Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU öğretmen Maden Çalışanları Murat Kurum

Sigara Bırakma Kampanyası (17 Mayıs 2021)

Genel Müdür Bakan a. Mehmet Nezir GÜL imzalı resmi yazıda "Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun (BMYK) 26.01.2021 tarihinde yapılan toplantısında 2021 yılında tüm kesimlerin katılımıyla “Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği” başlatılması kararı alınmıştır. Bu kapsamda toplumda tütün kullanımını azaltmak ve pasif etkilenimi önlemek amaçlarıyla tüm kurum ve kuruluşlarda Mayıs 2021 itibarıyla “BAŞARABİLİRSİN” temasıyla sigara bırakma kampanyası hayata geçirilecektir. Bakanlığımıza bağlı merkez ve taşra teşkilatı personelimizin katılımınında sağlanarak yürütülecek sigara bırakma kampanyası çalışmalarında;

1. Kampanyaya katılım https://alo171.saglik.gov.tr/ sitesindeki “BAŞARABİLİRSİN” butonu üzerinden ulaşılabilen, kampanya katılım formu ile bağımlılık düzeyi tespitine yönelik form doldurularak yapılacaktır.

2. Formu dolduran kişilerin sigara bırakma polikliniği randevuları, il sağlık müdürlüklerince planlanacaktır.

3. İl sağlık müdürlükleri tarafından, öncelikle 07-17 Mayıs tarihlerinde sigara bırakmak isteyen kamu personeline yönelik internet ortamında (zoom, meeting vb.) tütün ürünü kullanımının ve pasif etkilenimin zararları ile tütün ürünü bırakma yöntemleri konusunda sigara bıraktırma seminerleri organize edilecektir.

4. Kampanya kapsamında sigarayı bırakan kişilere 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü’nde düzenlenecek etkinlikte başarı belgesi verilecektir.

5. Ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı aracılığıyla da kişilerin aranarak sigara bırakma motivasyonlarının artırılmasına katkı sağlanacağı hususlarında bilgilendirilecektir.

6. Paydaşı olduğumuz "Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda (2018-2023) yer alan ve Bakanlılılığımız sorumluluğunda bulunan “Bütün kamu kurum ve kuruluşlarında sigara içilmez yasal uyarı yazılarına ilave olarak, bilgilendirici afiş ve broşürlerin genel duyuru panoları ile yemekhane, sosyal tesis gibi alanların masalarında ve diğer aksesuarlarında (tabak altlığı, baharatlık, peçetelik vb.) kullanılmasının sağlanması” faaliyeti kapsamında gerekli çalışmalar yapılacaktır. Çalışma kapsamında kullanılacak materyal örneklerine https://havanikoru.saglik.gov.tr/afis-brosurler.html adresinden ulaşılabilecektir.

7. Tüm merkez ve taşra teşkilatımızda Sağlık Bakanlığının 2015/6 sayılı Tütün Kontrolü Uygulamaları Genelgesinde belirtilen “Kamu kurum ve kuruluşlarımızın topluma örnek teşkil edecek şekilde kendilerine ait açık alanların yalnızca belirlenen yerlerinde tütün ürünü tüketmelerine müsaade etmeleri, bu alanların toplam açık alanlara oranının % 30’dan fazla olmaması ve giriş kapısından en az 10 metre mesafede olmasına riayet ederek "Dumansız Kampüs" uygulamalarının yaygınlaştırılması” maddesine uygun çalışmaların yapılması hususlarında; bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim." denilmiştir.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından E-86696344-050.01.04 sayılı Sigara Bırakma Kampanyası konulu resmi yazı yayınlandı.

Bakan Yardımcısı Bakan a. Doç. Dr. Tolga TOLUNAY imzalı resmi yazıda "Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun (BMYK) 26.01.2021 tarihinde yapılan toplantısında 2021 yılında tüm kesimlerin katılımıyla “Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği” başlatılması kararı alınmıştır. Bununla birlikte Koronavirüs Pandemisini yaşadığımız şu günlerde tütün ürünü kullanımının zararları ve bırakmanın gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Toplumda tütün kullanımını azaltmak ve pasif etkilenimi önlemek amaçlarıyla kurumunuz merkez ve taşra teşkilatı personelinin de katılımlarıyla Mayıs 2021 itibarıyla “BAŞARABİLİRSİN” temasıyla sigara bırakma kampanyası hayata geçirilecektir.

Sigara bırakma kampanyası çalışmaları kapsamında;

1. Merkez ve taşra teşkilatı personelinizin;

a. Kampanyaya katılımın, https://alo171.saglik.gov.tr/ sitesindeki “BAŞARABİLİRSİN” butonu üzerinden ulaşılabilen, kampanya katılım formu ile bağımlılık düzeyi tespitine yönelik formun doldurularak yapılacağı,

b. Formu dolduran kişilerin sigara bırakma polikliniği randevularının, il sağlık müdürlüklerince planlanacağı,

c. İl sağlık müdürlükleri tarafından, öncelikle 07-17 Mayıs tarihlerinde sigara bırakmak isteyen kamu personeline yönelik internet ortamında (zoom, meeting vb.) tütün ürünü kullanımının ve pasif etkilenimin zararları ile tütün ürünü bırakma yöntemleri konusunda sigara bıraktırma seminerleri organize edileceği,

d. Kampanya kapsamında sigarayı bırakan kişilere 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü’nde düzenlenecek etkinlikte başarı belgesi verileceği,

e. Ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı aracılığıyla da kişilerin aranarak sigara bırakma motivasyonlarının artırılmasına katkı sağlanacağı hususlarında bilgilendirilmeleri,

2. Kurumunuzun da paydaşı olduğu Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda (2018-2023) yer alan ve kurumunuz sorumluluğunda bulunan “Bütün kamu kurum ve kuruluşlarında sigara içilmez yasal uyarı yazılarına ilave olarak, bilgilendirici afiş ve broşürlerin genel duyuru panoları ile yemekhane, sosyal tesis gibi alanların masalarında ve diğer aksesuarlarında (tabak altlığı, baharatlık, peçetelik vb.) kullanılmasının sağlanması” faaliyeti kapsamında gerekli çalışmanın yapılması (bu çalışma kapsamında kullanılacak materyal örneklerine https://havanikoru.saglik.gov.tr/afis-brosurler.html adresinden ulaşılabilecektir.)

3. Ekte yer alan BMYK kararlarında da belirtildiği üzere, kamu kurumlarının kapalı ve belirlenen açık alanlarında tütün kullanımının önlenmesi için 2015/6 sayılı Bakanlığımız Genelgesinde belirtilen “Kamu kurum ve kuruluşlarımızın topluma örnek teşkil edecek şekilde kendilerine ait açık alanların yalnızca belirlenen yerlerinde tütün ürünü tüketmelerine müsaade etmeleri, bu alanların toplam açık alanlara oranının % 30’dan fazla olmaması ve giriş kapısından en az 10 metre mesafede olmasına riayet ederek. Dumansız Kampüs uygulamalarının yaygınlaştırılması” maddesine uygun çalışmaların yapılması hususunda; bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.