenler, başka bir koşul aranmaksızın Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen kadrolarına atanır. Bu şekilde atananların sözleşmeli statüde geçen hizmet süreleri, kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin belirlenmesinde değerlendirilir.

Sözleşmeli öğretmen olarak en az bir yıl çalışanlardan temel eğitim ve hazırlayıcı eğitimde başarılı olanların adaylıkları memuriyete atandıkları tarih itibarıyla kaldırılmış sayılır. Bir yıldan az hizmeti bulunanların adaylıkları, bir yılı tamamladıkları tarih itibarıyla kaldırılır.'' şeklinde geçici madde eklenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.