Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

Sınıf Geçme, Devamsızlık, Kayıt-nakil, Burs ve Pansiyon İşlemleri (Soru-Cevap)

Yayınlanan soru-cevaplarda; pandemi dönemi mevzuat değişiklikleri ve resmi yazılar, uzaktan eğitim, sınıf geçme, devamsızlık, kayıt-nakil, projeler, burs ve pansiyon işlemleri gibi konularda milyonlarca öğrenci, veli ve öğretmen bilgilendirildi.

20 gün için değer mi? Karneler nasıl olacak? Yüz yüze gitmeyen online ders alabilecek mi? Sınavlar nasıl olacak?

Yüz yüze dersler isteğe bağlı olacak olup bu derslere katılmayan öğrenciler eğitim kurumunun planlaması doğrultusunda uzaktan eğitim kapsamında yürütülecek derslere katılabileceklerdir. Sınavlar daha önce duyurulduğu gibi planlanan şekilde yürütülecektir.

Okul 2 Temmuza kadar uzadı, tüm derslerin müfredatı 18 Haziranda son buluyor. Son 2 hafta ne anlatılacak?

1,5 yıl sürecek UDEP kapsamında bir telafi planı da oluşturulacak olup söz konusu programı 18 Haziran- 2 Temmuz aralığında okullarımız uygulamaya başlayacaklar.

Haftalık ders sayısı azaltılacak mı?

Ders sayısında azalma olmayacak olup derslerin bir kısmı yüz yüze bir kısmı da uzaktan eğitimle yürütülecektir.

Sınıflar ikiye mi bölünecek? Tüm branşlar derse başlayacak mı?

Okul yönetimlerince, yüz yüze eğitim için, iki gruba ayrılan şubelerden, birinci gruplar, pazartesi ve salı günleri, ikinci gruplar ise perşembe ve cuma günleri okula gelecek şekilde planlamalar yapılacaktır. Çarşamba günlerinde ise yüz yüze eğitime ara verilecek, okulun dersliklerinin ve eklentilerinin genel temizliği kapsamlı şekilde gerçekleştirilecektir.

Belirlenen günlerde, günde 8 saat, her ders süresi 30 dakika, dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olarak uygulanacaktır. Ayrıca öğle arası uygulaması yapılmayacaktır.

SINAV UYGULAMALARI İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Liselerde sınavlar ile ilgili uygulamalar nasıl olacak? Sorular ve cevapları aşağıda belirtilmiştir.

 Tercihleri doğrultusunda yapılacak ikinci dönem sınavlarına girmeyecek olan öğrencilerin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonuna ilişkin iş ve işlemleri nasıl yapılacak?

18.05.2021 tarihli ve E-83203306-10.03-25216578 sayılı “Uzaktan ve Yüz Yüze Eğitim ile II. Dönem Sınav Uygulamaları” konulu resmî yazıda yapılmış açıklamalar doğrultusunda; sınavlara girmeyecek öğrenciler, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı 1. döneminde yapılan ölçme ve değerlendirme uygulamalarının sonuçlarına göre MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğin Ek 2 nci maddesi kapsamında değerlendirilecektir. Devamsızlık durumu ile başarısız olunan derslerin sayısına ve özelliğine bakılmaksızın başarısız olunan derslerin tamamından sorumlu olarak bir üst sınıfa geçilecektir.

2. dönem sınavlarına girecek öğrencilerin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonuna ilişkin iş ve işlemleri nasıl yapılacak? Sınıfta kalma olacak mı?

18.05.2021 tarihli ve E-83203306-10.03-25216578 sayılı “Uzaktan ve Yüz Yüze Eğitim ile II. Dönem Sınav Uygulamaları” konulu resmî yazıda yapılmış açıklamalar doğrultusunda; 2. dönem sınavlarına girecek öğrenciler, MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğin ilgili maddeleri ve Ek 3 üncü maddesi kapsamında değerlendirilecek olup devamsızlık durumu ile başarısız olunan derslerin sayısına ve özelliğine bakılmaksızın başarısız olunan derslerin tamamından sorumlu olarak bir üst sınıfa geçeceklerdir.

1. dönem sınav notunu kullanmak isteyen ancak bu tercihine yönelik olarak dilekçe vermeyen ve 2.dönem yapılacak sınavlara katılmayanlar için sınıfta kalma söz konusu olacak mı?

18.05.2021 tarihli ve E-83203306-10.03-25216578 sayılı “Uzaktan ve Yüz Yüze Eğitim ile II. Dönem Sınav Uygulamaları” konulu resmî yazıda yapılmış açıklamalar doğrultusunda; 1. dönem notlarını kullanmak isteyen öğrencilerin mutlaka velileri tarafından eğitim kurumuna dilekçe verilmesi gerekmektedir. Dilekçe vermeden 2. dönem sınavlarına katılmayan öğrencilerin e-Okul sisteminde ilgili derslerin sınavlara girmediği (G) işleneceğinden 1. dönem ortalamaları da bu nedenle düşecek olup birçok dersten sorumluluk durumu ortaya çıkabilecektir. Dolayısıyla söz konusu öğrenciler, çok sayıda dersin sorumluluğu ile karşı karşıya kalabileceklerdir.

Sınava girmek istemeyip, ilk dönem notunun ikinci döneme geçmesini isteyen öğrencilerin proje ödev notları da ikinci döneme aktarılacak mı?

Eğitim kurumu müdürlüklerine dilekçe ile başvuran ve tercihleri doğrultusunda yapılacak ikinci dönem sınavlarına girmeyecek olan öğrencilerin birinci dönemde aldıkları notlara göre yılı sonuna ilişkin iş ve işlemleri tamamlanacaktır. Bu öğrencilere yönelik başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme aracı kullanılmayacak ve uygulaması da yapılmayacaktır.

Sözlü ve performans ödevlerini yapmak zorunda mıyız yoksa o da 1. döneme göre mi değerlendirilecek?

Birinci dönem aldıkları notlara göre değerlendirilmeyi tercih eden öğrenciler sadece bu notları ile değerlendirileceklerdir. Bu öğrencilere yönelik başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme aracı kullanılmayacak ve uygulaması da yapılmayacaktır.

2. dönem sınavlarının hepsine mi girmek zorundayız yoksa istediklerimize girebiliyor muyuz? Ya da 2. sınava girdim ama notumu beğenmedim, ilk dönemki notum aynı kalabilir mi?

Öğrencilerimiz, 2. dönemde normal süresi içerisinde yapılamayan sınavlara tercihleri doğrultusunda girebilecekler ve ders seçme hakkı söz konusu olmayacaktır. Örneğin bir okulda ikinci döneme ilişkin 5 dersten sınav yapılmış ve diğer sınavlar yaşanan süreç nedeniyle yapılamamış ise eğitim kurumu yapılamayan sınavlar üzerinden yeni bir sınav programı uygulayacaktır. Yapılacak sınavlara girip notunu beğenmeyen öğrenciler birinci dönem notlarını tercih edemezler. Ancak sınavlara girmeden önce dilekçe vererek birinci dönem notlarıyla değerlendirilmek isteyebilirler.

12. sınıf olarak biz niye bu düzenlemeden yararlanamıyoruz? 12. sınıf 2. dönem 2. sınav olacak mı? 12. sınıflara yüz yüze eğitim açılacak mı?

12. sınıflar, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci ve ikinci dönemine ilişkin sınavları tamamlandığı için, kapsam dışında tutulmuşlardır. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi her dersten tek sınav yapılarak tamamlanacaktır. İkinci dönem de ikinci sınavlar olmayacaktır. Yüz yüze eğitimle ilgili yeni kararlar alındığında hangi sınıf seviyelerinde yüz yüze eğitim olacağı kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Covid-19 testim pozitifim çıktı, o tarihe kadar karantinamız var ben nasıl dilekçe vereceğim?

Sınavlara katılmak istemeyen öğrencilerin velileri en geç 21 Mayıs 2021 tarihine kadar eğitim kurumu müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapacaklardır. Ancak başvuru tarihleri içerisinde hastalık, karantina, dışarı çıkma kısıtlaması veya buna benzer gerekçeler ile dilekçelerini elden teslim edemeyeceklerin, sonradan aslını eğitim kurumuna teslim etmek üzere, çeşitli dijital iletişim kanallarından eğitim kurumuna göndermeleri de mümkün olacaktır.

2. Sınavlara girmezsem karnemde 2.dönem notlarım olmayacak mı?

2. dönemde yapılacak sınavlara girmeyi tercih etmeyen öğrenciler 1. dönem notlarıyla değerlendirileceğinden ikinci döneme ilişkin notları olmayacaktır.

Ben sadece 2 tane dersten kalmışım sınıfı geçiyorum herhalde şimdi ben bu iki ders için sorumluluk sınavına girmeme gerek var mı?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin sınıf geçmeye yönelik hükümlerine göre değerlendirme yapılacağından, söz konusu dersler ortalama ile geçilemeyecek dersler arasında ise sorumluluk çıkacaktır. Ancak bu dersler ortalama ile geçilemeyecek dersler arasında değil ve derslerin ortalaması da ilgili mevzuat hükümlerine göre istenilen düzeyde ise sınıf geçmeye engel bir durum bulunmamaktadır.

Benim 1. dönem notlarım yüksek şimdi ben dilekçe vermeden sınava girmesem, e-Okul sitemine Girmedi (G) mi yazılacak yoksa birinci dönem notlarım aynı kalacak mı? Köyde yaşayan ve şehre gelen öğrenciler var, Sayın Bakanım sınavları tamamen iptal ederek isteğe bağlı yapmasanız?

Bakanlığımıza ulaşan taleplerin büyük çoğunluğu sınavlarla ilgili olarak tercih sunulması yönünde gönderilmiştir. Sınavlara katılmak istemeyen öğrencilerin dilekçelerinin en geç 21 Mayıs 2021 tarihine kadar eğitim kurumu müdürlüklerine ulaşması gerekmektedir. Dilekçe verilmeden 2. dönemde yapılacak olan sınavlara geçerli bir mazereti olmadan girmeyen öğrenciler, MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükmüne göre işlem göreceklerdir.

Benim birinci dönem notum yok 2. sınavlara girmek zorunda mıyım?

Yılsonu iş ve işlemlerinin tamamlanabilmesi için en az bir dönem notuna ihtiyaç bulunduğu için sınavlara girme zorunluluğu bulunmaktadır.

Yurt dışında olan öğrenciler bulunduğu yerde sınava nasıl girecek?

Yurt dışında bulunan ve uygulanacak sınavlara bulunduğu ülkede katılmak isteyen öğrencilerin; bulunduğu yerin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu/Konsolosluğu eğitim müşavirliği/ataşeliğine başvurması gerekmektedir.

PANDEMİ DÖNEMİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ VE RESMİ YAZILAR

Covid-19 Salgını sürecinde Ortaöğretim Mevzuatı ve Diğer iş ve işlemler ile ilgili yazılara toplu halde ulaşabileceğim bir adres var mı?

İlgili dökümanlara buradan ulaşabilirsiniz.

UZAKTAN EĞİTİM

Liselerde uzaktan eğitim nasıl yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın online eğitim platformu olarak geliştirilen Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’dan internet üzerinden ve TRT Lise TV’ den yayın yapılacak. TRT üzerinden gün boyunca yayın olacak. Yayın saatleri ve ders saatleri bilgisine EBA ve internet sitemiz üzerinden ulaşılabilecek.

Eba Lise TV' de dersleri kim anlatıyor?

Genel Müdürlüğümüz bünyesinde görevli alanında uzman öğretmenler tarafından derslerimiz anlatılmaktadır.

Eba Lise TV'de haftasonu yayınlanan sorulara tekrar nasıl ulaşabilirim?

Uzaktan Eğitim" derslerine ilave olarak 12. sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrencilerimiz için Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu sorulardan oluşan soru çözümleri 23-30-31 Mayıs 2020 tarihinde EBA TV Lise kanalında yayınlanmıştır.  Bu yayınlarda çözülen sorulara ulaşmak isteyen öğrencilerimiz için hazırlanan pdf versiyonları her hafta EBA TV Lise yayınından sonra web sayfamızda yayınlanacaktır. Soruların çözümlerine EBA ve TRT İzle üzerinden ulaşılabilmektedir.

Eba Lise TV haricinde hangi kaynaklardan faydalanabilirim?

EBA TV LİSE’ de bulunan ders yayınları dışında 11. ve 12. sınıflar için Akademik Destek Platformundan, tüm lise sınıf düzeyleri için de EBA ve ogmmateryal.eba.gov.tr web sitemizdeki etkileşimli kitaplar, dinamik uygulamalar, 3B modeller, deneyler ve soru bankasından da faydalanabilirsiniz. 18- 19 Nisan tarihinden itibaren hafta sonları YKS Hazırlık soru çözüm videoları da EBA Lise TV’ de yayında olacaktır. Ayrıca Okul müdürlükleri ve ilgili ders öğretmenlerimiz, Canlı Ders Anlatımına yönelik bir programlama ve EBA platformu üzerinden ödevlendirme yapabilmektedir.

''Benim Tercihim'' Üniversite ve Bölüm Tanıtım programını nereden izleyebilirim?

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü resmi youtube kanalı üzerinden programları izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/channel/UC87lL-rSKX2iW2ZcgVKK--g

ogmmateryal.eba.gov.tr web adresine giriş için şifre gerekli mi?

ogmmateryal.eba.gov.tr web sitesine şifresiz girişi yapılmaktadır. Özel ve devlete ait okullarımız öğrenci ve öğretmenleri, mezun öğrencilerimiz şifresiz erişim sağlayabilir.

Etkileşimli kitap ve Soru bankası ve deneme sınavlarına nasıl ulaşabilirim?

http://ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/Default.htm web adresi üzerinden etkileşimli ders kitapları, soru bankası, mini deneme sınavları, dinamik uygulamalar, 3B Modeller, deneyler ve projelere ulaşabilirsiniz.

SINIF GEÇME

Covid-19 salgını nedeniyle 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde uzaktan eğitim yapıldığından yılsonu iş ve işlemleri nasıl yapılacaktır?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Olağanüstü durumlarda sınıf geçme ve öğrenci başarısının değerlendirilmesi" başlıklı Ek 2. maddesi ile Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 05.06.2020 tarih 83203306-10.03-E.7528000 sayılı ve "2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Yılsonu İşlemleri ile Tereddüte Düşülen Hususlar" konulu Makam onayının 15. maddesi gereği 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında resmî ve özel ortaöğretim kademesindeki tüm okullarda kayıtlı öğrencilerin sınıf geçme ve sınıf başarısının değerlendirmesinde öğrencilerin sadece 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemine ait ders notları ve devamsızlık durumlarının dikkate alınması ile ilgili e-Okul Yönetim Bilgi Sisteminde gerekli teknik alt yapı güncellemeleri tamamlanarak, sistem üzerinde aktif duruma getirilmiştir. 

12. sınıftan nasıl mezun olunacak?

Diğer sınıf düzeylerindeki öğrenciler gibi 12. sınıf öğrencilerinin de birinci dönemde aldıkları notlar geçerli olacak ve yılsonu başarı puanı buna göre hesaplanacaktır. Doğrudan sınıf geçme şartlarını taşıyan öğrenciler mezun olabilecek ancak diğer tüm sınıf düzeylerinde olduğu gibi 12. sınıf öğrencilerinin de başarısız dersleri olması durumunda bu derslerden sorumlu olacaklar ve takvimine göre girecekleri sorumluluk sınavlarından başarılı olmaları halinde mezuniyet puanları hesaplanarak mezun olacaklardır.

12. sınıf öğrencileri sorumlu olarak sınıf geçtiğinde üniversite sınavına girebilecek mi/diplomalarını alabilecekler mi?

12. sınıf öğrencilerinin başarısız veya sorumlu derslerinin olması üniversite sınavlarına girmelerinde herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Dolayısıyla tüm 12. Sınıf öğrencileri sorumlu dersi olup olmamasına bakılmaksızın üniversite sınavlarına girebileceklerdir. Doğrudan sınıf geçme şartlarını taşıyan öğrenciler mezun olacak ve diplomalarını alacaklardır. Ancak başarısız dersleri olan 12. sınıf öğrencileri sadece 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı için bu derslerden sorumlu olacaklar ve takvimine göre girecekleri sorumluluk sınavlarından başarılı olmaları hâlinde mezun olup diploma almaya hak kazanacaklardır. Ayrıca bu durumda olup üniversiteye yerleşen öğrencilere YÖK tarafından diplomalarını Aralık ayı sonuna kadar öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumlarına ibraz etme hakkı tanınmıştır. Bu nedenle söz konusu öğrencilerin 31 Aralık tarihine kadar diplomalarını teslim etmeleri şartıyla üniversiteye kayıt yaptırmalarına da bir engel yoktur.

Ben son sınıfım ve üniversiteye geçeceğim, ilk dönem matematikten kalmıştım şimdi ne olacak?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre yılsonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler doğrudan sınıf geçmektedirler. Bu şartın taşınmaması durumunda 12. sınıf öğrencileri başarısız oldukları derslerden sorumlu olacaklar ve takvimine göre girecekleri sorumluluk sınavlarından başarılı olmaları halinde mezuniyet puanları hesaplanarak mezun olacaklardır.

1.dönem matematikten kaldım seneye onun da mı sorumluluk sınavına gireceğim yoksa sadece edebiyat için mi geçerli bu durum?

Doğrudan geçme şartlarını taşımayan öğrenciler hangi ders ve sayısı ne olursa olsun sadece 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı için sorumlu olarak bir üst sınıfa geçeceklerdir. Sonraki süreçte (yeni eğitim ve öğretim yılında) ise öğrencilerin başarı durumu Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre değerlendirilecektir.

Sorumlu olarak geçtiğim derslerin sınavları ne zaman yapılacak?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre sorumluluk sınavları, birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ile son iki haftası içerisinde yapılır. Eğitim ve öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavı sonunda tek dersten başarısızlığı bulunan son sınıf öğrencileri için aynı usulle takip eden hafta içinde bir sınav daha yapılır.

12. sınıfta öğrenim görüp sorumlu olarak sınıf geçen öğrencilerin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının 1 inci döneminin ilk haftasında yapılacak sorumluluk sınavlarında tekraren başarısız olması durumunda ikinci bir sorumluluk sınav hakkı verilecek mi?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre sorumluluk sınavları, birinci dönemin ilk haftası, ikinci dönemin ilk haftası ile son iki haftası içerisinde yapılır. Eğitim ve öğretim yılı başında yapılan sorumluluk sınavı sonunda tek dersten başarısızlığı bulunan son sınıf öğrencileri için aynı usulle takip eden hafta içinde bir sınav daha yapılır.

Zayıfı olanlar mı sorumlu geçecek yoksa herkes mi?

Tüm derslerden başarılı olan öğrenciler ile başarısız dersi/dersleri olanlardan, yılsonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler sınıfını doğrudan geçeceklerdir. Alt sınıflar da dâhil başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın doğrudan sınıfını geçemeyen öğrenciler ise sadece 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı için sorumlu olarak bir üst sınıfa geçeceklerdir.

Diploma puanı nasıl hesaplanacak?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde; “Mezuniyet puanı; 9,10, 11 ve 12. sınıfların yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasıdır.” Şeklinde ifade edilmektedir. Buna göre; 12. sınıf öğrencilerimizin 9,10, 11. sınıflara ait yılsonu başarı puanları ile 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının birinci dönem başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak mezuniyet puanları oluşturulacak ve diploma puanı olarak diplomalarına yazılacaktır.

Ortaöğretim Başarı Puanı nasıl hesaplanacak?

12. sınıftan mezun olacak öğrencilerimizin 9, 10 ve 11. sınıflara ait yılsonu başarı puanları ile 12. sınıfın birinci dönem puanları ile oluşan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak oluşturulan diploma puanı, OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) hesaplanırken kullanılacak olan lise mezuniyet puanı olarak değerlendirilecektir.

Proje ödevini teslim edecek miyiz?

2019-2020 eğitim ve öğretim yılı yılsonu puanı birinci dönem puanlarıyla belirleneceğinden ikinci dönemde hiçbir ölçme ve değerlendirme aracı dikkate alınmayacaktır.

Devamsızlıktan sınıfta kalır mıyım?

Pandemi süreci nedeni ile sadece birinci dönemde yapılan devamsızlıklar dikkate alınacak olup bu kapsamda Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili hükümleri doğrultusunda devamsızlık süresini dolduran öğrenciler sınıf tekrarına kalacaktır.

Sorumlu geçme sadece baraj derslerden kalanlar için mi geçerli olacak?

Doğrudan sınıfını geçemeyen öğrenciler sadece 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı için baraj ders ayrımı olmaksızın sorumlu olarak bir üst sınıfa geçeceklerdir.

Telafi Eğitimi sürecinde yaptığımız ödevlerden not alacak mıyım?

Yüz yüze yapılamayan eğitim ve öğretim faaliyetlerinden öğrencilerimiz herhangi bir şekilde not ile değerlendirilmeyeceklerdir.

Tutuklu ve hükümlü öğrenciler ile ilgili iş işlemler hangi mevzuat hükümleri uygulanmaktadır?

Tutuklu ve hükümlü öğrencilerle ilgili iş ve işlemler Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile 2016/17 sayılı Genelge hükümleri uygulanmaktadır.

Bir öğrenci öğrenim süresi içinde kaç defa sınıf tekrarı yapabilir?

Doğrudan, yılsonu başarı puanıyla veya sorumlu olarak sınıf geçemeyenlerle devamsızlık nedeniyle başarısız sayılanlar sınıf tekrar eder. Sınıf tekrarı hazırlık sınıfı hariç, orta öğrenim süresince en fazla bir defa yapılır. Öğrenim süresi içinde ikinci defa sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin ders yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek Açık Öğretim Lisesine veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtları yapılır. Okuldan mezun olamayan on ikinci sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilir. Ancak, sınıf tekrar etmek istemeyen öğrencilerden sınıf tekrarı yapmış olanlar bir, sınıf tekrarı yapmamış olanlar ise iki öğretim yılı daha başarısız oldukları derslerden sorumluluk sınavına girebilir. Bu sınavlar sonunda da başarısız olan öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek Açık Öğretim Lisesine veya Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıtları yapılır.

Ortaöğretim Kurumlarında beklemeli bir öğrenci en fazla kaç dönem sorumluluk sınavlarına girebilir?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Sınıf tekrarı ve öğrenim hakkı” başlıklı 59 uncu maddesi: “(1) Öğrencilerden; b) (Değişik:RG-26/3/2017-30019) Okuldan mezun olamayan 12 nci sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilir. Ancak, sınıf tekrar etmek istemeyen öğrencilerden sınıf tekrarı yapmış olanlar bir, sınıf tekrarı yapmamış olanlar ise iki öğretim yılı daha başarısız oldukları derslerden sorumluluk sınavına girebilir. Ustalık sınavında başarısız olan öğrenciler beceri sınavı esaslarına göre sorumluluk sınavlarına alınır. Bu sınavlar sonunda da başarısız olan öğrencilerin öğretim yılı sonunda okulla ilişiği kesilerek Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıtları yapılır.

Sınıf tekrarına kalan, cezaevinde yatan, okula devam etmeyen (özürsüz devamsızlığı 10 günü geçen) öğrencilerin bursluluğunun kesilip kesilmeyeceği ve bu durumda olup bursu yatan öğrencilerin burslarının ne olacağı konusunda tereddütte düşülmüştür. Bu öğrencilere yönelik nasıl bir işlem yapılmalıdır?

Ortaöğretimde bir defadan fazla sınıfta kalan, hükümlü ya da tutuklu olan, mazeretsiz ve sürekli devamsızlık yapan öğrencilerin burslulukları sona erer.

Yurt dışından gelen ve bir okula kayıt olan, birinci döneme ait hiç ders notu bulunmayan Türk vatandaşı veya yabancı uyruklu öğrencilerin iki dönem ders notunun bulunmaması sebebiyle sınıf tekrarı yapmaları gerekir mi? Bu durumda nasıl bir yol izlenmelidir?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Bir dersin yılsonu puanı" başlıklı 53 üncü maddesinde:

“(1) Bir dersin yılsonu puanı;

b) Bir dönem puanının bulunmaması hâlinde dönem puanı ile telafi programı sonunda belirlenen puanın aritmetik ortalaması; iki dönem puanının bulunmaması hâlinde ise telafi programı sonunda belirlenen puandır.” denilmektedir. Öğrencinin durumunun yukarıdaki hükümlere göre değerlendirilmesi gerekmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin ikinci fıkrasında "Özürleri nedeniyle sorumluluk sınavına katılamayan ve özürleri kabul edilen öğrencilerin sorumluluk sınavı ilgili dönem içerisinde okul yönetimince yeniden belirlenen günlerde yapılır." denilmektedir. Ancak, 15 gün sağlık raporu alan bir öğrenci dönem sonuna kadar okula gelemeyeceğinden bu öğrenci başarısız olduğu derslerden ortak sınava giremeyecektir. e-Okul sisteminde ortak sınava giremediği dersler için girmedi mi yoksa raporlu mu yazılacak ya da başka bir uygulama mı yapılacaktır?

Dönemin son haftalarında rapor alarak dönemi tamamlayan öğrenciler için, Yönetmeliğin 51 inci maddesine göre dönem puanı belirlenir. Ancak sınava katılmayan başlıklı 48 inci maddesinin ikinci fıkrasında; “Özürleri nedeniyle sorumluluk sınavına katılamayan ve özürleri kabul edilen öğrencilerin sorumluluk sınavları ilgili dönem içerisinde okul yönetimince yeniden belirlenen günlerde yapılır.” denilmektedir.

Dördüncü fıkrasında da “Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan, projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyen öğrenciler ile kopya çekenlerin durumları puanla değerlendirilmez. Puan hanesine; sınava katılmayan, projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyenler için “G” ve kopya çekenler için

“K” olarak belirtilir ve aritmetik ortalamaya dâhil edilir.” denilmektedir. Buna göre rapor dönemi kapatmışsa bu öğrenciye yeniden sınav yapılmaz. Zorunlu hâllerde dönem puanı bir yazılı sınav eksiği ile de verilebilir.

Okul birincileri ve disiplin cezalarının kaldırılması e-Okul sistemine ne zaman işlenecektir?

Genel Müdürlüğümüzün 05.06.2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.7528000 sayılı "2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Yılsonu İşlemleri ile Tereddüte Düşülen Hususlar" konulu Makam onayının 1 inci maddesinde yer alan; Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile ilgi (b) Yönerge hükümleri gereğince eğitim ve öğretim yılı sonunda yapılması gereken öğretmenler kurulunun yukarıda açıklanan gerekçeler nedeniyle okul ortamında bir toplantı hâlinde yapılamayacak olmasından dolayı 22-24 Haziran tarihleri arasında, mesleki çalışmalar sonrasında okul birinciliği ile disiplin cezalarının kaldırılması ve davranış puanlarının iadesi hususları başta olmak üzere eğitim kurumlarınca önemli görülen diğer konuların okul yönetimi, öğretmenler ve diğer kurul üyelerinin katılımıyla kararlaştırılması ve tutanak altına alınması hükmü çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir. 

Öğrenciler sorumlu olduğu dersleri nereden görebilecektir?

Okul idareleri tarafından öğrenci bilgilerinde yapılacak değişikliklere göre okul türüne uygun Karne Sonuç Kontrol Listesi ve okul türüne uygun Karne raporları üzerinden öğrencilerin güncel durumlarının mutlaka yeniden kontrol edilmesi gerekmektedir.

Sorumluluk sınavına alınacak öğrencileri okul idareleri nereden görebileceklerdir?

Okul idareleri öğrencilerinin durumlarını; e-Okul sistemi üzerinden "e-Okul Kurum İşlemleri / Not İşlemleri / Ders Notu Girişi" ekranı raporlama sayfasında yer alan “Karne Sonuç Kontrol Listesi” raporunu seçerek, sınıf /şube bazlı listeler halinde, "Doğrudan Geçti, Ortalama İle Geçti, Devamsızlık Nedeniyle Sınıf Tekrarına Kaldı, Ortalama ile Başarısı Zorunlu Derslerden Sorumlu Geçti ve Başarısız Derslerden Sorumlu Geçti" olarak kontrol edilebilmektedir.

Sorumlu olarak geçtiğim derslerin sınavları ne zaman yapılacak?

19.06.2020 tarihli ve 83203306-10.07.02-E.8135308 sayılı “Sorumluluk Sınavları” konulu yazımıza göre; Bakanlığımıza bağlı ortaöğretim kurumlarının tüm sınıflar düzeyinde yapılması planlanan sorumluluk sınavlarının, 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında, sadece 12. sınıf öğrencilerinden sınava girmek isteyen öğrencilere uygulanmasına karar verilmiştir. Diğer sınıflardaki öğrencilerin ise Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde belirtilen ve ilki eylül ayında yapılacak sorumluluk sınavlara katılmaları gerekecektir.

2019-2020 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminin ilk haftası içerisinde yapılmış olan sorumluluk sınavlarının sonucu nasıl değerlendirilecektir?

05.06.2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.7528000 sayılı “2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Yılsonu İşlemleri ile Tereddüde Düşülen Hususlar” başlıklı resmî yazımıza göre; sorumluluk sınavlarına giren öğrencilerin bu sınavlar sonucunda aldıkları puanların geçerli sayılması ve başarılı olanların o dersten sorumluluklarının kaldırılması gerekmektedir.

2019-2020 eğitim ve öğretim yılına ait ortaöğretim de sınıf geçme, sorumlu geçme, sınıf tekrarı işlemleri neye göre yapılacaktır?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine “Olağanüstü durumlarda sınıf geçme ve öğrenci başarısının değerlendirilmesi” başlıklı Ek Madde 2 eklenmiştir. Bu değişiklik 8/5/2020 tarihli ve 31121 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup söz konusu işlemler buna göre yapılacaktır.

2019-2020 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminin ilk haftası içerisinde yapılmış olan sorumluluk sınavlarının sonucu nasıl değerlendirilecektir?

05.06.2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.7528000 sayılı “2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Yılsonu İşlemleri ile Tereddüde Düşülen Hususlar” başlıklı resmî yazımız valiliklere gönderilmiş olup söz konusu işlemler bu yazıdaki açıklamalar göre yapılacaktır.

Açık öğretim kurumlarında birinci dönem öğrenim görüp ikinci dönemde tasdikname belgesi almak suretiyle denklik işlemleri yapılarak örgün eğitim kurumlarına nakil ve geçiş yapan öğrencilerin durumu nasıl olacaktır?

05.06.2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.7528000 sayılı “2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Yılsonu İşlemleri ile Tereddüde Düşülen Hususlar” başlıklı resmî yazımız valiliklere gönderilmiş olup söz konusu işlemler bu yazıdaki açıklamalar göre yapılacaktır.

Yurtdışından gelen Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin durumu nasıl olacaktır?

05.06.2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.7528000 sayılı “2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Yılsonu İşlemleri ile Tereddüde Düşülen Hususlar” başlıklı resmî yazımız valiliklere gönderilmiş olup söz konusu işlemler bu yazıdaki açıklamalar göre yapılacaktır.

"Kültürler Arası Değişim Programı" kapsamına yurt dışına çıkan ve geri dönen öğrencilerin durumu nasıl olacaktır?

05.06.2020 tarihli ve 83203306-10.03-E.7528000 sayılı “2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Yılsonu İşlemleri ile Tereddüde Düşülen Hususlar” başlıklı resmî yazımız valiliklere gönderilmiş olup söz konusu işlemler bu yazıdaki açıklamalar göre yapılacaktır.

DEVAMSIZLIK

Ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretim gören öğrencilerin devamsızlık süreleri ne kadardır?

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, (…) sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 70 gün olarak uygulanır. Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler hariç olmak üzere devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında okula devam ettirilir. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilerek kayıtları yapılır. Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içinde devam etmesi gereken sürenin altıda birinden, işletmede mesleki eğitimde ise 3308 sayılı Kanun hükümlerine göre kullanabileceği ücretli ve ücretsiz izin toplamından fazla olamaz. Bu fıkra kapsamında toplam devamsızlık süresinin 60 güne çıkabildiği durumlarda teorik derslere devamsızlık süresi teorik ders süresinin üçte birini geçemez. Devamsızlık süresini aşan öğrencilerin sözleşmeleri fesih edilerek sigorta çıkışları yapılır ve durumları yazılı olarak yasal temsilcisine ve işletmeye, 18 yaşından büyükler için kendisine de bildirilir. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılının başından itibaren bir işletme ile sözleşme imzalamak şartıyla okula devam ettirilir. Mesleki eğitim merkezinde öğrenim hakkı bulunmayanlardan zorunlu eğitime tabi olanlar ise Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılır.

Sabah beş saat derse gelmeyen öğrenci yarım gün mü devamsız sayılacaktır? Sabah birinci ders saatine girmeyip sonraki dört saate girer, öğleden sonra da devam etmezse bu öğrencinin günlük devamsızlığı tam gün mü ya da yarım gün mü sayılacaktır?

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin devam, devamsızlık ve ilişik kesme ili ilgili 36. maddenin 2.bendinin b fıkrasında" Günlük toplam ders saatinin 2/3’ü ve daha fazlasını gelmeyenlerin bir gün diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır." denilmektedir.

Öğrenciler özürleri nedeniyle ortaöğretime ara verilebilir mi?

Evet. Özürleri nedeniyle; okula devam edemeyen, okula devam ettikleri hâlde iki dönem puanı alamayan öğrenciler, durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla, o yıla ait öğrenim haklarını kullanmamış sayılır. Öğrenim hakkının kullanılmamış sayılması hâli, öğrenim süresince iki eğitim ve öğretim yılıyla sınırlıdır.

KAYIT - NAKİL

Sosyal Bilimler Lisesi hazırlık sınıfına kayıtlı bir öğrencinin hazırlık sınıfı olmayan bir Anadolu lisesine nakil yapmak istemesi durumunda öğrencinin hazırlık sınıfı olmayan bir Anadolu Lisesine nakli mümkün müdür?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Kontenjan belirleme, başvuru ve değerlendirme başlıklı 38 inci maddesinde; “(6) Nakil şartlarının taşınması durumunda hazırlık sınıfından 9. sınıfa, 9. sınıftan hazırlık sınıfına içinde bulunulan öğretim yılının ekim ayının son iş gününe kadar nakil yapılabilir.” hükmü yer almaktadır.

Dönem içerisinde nakil olan öğrencilerin seçmeli dersleri ile ilgili olarak: Öğrencinin nakil geldiği okulda seçtiği seçmeli dersin, nakil olduğu okulda seçilmemiş olması durumunda; nakil olunan okulda bu seçmeli ders açılmalı mı yoksa öğrenci bu okuldaki seçmeli derslerden birini mi seçecektir? İki farklı seçmeli dersin seçilmesi durumunda yılsonu notu nasıl hesaplanacaktır?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği: Nakil ve geçişlerde muafiyet ve sorumluluk

MADDE 42- (1) Nakil isteği kabul edilen öğrencilerin önceki okulunda görmüş olduğu dersler, yeni okulun dersleriyle sınıf seviyesinde karşılaştırılır. Sınıf seviyesinde toplam ders saatinde ve zorunlu derslerde (ortak/alan/dal dersleri) eksiklik ya da başarısızlık bulunması halinde;

a) Sınıf veya sınıflar bazında eksik olan ders saatleri, yeni okulun haftalık ders saati toplamı esas alınarak, öğrenciler yeni okulunda seçtiği derslerden sorumlu tutulur ve bu derslerden sorumluluk sınav döneminde sınava alınırlar. Öğrenci yeni okulunun haftalık ders çizelgesinde yer almayan önceki okuluna ait sorumlu olduğu derslerden ise muaf tutulur.

b) Öğrenciler görmediği derslerle gördüğü hâlde haftalık ders saati sayısındaki eksikliğin bir saatten fazla olduğu zorunlu (ortak/alan/dal dersleri) derslerden sorumlu tutulur ve bu derslerden sorumluluk sınav dönemlerinde sınava alınırlar. Ancak önceki okulun seçmeli dersleri arasında bulunan derslerin, yeni okulun zorunlu (ortak/alan/dal dersleri) dersleriyle ilişkilendirilmesi halinde öğrenciler bu derslerden sorumlu tutulmazlar.

c) Nakil yapan öğrencilerin yılsonu başarı durumları yeni okulun haftalık ders çizelgesindeki dersler ve ders saatleri dikkate alınarak yeniden hesaplanır. Bunların yeni okulundaki derslerle ilişkilendirilemeyen önceki okulunda başarılı olduğu dersler de yılsonu başarı puanının belirlenmesinde dikkate alınır.

ç) (Ek:RG-26/3/2017-30019) 37 nci maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi kapsamında nakil ve geçişi yapılanların mesleki seviyeleri esas alınarak belirlenecek sınıftan itibaren eğitimlerine devamları sağlanır. Meslek seviyelerinin belirlenmesi amacıyla il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce belirlenecek okul/kurum müdürlüklerinde ilgili alan öğretmenlerinden komisyonlar oluşturulur. Bu komisyonlarca, aynı alan/dalda mesleki eğitim görmüş olanların seviyesi daha önce gördükleri ders içerikleri ve başarı durumlarına göre, daha önce mesleki eğitim görmeyenler ile farklı alan/dalda mesleki eğitime devam etmek isteyenlerin ise yapılacak seviye sınavına göre devam edecekleri sınıflar belirlenir.

"Okuldan kısa süreli uzaklaştırma" cezası nasıl uygulanır? Alt ve üst sınırlar nasıl belirlenir?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 172. Maddesine göre okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezası alan öğrenciler;

a) (Değişik:RG-1/9/2018-30522) Millî eğitim müdürlüklerince öğrenci velisi bilgilendirilerek okul türleri ve bu Yönetmeliğin nakille ilgili hükümleri göz önünde bulundurularak uygun okullara 5 iş günü içerisinde tercih yapılması sağlanır. Velisi tarafından tercih yapılmayan öğrencinin nakli ilgili öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonunca resen gerçekleştirilir. Aynı ilde öğrencinin devam edebileceği programın bulunmaması hâlinde Bakanlığın ilgili birimiyle işbirliği yapılarak gerekli tedbirler alınır.

b) (Değişik:RG-16/9/2017-30182) Parasız yatılı öğrencilerin nakilleri, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği ve bu Yönetmeliğin nakille ilgili hükümlerine göre uygun okullara yapılır.

c)(Değişik:RG-1/7/2015-29403) Okul değiştirme cezası alan öğrenciler, ceza aldıkları okula dönemezler,

ç) Öğrencinin kayıtlı olduğu okul dışında; kaldığı pansiyonda, ders, kurs veya telafi eğitimi aldığı okullarda, disiplin olaylarına karışıp bir başka okula nakledilen öğrencilerden; naklen geldiği okul tarafından okul değiştirme cezası verilenlere yeniden okul değişikliği yaptırılmaz ve nakil durumları, aldıkları cezayla ilişkilendirilerek kayıtlarda belirtilir. Süresi içinde itirazda bulunulması hâlinde, itiraza ilişkin karar verilinceye kadar ceza uygulanmaz.

Ceza gerektiren fiilin durumuna göre cezanın kaç gün olacağına okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunca karar verilir.

Ortaöğretim Kurumları arasında nakil başvuruları nasıl ve ne zaman yapılır?

Nakil ve geçiş işlemleri; Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler, 37 nci madde hükümleri çerçevesinde; merkezi sınavla öğrenci alan okulların açık kontenjanlarına, öğrencinin;

-Merkezi sınav puanının naklen gitmek istediği okuldaki aynı sınıf seviyesinde yerleştirme sonucunda oluşan en düşük puanlı öğrencinin puanından az olmaması kaydıyla puan üstünlüğüne göre yapılır.

-Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara tercihe bağlı olarak yapılır.   Okulların açık kontenjanları e-Okul sisteminde ilan edilir.

-Nakil ve geçiş başvurusu, dönem bitiminin öncesindeki üç hafta ile e-Okul sisteminde dönem ve sınıf atlatma süresi hariç olmak üzere, yılsonu sınıf atlatma işlemleri tamamlandıktan sonraki ilk iş gününden ekim ayının sonuna kadar ve ikinci dönemin başlangıcından şubat ayının sonuna kadar haftalık, diğer zamanlarda ise aylık yapılır. Nakil ve geçişler, haftalık yapıldığında her haftanın, aylık yapıldığında ise her ayın; ilk iş gününden başlayarak son iş gününden önce veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile veya e-Devlet üzerinden yapılır.  

Yurt dışından gelen T.C. uyruklu öğrencilerin kayıt ve nakilleri nasıl yapılır?

Yurtdışından gelen Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin kayıt ve nakilleri MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 27 nci maddesi hükümlerine göre yapılmaktadır.

(1) Ortaöğretim kurumlarında okumakta iken çeşitli sebeplerle öğrenim görmek üzere yurtdışına giden öğrencilerden, bulundukları ülkede en az bir dönem öğrenim gören ve okulun nakil şartlarını taşıyanların nakilleri denklik belgesine göre önceki okullarına veya aynı türdeki diğer okullara yapılır. (Değişik cümle:RG-1/9/2018-30522) Öğrencinin e-Okul sisteminde bulunmayan yurtdışında eğitim gördüğü sınıf/sınıflara ait yılsonu başarı puan/puanları ile denklikle ilişkilendirildiği sınıf e-Okul sistemine işlenir. Yurtdışında eğitim gördüğü sınıflara ait yılsonu başarı puan/puanları, öğrenci velisi tarafından okul yönetimine teslim edilir ve e-Okul sistemine 100’lük puan sistemine uygun olarak işlenir.

(2) (Değişik:RG-14/2/2018-30332) Yurtdışında 8 inci sınıfı bitiren öğrenciler ile ortaöğretim kurumlarında asgari bir eğitim ve öğretim yılı öğrenim gören öğrencilerin kayıt ve nakilleri; denklik belgelerine göre program uyumu dikkate alınarak ortaöğretim kayıt alanı içinde tercihe bağlı olarak öğrenci alan okullara dengeli bir şekilde yerleştirme ve nakil işlemleri, öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından yapılır. Bu öğrencilerin nakli yapılan okuldan bir başka okula naklinde de bu fıkra hükümleri uygulanır.

(3) Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrası kapsamında nakil ve geçiş talebi bulunan öğrencilerin nakillerinde bu Yönetmeliğin devam-devamsızlıkla ilgili hükümlerine uyulur.

(4) (Değişik:RG-26/3/2017-30019) Eğitimini yurtdışındaki ortaöğretim kurumlarında tamamlayan ancak denklik belgesine göre bazı ders ve/veya 3308 sayılı Kanun hükümlerine göre staj veya uygulamalarda eksikliği görülenlerden, bu Yönetmelik kapsamında öğrencilik şartlarını taşıyanların eksiklikleri millî eğitim müdürlüklerince ilişkilendirildikleri okul tarafından tamamlayıcı eğitim programı uygulanarak tamamlattırılır. (Değişik cümle:RG-1/9/2018-30522) Bunlardan öğrencilik şartlarını taşımayanlar hakkında alan/dal derslerinde işletmelerde mesleki eğitim ile ilgili hükümler, almaları gereken ortak derslerde ise sorumlulukla ilgili hükümler uygulanır.

(5) (Ek:RG-26/3/2017-30019) Yurt dışında aldıkları eğitim ile ilgili olarak mesleki eğitim merkezi programlarına denkliği yapılanlar, seviyelerine uygun program ve sınıfa alınır.  

Nakil ve geçiş işlemleri ne zaman açılacaktır?

Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlere ek olarak öğrenci hareketliliğinin azaltılması adına ikinci bir talimata kadar tedbiren durdurulmuş olan tüm öğrenci nakil ve geçiş işlemlerinin Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğin 38 inci maddesi hükümlerine göre e-Okul sistemi üzerinde sınıf atlatma işlemlerinin tamamlanmasından sonra açılması ve nakil sürecinin başlaması hususu 15.06.2020 tarih ve 7892440 sayılı yazımız ile valiliklere gönderilmiştir.

PROJELER

Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce yürütülen projeler nelerdir?

1. ORTAÖĞRETİMDE TASARIM BECERİ ATÖLYELERİNİN KURULMASI

Genel Müdürlüğümüze bağlı liselerde Tasarım-Beceri Atölyeleri kurulması yoluyla; öğrencilere üretim kültürünü aşılamak, öğrencilerin düşündüğünü hayata geçirebilen, yenilikçilik, yaratıcılık, eleştirel düşünme, problem çözme ve girişimcilik gibi yeniçağın gerektirdiği becerilere sahip, ekonomik ve sosyal gelişmelere katkı sağlayan bireyler olarak yetiştirilmesini desteklemek amacı doğrultusunda çalışmalar sürdürülmektedir.

Projenin hedef grubunu Genel Müdürlüğümüze bağlı fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinde öğrenim gören öğrenciler ile bu okullarda görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenler oluşturmaktadır.

2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda yürütülen proje kapsamında;

Fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerinde Tasarım-Beceri Atölyeleri kurulmasına yönelik durum tespiti ve ihtiyaç analizinin yapılması, belirlenen pilot okullarda Tasarım-Beceri Atölyeleri kurularak pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi, uygulama sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi, pilot uygulama sonuçları doğrultusunda gerekli çalışmaların yapılarak Genel Müdürlüğümüze bağlı tüm okullarda Tasarım-Beceri Atölyeleri kurulması, Tasarım-Beceri Atölyelerinin etkin kullanımına yönelik yönetici, öğretmen ve öğrencilere teorik ve uygulamalı eğitimler verilmesi, Tasarım-Beceri Atölyelerinin kullanımına yönelik uygulama ve etkinlik kitapçıklarının hazırlanması, öğrencilerin Tasarım-Beceri Atölyelerinde yaptıkları çalışmaları sergileyebilecekleri fuarlar düzenlenmesi, öğrencilere yönelik tasarım-beceri kamplarının düzenlenmesi planlanmaktadır.

Tasarım-Beceri Atölyelerinin kurulumuna yönelik küçük ölçekli pilot uygulama kapsamında, ilk etapta Genel Müdürlüğümüze bağlı 7 bölgeden 17 pilot okulda bilim ile kültür-sanat alanlarında iki atölye kurulması planlanmış olup buna yönelik çalışmalar tamamlanmıştır. Ayrıca UNICEF finansmanıyla Genel Müdürlüğümüze bağlı 11 okulda daha Tasarım-Beceri Atölyesi kurulmuştur. Bunun yanı sıra hâlihazırda 25 okulumuzda daha TBA kuruluma ilişkin çalışmalar sürdürülmektedir.

2. ORTAÖĞRETİMDE DEVAM VE OKULLAŞMA ORANLARININ ARTIRILMASI PROJESİ

Ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamında olduğu dikkate alındığında, öğrencilere okul içinde ve dışında kendilerini gerçekleştirmelerine katkı sağlayacak etkinlikler ve bu etkinlikler için gerekli ortamların sağlanması, bireyselleştirilmiş öğrenme, telafi ve yetiştirme kurslarıyla öğrencilerin kendi hızında öğrenmelerinin önünü açarak akademik başarısızlığın devam oranlarını düşürmesinin önüne geçilmesi ve öğrencilerin okula aidiyet duygularının geliştirilmesi suretiyle tüm çağ nüfusunun örgün eğitimde öğrenim görmesinin sağlanması önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında hazırlanan proje ile ortaöğretimde öğrencilerin okula aidiyet duygularının geliştirilmesi, okul ortamlarının cazip hale getirilmesi, okuldaki motivasyonlarının iyileştirilmesi ve öğretmen-öğrenci etkileşiminin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılarak devam ve okullaşma oranlarının artırılması hedeflenmektedir.

Proje 2017-2018 Millî Eğitim Bakanlığı İstatistiklerine göre İBBS-I düzeyinde en yüksek sınıf tekrarı ve devamsızlık oranına sahip 14 ilde 50 okulda uygulanacaktır. Pilot iller 14 NUTS II bölgesini temsil etmektedir. (Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Bingöl, Çankırı, Hakkari, Hatay, İstanbul, Nevşehir, Sakarya, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon)

IPA II Dönemine yönelik Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan operasyon teklifi İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektöründen sorumlu Program Otoritesi olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB) tarafından önceliklendirilen operasyon teklifleri arasında yer almıştır. IPA II projeleri başvuru süreci kapsamında Operasyon Tanımlama Belgesi tamamlanarak AB Türkiye Delegasyonuna iletilmiş olup mevcut durumda dokümana ilişkin Delegasyonun geri bildirimleri beklenmektedir.

3. ORTAÖĞRETİME UYUM PROGRAMI

Bakanlığımız 2015-2019 Stratejik Planı Stratejik Hedef 1.1 “Plan dönemi sonuna kadar dezavantajlı gruplar başta olmak üzere, eğitim ve öğretimin her tür ve kademesinde katılım ve tamamlama oranlarını artırmak.” doğrultusunda ortaöğretimde devamsızlık, sınıf tekrarı ve okul terkini azaltmak amacıyla, “Ortaöğretime Uyum Programı’nın tüm ortaöğretim kurumlarında yaygınlaştırılması stratejisi Genel Müdürlüğümüz sorumluluğunda bulunmaktadır.

Bu kapsamda Ortaöğretime Uyum Programı 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı başlangıcında ilk kez tüm ortaöğretim kurumlarında uygulanmıştır.

Ortaöğretime Uyum Programı ile;

Ortaöğretim kurumlarında eğitim öğretime başlayan hazırlık ve 9. sınıf öğrenci ve velilerinin eğitim ve öğretim dönemi başlamadan önce öğrenim görecekleri okul hakkında bilgilendirilmesi, öğrencilerin yeni girdikleri okul ortamına kısa sürede uyum sağlamalarına katkıda bulunacak becerilerin kazandırılması ve okula aidiyet duygusunun geliştirilmesi, öğrencilerin okulun anlamlı ve değerli bir parçası olduklarına dair inançlarının kuvvetlendirilmesi ve akademik başarılarının artırılması, öğrenciler için koruyucu ve destekleyici eğitim ortamının oluşturulması, ortaöğretim düzeyinde devamsızlık, sınıf tekrarı ve örgün eğitim dışına çıkma oranlarının azaltılması amaçlanmaktadır.

Ortaöğretim okullarına yeni kayıt yaptıran hazırlık ve 9. sınıf öğrencileri ile pansiyonlarda kalan öğrenciler, bu okullarda görev yapan rehberlik ve sınıf rehber öğretmenleri ile belletici öğretmenler programın hedef grubunu oluşturmaktadır.

Eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce en az 3 yarım gün süreyle uygulanacak şekilde tasarlanan program, okul yöneticileri ve rehberlik öğretmeni koordinasyonunda, hazırlık ve 9. sınıf rehber öğretmenleri ile belletici öğretmenler tarafından, branş öğretmenlerinin de desteği ile uygulanmaktadır.

4. ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE TEMA VAKFI ARASINDA EĞİTİM İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

27.08.2019 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı arasında Lise Tema Doğa Eğitimi Programı İş Birliği Protokolü imzalanmıştır. Bu Protokolle Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ortaöğretim okullarında Lise TEMA Eğitim Programını uygulayarak başta toprak ve su olmak üzere tüm doğal varlıkları koruma, çevre ve tükenebilir varlıkların bilinçli kullanılması konularında edinilen bilgilerin hayata geçirilmesini sağlama ve ekolojik okuryazarlık bilincinin artırılması hedeflenmektedir.

5. ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE DOĞAL HAYATI KORUMA VAKFI ARASINDA EĞİTİM İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı arasında iş birliği protokolü 24.09.2019 tarihinde imzalanmıştır. Bu protokol ile öğrencilerin doğayı yaşayarak, severek öğrenmesi, koruması, doğadaki sorunlar için yenilikçi projeler ve teknolojik çözümler geliştirilmeleri, canlı türlerini tanımaları, toplumsal değişime öncü olarak etkin rol oynamaları amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda İstanbul, Van ve İzmir illerinde öğretmenleri bilgilendirmek üzere Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Bakanlığımızın da iş birliği ile çalıştaylar düzenlenmiştir. Bu üç ilde yapılan çalıştaylarda, Van’da 24 öğretmen, İstanbul’da 46 öğretmen ve İzmir’de 32 öğretmenin katılımı sağlanmıştır

BURS VE PANSİYON İŞLEMLERİ

Vakıfbank sosyal kartların kaybolması, çalınması vb. gibi durumlarda ne yapılması gerekir?

Öğrenci Vakıfbank 444 07 24 numaralı müşteri hizmetlerini arayarak burs kartını iptal ettirdikten sonra en yakın PTT iş yerine başvurarak sosyal kartını aynı gün içinde temin edebilir, iptal edilen Vakıfbank ön ödemeli kartında bulunan bakiyesi PTT kartına aktarılır.

Hangi hallerde parasız yatılılık veya bursluluk hakkı sona erer?

(1) Ortaokul, özel eğitim ortaokulu ve imam-hatip ortaokullarında burslu, ortaöğretim kurumlarında ise parasız yatılı veya burslu okuyan öğrencilerin parasız yatılılığı veya bursluluğu ortaöğrenimlerini tamamlayıncaya kadar devam eder. Paralı yatılı olarak yerleştirilen öğrencilerin yatılılıkları, nisan ayı sonuna kadar velisinin yazılı isteği üzerine bir sonraki öğretim yılında da devam eder.

(2) Aşağıdaki öğrencilerin yatılılığı veya bursluluğu okul müdürlüklerince sona erdirilir.

a) Ortaöğretim kurumlarında öğrenim hakkı sona erenler.

b) Ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya son sınıfta beklemeli duruma düşenler.

c) Taksirli suçlar ile kabahat nevinden olanlar dışında işlenilen suçtan dolayı hükümlü bulunanlar.

ç) Yatılılık veya bursluluktan kendi isteğiyle vazgeçenler.

d) Açık öğretim ortaokulu veya açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi, mesleki ve teknik açık öğretim okuluna nakil olanlar.

e) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamındaki öğrenciler, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamındaki öğrenciler, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya bu Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar, 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 2566 sayılı Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun mülga 45 inci, 56 ncı, mülga 64 üncü maddeleri ve 65 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulü sayılanların öğrenci olan çocukları hariç olmak üzere özel bir okula kayıt veya nakil yaptıranlar.

f) Bakanlıkça belirlenen süre içerisinde yatılılık veya bursluluk kaydını yaptırmayanlar.

g) Öğrenim gördüğü okuldan ayrılıp yurtdışına gidenler.

ğ) Ortaokul, imam-hatip ortaokulu veya özel eğitim ortaokulu ile ortaöğretim kurumlarındaki öğrenimlerinin her birinde bir defadan fazla bir üst sınıfa devam etme hakkını kazanamayanlar.

(3) Yatılılığı veya bursluluğu sona eren öğrencilerin durumları okul müdürlüklerince üç iş günü içerisinde e-Okul veya e-Burs sistemine işlenir.

(4) Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri gereğince öğrenim hakkını kullanmamış sayılan öğrencinin yatılılık ve bursluluk hakkı dondurulur ve öğrenimine devam etmesi halinde yatılılık ve bursluluk hakkı devam eder.

Parasız yatılılık için herhangi bir sınav yapılmakta mıdır?

Hayır.

Yatılı öğrenci, nakil/geçiş şartlarını taşıması hâlinde 'İlçe Yatılılık Komisyonu'na başvurmadan e-okul sistemi üzerinden nakil/geçiş başvurusu yapması sağlanabilir mi?

e-Pansiyon modülünde yatılılık nakli gerçekleştirilebilir.

Rehber öğretmenler belletmen olarak görevlendirilebilir mi?

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre rehber öğretmenler istemeleri hâlinde görev alabilirler.

8.sınıfı bitiren burslu bir öğrenci; 9.sınıfta parasız yatılılığa yerleştirilirse o yıla ait temmuz-ağustos-eylül ayları bursunu alabilir mi?

8. sınıfı bitiren burslu bir öğrenci; 9.sınıfta parasız yatılılığa yerleştirilirse o yıla ait Temmuz-Ağustos ve Eylül ayı bursunu alır.

Burslu ortaöğretim öğrencileri hangi zaman aralıklarında ve ne kadar burs almaktadır?

Ortaöğretim öğrencilerine burs ödemeleri aylık olarak yapılmakta olup 2020 yılı Temmuz ayı itibariyle 307,37 TL burs ücreti ödenmektedir.

Parasız yatılı veya burslu olarak mezun olan öğrenciler ile herhangi bir nedenle okuldan ayrılan öğrenciler; tazminat, geri ödeme veya mecburi hizmete tabi tutulur mu?

Parasız yatılı veya burslu okumak suretiyle okulu bitirenlerle herhangi bir nedenle okuldan ayrılan öğrenciler hiçbir şekilde mecburi hizmet, tazminat veya geri ödeme ile yükümlü tutulamazlar.

Parasız yatılılığı veya bursluluğu sona eren öğrenciler tekrar parasız yatılılık veya bursluluktan yararlanabilir mi?

Parasız yatılı veya burslu okuma hakkını kaybeden öğrencilerden tekrar burslu okumak isteyenler, Yönetmelikte belirtilen parasız yatılılık veya bursluluk için başvuru ve yararlanma şartlarını taşımaları kaydıyla bursluluk sınavına katılabilirler ve sınavı kazanmaları halinde bursluluktan yararlandırılır. Tekrar parasız yatılı okumak isteyenler ise Yönetmelikte belirtilen parasız yatılılık veya bursluluk için başvuru ve yararlanma şartlarını taşımaları kaydıyla il, ilçe veya okul yatılılık ve bursluluk komisyonlarınca parasız yatılı olarak yerleştirilebilir.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavında kontenjan dağılımı ile parasız yatılı öğrenci yerleştirmelerinde kontenjan dağılımı nasıl yapılır?

(1) Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının; 

a) %10’u 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren öğrenciler ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya bu Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar, 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 2566 sayılı Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun mülga 45 inci, 56 ncı, mülga 64 üncü maddeleri ve 65 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulü sayılanların öğrenci olan çocuklarına, 

b) %5’i Bakanlığa bağlı resmi okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, emekli olan ya da vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına,

c) %5’i ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya imam-hatip ortaokulu bulunmayan öğrencilere,

ç) %80’i (a), (b) ve (c) bentleri dışındaki diğer öğrencilere ayrılır.

Okul pansiyonlarında boş kontenjanın dağılımı nasıl yapılmaktadır?

Okul pansiyonlarında boş kontenjanın %80’i parasız, %20’si paralı yatılı öğrencilere tahsis edilir.

Ortaöğretim kurumlarının 12 nci sınıfından mezun olan öğrenciler en son burslarını ne zaman alır?

Mezun öğrencilerin bursluluğu mezun oldukları yıl içerisindeki Haziran ayı sonu itibariyle sona erer.

Öğrenim hakkını kullanmamış sayılan (öğrenim hakkını donduran) öğrencilerin burslulukları devam eder mi?

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri gereğince öğrenim hakkını kullanmamış sayılan öğrencinin yatılılık ve bursluluk hakkı dondurulur ve öğrenimine devam etmesi halinde yatılılık ve bursluluk hakkı devam eder.

Parasız yatılılıktan bursluluğa, bursluluktan parasız yatılılığa geçiş var mıdır? Nasıl olmaktadır?

Bursluluktan parasız yatılılığa, parasız yatılılıktan bursluluğa geçişler aşağıdaki gibidir.

(1) Ortaöğretim kurumlarında ortaöğretim süresi boyunca bir defaya mahsus olmak üzere parasız yatılı öğrenciler bursluluğa, burslu öğrenciler parasız yatılılığa geçirilebilir. Burslu öğrencilerin parasız yatılılığa geçişleri sınavsız, parasız yatılı öğrencilerin bursluluğa geçişleri ise Bakanlıkça her yıl merkezi sistemle yapılan bursluluk sınavına başvuru şartlarını taşımaları ve sınavı kazanmaları halinde gerçekleşir.

(2) Bursluluktan parasız yatılılığa geçişler için başvurular, velisi tarafından öğrencinin burslu olarak öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne ders kesiminden itibaren eylül ayının son iş günü mesai bitimine kadar yapılır.

(3) Bursluluktan parasız yatılılığa geçiş isteği, okul yatılılık ve bursluluk komisyonunca başvuru süresi bitiminden itibaren üç gün içerisinde sonuçlandırılarak e-Okul sistemine kaydedilir. 

(4) Üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü Devlet hastanelerinde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar ile korunmaya muhtaç duruma düşme, anne ve babanın ayrılması veya bunlardan birisinin ölümü sonucu aile bütünlüğünün bozulması gibi nedenlerle parasız yatılılıktan bursluluğa geçiş için başvuran öğrencilerin geçişlerinde sınav şartı ve süre kaydı aranmaz. Özre dayalı bu geçişlerde, özrüne dair belgeyle birlikte velisi tarafından öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne başvurulur. Geçişler Bakanlıkça yapılır.

Bursluluk hakkından kimler yararlanır?

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrenim gören ve her yıl merkezi sistemle yapılan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavını kazanan öğrenciler yararlanır.

Bursluluk sınavına başvuracak öğrencilerde hangi şartlar aranır?

a) Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 

b) Ortaokullar, imam-hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5 inci, 6 ncı, 7 nci ve 8 inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı ve 9 uncu, 10 uncu ve 11 inci sınıflarında öğrenci olmak.

c) Ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme cezası almamış olmak.

ç) Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının dört katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak.

GENEL

11 ve 12. sınıflara yönelik hazırlanan Akademik Destek Programlarına elektronik ortamda nasıl ulaşabiliriz?

https://akademikdestek.eba.gov.tr

Hazırlanan ders kitapları/eğitim araçlarının etkileşimli halleri ile kazanım bazlı soru havuzu vb. elektronik ortamda nasıl ulaşabiliriz?

http://ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/3BModel.htm#

Genel Müdürlüğümüzce hangi tür okulların haftalık ders çizelgeleri hazırlanmaktadır?

Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Liselerinin haftalık ders çizelgeleri hazırlanmaktadır.

Okulların mühür ve mühür beratı ile ilgili iş ve işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Yeni açılan okullar için Bakanlık Makamından alınan açılış onayının bir sureti ile okul müdürlüğünce bankaya yatırılan mühür ücretinin dekontu Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne gönderilerek mühür ve berat yaptırılır. Mühür ve beratı yıpranan veya kaybolan okullar ise bu konuda Valilik makamından alacakları onaya bağlı olarak aynı usul ile mühür ve beratlarını yenilerler.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okulların açılış ve kapatılma şartları nelerdir?

Okullar, 24 Haziran 2017 tarihli ve 30106 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde belirtilen genel ve özel şartlar doğrultusunda açılmakta ve kapatılmaktadır.

Genel Müdürlüğümüze bağlı okullar Valiliklerin teklifi Bakanlık Makamının Onayı ile açılır. Açılış tekliflerinin ekinde Yapı kullanma izin belgesi, ad verme komisyon kararı ve inceleme raporu bulunmalıdır. Öğrenci sayısı 40'ın altına düşen okullar inceleme raporuna bağlı olarak valiliğin teklifi doğrultusunda Bakanlık Makamından alınan Onay ile kapatılır.

Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler hizmet içi eğitim faaliyetlerine nasıl başvuru da bulunabilirler?

Programa alınan hizmetiçi eğitim faaliyetleri Genel Müdürlüğümüz, Personel Genel Müdürlüğü ve Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün web sayfasında duyurulmaktadır. Başvurular elektronik ortamda (MEBBİS) yapılmakta olup süresi içinde okul, ilçe ve il müdürlüklerince onaylanır. İlgili Genel Müdürlükçe son değerlendirme ve onay işlemleri gerçekleştirilerek faaliyete katılacaklar belirlenir.

Ortaöğretimde diplomasını kaybeden vatandaşların ne gibi işlem yapması gerekir, okul bu taleple gelen vatandaşlara hangi işlemleri yapmalı?

Diplomanın kullanılamayacak derecede yıpranması veya kaybolması durumunda yenisi düzenlenmez. Bu durumda öğrenim durum belgesi düzenlenir. Ancak, kişisel bilgilerin yargı kararıyla değişmesi durumunda 2008 yılı ve sonrasında e-Okul sistemi üzerinden verilen diplomalar için yeniden diploma düzenlenir.

Yetiştirme Yurdundan izinsiz uzun süreli ayrılmış olanlar "Kaçak Çocuk" olarak tanımlanmaktadır. 2828 sayılı Kanun kontenjanından burs almakta olan bu öğrencilerin okula devam etmemeleri durumunda bursları kesilmeli midir?

Yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre; uzun süreli ve kesintisiz devamsızlık, mazeretsiz olarak öğrenimi terk etme hükmü taşıdığından öğrencinin bursluluğu sistem üzerinden okul müdürlüğünce iptal edilmelidir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin; Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersinden muaf olup olmayacağına dair durumu nedir?

Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün 03/02/2015 tarihli ve 1212791 sayılı yazısında;

“Konuya ilişkin olarak Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulunun ilgi (a) kararında "...azınlık okulları dışında kalan ilk ve orta öğretim okullarımızda öğrenim gören TC uyruklu Hristiyanlık ve Musevilik dinlerine mensup öğrencilerin; bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirmeleri kaydıyla, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine girmelerinin zorunlu olmadığı, ancak bu derse girmek istedikleri takdirde velilerinden yazılı dilekçe getirmelerinin gerekli olduğu..." belirtilmektedir. Diğer taraftan Anadolu İmam Hatip Liseleri dışındaki orta öğretim kurumlarında Hz. Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri ise seçmeli derslerdir. Dolayısıyla bu dersleri seçmek öğrencilerin kendi tercihlerine bağlıdır. Konunun bu çerçevede değerlendirilmesi…” denilmektedir.

"Sosyal Etkinlik İzinleri" hangi kapsamda değerlendirilmektedir?

21.01.2020 tarihli ve 83203306-10.04-E.1563891 sayılı Makam Onayı (MEB Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi) için tıklayınız.

Sosyal Etkinlik Başvuruları ne zaman tekrar açılacaktır?

Kovid-19 ile mücadele kapsamında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alınan tedbirlerden dolayı; 2020/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ve Bakanlığımızın 12.03.2020 tarihli ve 5339784 sayılı yazısı ile tedbiren iptal edilen sosyal etkinlikler, Cumhurbaşkanlığımız, Bakanlığımız ve ilgili Bakanlıklarca alınacak kararlar doğrultusunda yeniden başlatılacaktır.

Sosyal Etkinlik İzin Başvuruları neye göre değerlendirilmektedir?

Sosyal Etkinlik İzin Başvuruları MEB Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi’nin aşağıda belirtilen 7 nci madde hükümleri doğrultusunda değerlendirilmektedir. 

Sosyal etkinlik izin başvurularının değerlendirilmesi

MADDE 7 -

(1) Sosyal etkinlik izin başvurularının değerlendirilmesi bu Yönergede belirtilen esaslara uygun olarak yapılır. Bu Yönerge hükümlerine aykırı olarak yapılan sosyal etkinlik izin başvuruları işleme alınmaz.

(2) İl milli eğitim müdürlüklerine yapılan başvurular, il milli eğitim müdürlüğünce değerlendirilir, uygun görülmesi halinde valilikçe onaylanır. Onaylanan izin başvurularının duyurusu, il milli eğitim müdürlüklerince yapılarak e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü'ne işlenir.

(3) Türkiye genelini kapsayan sosyal etkinlik izin başvuruları Bakanlığa yapılır. Türkiye genelini kapsayan sosyal etkinlik izin başvurularında;

a) Tek bir birimi ilgilendiren izin başvuruları ilgili birim tarafından değerlendirilir, uygun görülmesi halinde onaylanır. Onaylanan izin başvurularının duyurusu ilgili birim tarafından yapılır ve e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü'ne işlenir.

b) Uluslararası yarışma ve sosyal etkinlik izinleri ile birden çok birimi ilgilendiren sosyal etkinlik izinleri, Ortaöğretim Genel Müdürünün veya görevlendireceği Daire Başkanının başkanlığında oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilir. Bu komisyon ilgili birimlerden daire başkanı seviyesindeki temsilcilerden 4 asıl ve 4 yedek üye olacak şekilde Makam Onayı ile belirlenir. Komisyon, ayda iki kez toplanır ve komisyonun sekretaryası Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. Yapılan başvurulardan uygun görülenler onaylanır, duyurusu yapılır ve e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü'ne işlenir. Söz konusu etkinlikler için gerekli görüldüğü hallerde ilgili birimler ile resmi kurum ve kuruluşlarının da görüşü alınabilir. Bu amaçla ortaya çıkan iş ve işlemler ile komisyon sekretaryası için Ortaöğretim Genel Müdürlüğünde yeteri kadar personelden oluşan ekip oluşturulur.

(4) Sosyal etkinlik izin başvuruları amaç, hedef, dayanak, kapsam, faaliyet bütünlüğü içerisinde değerlendirilir. Amaç, hedef, dayanak, kapsam, faaliyet bütünlüğü yer almayan başvurular reddedilir.

Uluslararası kardeş okul uygulaması nasıl yapılmaktadır?

Uluslararası kardeş okul uygulaması; 2019/11 No’lu Genelge kapsamında Genel Müdürlüğümüze bağlı okullar ile yabancı ülkelerde bulunan aynı seviyede ve öncelikle aynı türde olan okullar arasında yapılmaktadır.

Uluslararası Kardeş Okul Uygulaması ile ne hedeflenmektedir?

Okullar arasında iletişim ağı oluşturulması, ortak kültürel değerlerin kuvvetlendirilmesi, dil, tarih, kültür, ve eğitim sistemlerinin daha iyi tanıtılması, barış, sevgi, kardeşlik ve dostluk duygularının geliştirilmesi, yazılı ve görsel yayınların değişimine önem verilmesi, teknolojik gelişimlerin paylaşılması, karşılıklı çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi hususlarına yeni bir ivme kazandırılması hedeflenmektedir.

Uluslararası yarışmalarda derece alan öğrenciler nasıl ödüllendirilmektedir?

Uluslararası yarışmalarda derece alan ekip ve öğrenciler “Millî Eğitim Bakanlığı Uluslararası Yarışmalarda Derece Alan Öğrencilerin Ödüllendirilmesine Dair Yönerge” kapsamında valiliklerce/kaymakamlıklarca ödüllendirilmektedir.

Okullaşma oranlarının artırılmasına yönelik olarak yapılan çalışmalar nelerdir?

12 yıllık zorunlu eğitime geçilmesiyle ortaöğretimde okullaşma oranlarının %100'e çıkarılması hedeflenmektedir. Ayrıca Genel Müdürlüğümüzce yürütülen Uyum Programı, Ortaöğretimde Devam ve Okullaşma Oranlarının Artırılması Projesi ve Sosyal Etkinlikleri Portfolyosu gibi çalışmalar yürütülmekte ve ortaöğretimde okul terklerinin önlenmesi ve okullaşma oranlarının artırılmasına yönelik politikalar geliştirilmektedir.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinesindeki yönetmelik ve yönergeler hangileridir?

Genel Müdürlüğümüz koordinesinde 5 yönetmelik ve 4 yönerge bulunmaktadır. Bu mevzuat aşağıda belirtilmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Tanıtım Yönetmeliği

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği

Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği

İstiklal Marşının Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Hakkında Yönetmelik

Millî Eğitim Bakanlığı Uluslararası Yarışmalarda Derece Alan Öğrencilerin Ödüllendirilmesine Dair Yönerge

Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün Görev, Yetki Sorumluluk ve Çalışma Esaslarına Dair Yönerge

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurulları ve Zümreleri Yönergesi

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Bölgeleri Yönergesi

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Uluslararası Program Uygulama Yönergesi

Ortaöğretim hangi yaş aralığındaki öğrencileri içine alır?

Ortaöğretimde teorik çağ nüfusu 14-17 yaş aralığını kapsamakla birlikte kayıt şartlarına Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 21. Maddesinde yer verilmiştir. Ortaöğretim kurumlarına kaydolmak için ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş ve öğretim yılının başlayacağı tarihte 18 yaşını bitirmemiş olma şartı aranır. Yaş şartını taşımayan öğrencilerin örgün ortaöğretim kurumlarına kayıtları yapılmaz. Öğrenimine ara vermemiş olanlarda yaş şartı aranmaz. Ancak 22 yaşını tamamladığı eğitim ve öğretim yılının sonunda sorumluluk sınavlarına girerek okuldan mezun olabilecek durumda olanlar hariç olmak üzere okuldan mezun olamayanların ilişiği kesilerek açık ortaöğretim kurumlarına veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilir. Ancak mesleki eğitim merkezine kayıt ve ilişik kesmeye ilişkin hususlarda bu fıkranın yaşla ilgili hükümleri uygulanmaz.

Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet vb faturaların ücretleri hangi ödeme modülünden talep edilir?

MEBBİS Ödenek Takip Modülü Fatura İşlemlerinden fatura girişini kullanarak ödenek talep edilir.

Fatura harici ödenek talepleri nasıl yapılır?

Makine, Teçhizat onarımı (03.8) taleplerini Mebbis Ödenek Takip Modülü Ödenek İşlemlerinden,

Donatım (06.1) taleplerini Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde bulunan e-talep modülünden,

Diğer talepler ise Mebbis Ödenek Takip Modülü Ödenek İşlemlerinden yapılabilmektedir.

2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ortaöğretim kademesinde gerçekleşen okullaşma oranları nedir?

2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ortaöğretim kademesinde okullaşma oranları: Brüt okullaşma oranı: %108,88 (Kız: %105,32-Erkek: %112,24) Net okullaşma oranı: % 84,20 (Kız: %83,88-Erkek: %84,51)

Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okul türleri ve sayıları nelerdir?

2020-2021 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okul türleri; 

• Anadolu Lisesi 

• Fen Lisesi 

• Sosyal Bilimler Lisesi

2020-2021 eğitim öğretim yılı itibarıyla 2.820 Anadolu Lisesi, 316 fen lisesi ve 92 sosyal bilimler lisesi olmak üzere Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı toplamda 3.228 okul bulunmaktadır 

(07.7.2020 itibarıyla)

AGEP ve AYEP neleri kapsamaktadır?

Tasarlanan program iki aşamalı olarak kurgulanmıştır. Bu aşamalar; 9., 10. ve 11. Sınıfları kapsayan Akademik Gelişim Programı (AGEP) ve 12. Sınıflarda uygulanacak Akademik Yeterlilik Programı'ndan (AYEP) oluşmaktadır. AGEP, lise öğrencilerimize ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir alanda derinleşerek kavramlara hakimiyet ve uygulama yetkinliği kazandıracak, aynı zamanda diğer alanlarda da temel becerileri edinmelerini sağlayacak şekilde hazırlanmıştır. Bu programın özünde Türkçeyi ve Matematik dilini etkin kullanarak, öğrencilerin bilginin doğasını ve nasıl üretildiğini Fen ve Sosyal Bilimler üzerinden sorgulayarak anlamalarını sağlamak yer almaktadır. AYEP'in temeli, yükseköğrenime ve çalışma hayatına geçişte öğrencilerimize yönelecekleri mesleklerle ilgili yetkinlik kazandırmak ve üniversite öncesinde güncel çalışma alanlarını deneyimlemelerini sağlayarak kariyer yönelimlerine destek olmaktır. AYEP'te öğrencilerimiz ilgi alanları ve kariyer hedeflerine yönelik proje çalışmaları yapabilecekler, ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sertifikalar edinerek çalışma hayatında değer üretmeye başlayabileceklerdir. 

Bu amaçla AGEP ve AYEP kapsamındaki dersler birbirlerini tamamlayıcı bir yapıda tasarlanmıştır. Bu derslerde; öğrencilerin günlük hayatta karşılaşacakları sorunlara bütüncül bir yaklaşımla sistem bakışı geliştirerek çözüm üretmeleri hedeflenmektedir. Özellikle 9. ve 12. sınıfta disiplinlerüstü derslerde, birden fazla disipline ait konuların bir araya gelmesiyle oluşan temalar üzerinden farklı alanlar birbirleriyle ilişkili olarak işlenecektir. Örneğin, 9. Sınıf programındaki Sosyal Bilimler Deneyimi ve Sosyal Bilimler Çalışmaları derslerindeki temaların Tarih, Coğrafya, Sosyoloji, Ekonomi gibi farklı disiplinler açısından ele alınmasıyla, öğrencilerimiz bu disiplinlerdeki kazanımları analitik düşünme ve problem çözme yöntemleriyle edineceklerdir.

9. Sınıf seviyesinde I. Yabancı Dil hangi seviyeden başlayacak? Eskiden olduğu gibi kur seviye tespit sınavı olacak mı?

Yabancı dil, öğrencilerin seviyelerine göre kur ve modüler bir yapıda yeniden yapılandırılacaktır. Uygulama öğrencelerin seviyeleri dikkate alınarak gerçekleştirilecektir.

Zorunlu derslerden de seçim yapan öğrencilerin sınıfları nasıl oluşacak?

Kademeli geçiş aşamasında aşamalı olarak sınıf sistemi yerine derslik sistemi bu kurguya daha iyi hizmet edeceğinden branş dersliğine geçme teşvik edilecektir. Branş dersliğine geçiş için altyapı çalışmaları devam etmektedir.

II. Seçmeli Ders Grubunda öğrenci şu anki seçmeli derslerden mi seçim yapabilecek, yoksa yeni seçmeli dersler de mi gelecek?

Seçmeli ders havuzu eski ve yeni dersleri içerecek şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Seçmeli Ders Grubunda (Spor, Sanat Dersleri) öğrenci her sınıf seviyesinde farklı bir dersi seçebilecek mi? Yoksa ilk yıl neyi seçti ise mezun olana kadar onunla mı devam edecek?

9. Sınıf hariç olmak üzere 10-11-12. Sınıflarda sanat- spor dersleri öğrencilerin talebine göre yıllara göre değişebilecektir.

Sosyal Bilimler Deneyimi ve Sosyal Bilim Çalışmaları dersleri Tarih, Coğrafya derslerini mi içerecek?

Sosyal Bilimler Deneyimi dersi ile öğrencilerin merak ettikleri sosyal bilinmezleri tanımlamaları, buna cevap bulacakları metodolojiyi üretmeleri ve işe koşmaları beklenmektedir. Böylelikle öğrencilerimiz sosyal bilimlerin doğasını ve probleme özel farklı paradigmalardan beslenen metodolojileri üretebilme esnekliğini deneyimleyecek ve sorgulayacaklardır.

Sosyal Bilim Çalışmaları dersi ile ise öğrenciler; Sosyal Bilimlerin ilgili alanlarından seçilecek temalar çerçevesinde çeşitli vakaları tarih, coğrafya, sosyoloji bütünsel perspektifiyle inceleyecek ve değerlendirmesini yapacaklardır.

Doğa Bilimleri Deneyimi ve Doğada Enerji ve Enerji Dönüşümleri dersleri Fizik, Kimya, Biyoloji derslerini mi içerecek?

Doğa Bilimleri Deneyimi; bu ders kapsamında öğrencilerin bilim ve bilimin doğası anlayışları günlük yaşam bağlamlarında ele alınarak geliştirilecektir. Böylece günlük hayattaki teknolojilerin bilimsel temellerini düşünme ve test etme imkânı bulacaklardır.

Doğada Enerji ve Enerji Dönüşümleri ders ile; Doğada Enerji ve Enerji Dönüşümleri dersi ile öğrencilerin bilimlerin tümünde yer alan enerji kavramının, her bir disiplinde nasıl ele alındığı ve disiplinler üstü nasıl kullanıldığını deneyimlemeleri ve çözümlemeleri beklenmektedir. Ders içeriği Fizik, Kimya, Biyoloji derslerini kapsayacak ve belirtilen tema üzerinden disiplinler arası yöntemle işlenecektir.

Ortaöğretim tasarımı kişiselleştirmeyi nasıl sağlayacak?

Ortaöğretim tasarımının getirdiği farklılıklardan biri de öğrenciye 10. Sınıftan itibaren ilgi duyduğu alanlarda ileride seçmek istediği mesleğe ya da kariyer planlamasına yönelik çok alternatifli bir çizelge içerisinde ders seçme imkânına sahip olmasıdır.

Ortaöğretim tasarımı bileşenleri arasında nasıl bir ilişki var?

Ortaöğretim tasarımında her bir alt birim ve bileşenin bir biri ilişikli olması önemli. Bu anlamda sertifika portfolyo ile ilişkilidir. Eğer bir çocuğun portfolyosunda biriktirdiği özellikleri dikkate alınırsa mezuniyetinde nasıl bir özellik taşıdığı bilgisine de sahip olunacaktır. Ortaöğretim tasarımı öğrencilerin sadece akademik yönleri ile değil sosyal, duygusal, fiziksel yönlerinin de geliştirmelerini önemsemektedir. Bütün bu alanlarda ki çalışmalarını HEY kapsamı içinde yapıp haziran ayı içinde de sergilemeleri sağlanacaktır.

Lisede alınacak sertifikaların önemi nedir?

Ortaöğretim tasarımında bir öğrenci üniversiteyi kazansın ya da kazanmasın hangi becerilere sahip olduğu önemli görülmektedir. Sertifika programları ile öğrenci, mezun olduktan sonra akredite edilmiş bir sertifika verilmesi; lise sonrası bir beceri setine sahip olduğunu belgelemekte ve kendine kısmi zamanlı ya da daimi olarak bu sertifika ile bir işle uğraşabilme imkânı vermektedir. Böylece ailelerine ve kendilerine de katkı sunmalarının yolunu açmak istenmektedir.

HEY nedir?

Ortaöğretim tasarımının amaçlarından biri; çocukların hayal kurması, sosyal duygusal becerilerinin gelişmesi, toplumsal faydada bulunmaları, öğrendikleri birçok kavramın uygulamasını yapabilmeleridir. Öğrenciler sadece masa başı soru çözmeleri ile deneyim kazanamamaktadır. Sosyal sorumluluk almaları, topluma faydalı işler yapmaları, hayvanlara ilgili etkinlerde bulunmaları; yaşayarak yaparak öğrenmeleri önemsenmektedir. Çocukların kurdukları hayallerini geliştirmeleri istenmektedir. Bu faaliyetler dersler ile de ilişkilendirilirse HEY kavramı amacına ulaşmış olacaktır. 

Bilgi kuramı nedir? Bilgi kuramı dersine niçin ihtiyacımız var?

Ortaöğretim tasarımında öğrencilerin bilgi ile ilişkisini yeniden yapılandırmasını sağlamayı amaçlanmaktadır. Öğrenciler bilgiyi dışardan pasif olarak alıp sınavda kullanmasını, ezberlemesini ardından da unutmasını istenememektedir. Bilgiyi kendi ürettikleri bir süreç olarak değerlendirmelerini istenmektedir. Ben bu bilgiyi niye ediniyorum, nerden biliyorum, niçin öğreniyorum. Nasıl öğreniyorum. Bildiğimi neden biliyorum. Öğrencilerin bu sorularla muhatap olması amaçlanmaktadır.  Bilgi değere dönüşmüyor. Bilgiyi sadece sınavlarda kullanmak için öğrenirlerse sınav sonrası edinilen bu bilgi işlevselliğini kaybediyor. Öğrenciler doğadaki konu ve kavramları nasıl ele alacakları konusunda bu derste öğrendikleri ile farkındalıklarını geliştirmek ve bu beceriyi diğer disiplinlerin öğretim ve öğreniminde de kullanmaları hedeflenmektedir.

Disiplinlerüstü yaklaşım öğrencilere ne kazandıracak?

Ortaöğretim tasarımında öğrencilerin konuları ve dersleri kopuk olarak, birbirinden bağımsız işlemesi istenmemektedir. Öğrenciler birbiriyle bağlantı olmadan bir konuyu işlediklerinde kafalarında bütünsel bir kavram oluşmamaktadır. Daha sistemli ve bütünsel bir öğrenimle daha bütünsel bir bakış açısı edinmeleri, deneyimleyerek öğrenme imkânı elde etmelerini, etkinlik ve faaliyetleri dışardan hazır bilgi alıp yapma yerine bilgiyi kendinin deneyimleyerek sonuca ulaşması istenmektedir. Böylece bilgilerin kalıcı hale gelmesini sağlanmasını amaçlanmaktadır.

Ders sayılarında niçin azaltılmaya gidildi?

Dünya ülkeleri incelendiğinde ortaöğretimde beş altı ders olduğu görülmektedir. Ortaöğretim tasarımı öğrencilerin kalıcı öğrenme ile öğrenmesini, derinleşmesini, öğrendikleri üzerinde düşünme zamanına sahip olmaları hedeflemektedir. Bu nedenle de öğrencilerin çok yönlü gelişmesini sağlayacak şekilde ders çeşitliliğinde azaltmaya gidilmiştir.

Ortaöğretim tasarımının sınıflar bazında ana yapısı nasıl oluşturuldu?

Ortaöğretim tasarımında 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar kendi içinde bir bütün, 9. Sınıf, 10 ve 11. sınıflara hazırlanmada önemli bir fonksiyona sahiptir.

9.sınıftaki akademik dersler disiplinler üstü bir anlayışla verilecektir. Bu anlayış ve eğitim üst sınıflara alt yapı hazırlayacak, öğrencilere konu ve kavramları bütüncül değerlendirme anlayışı ve kavrayışını kazandıracaktır. Öğrencelerin disiplinler üstü bakış açısıyla aldıkları eğitimle daha fazla derinleşme imkânı bulacaktır.

10 ve 11. sınıflar akademik anlamada derinleşmemenin sağlanacağı sınıflar olacaktır. Öğrencilere 12. Sınıfta disiplinler üstü derslerle desteklenerek üniversite sınavına değil üniversiteye hazırlanmaları sağlanacak. Bu anlayış ve yaklaşımın temeli İlkokul, ortaokulla bütünleşerek üniversiteye hazırlayacak, öğrencinin her bir öğretim dönemi bir paket halinde bütünleştirilip, bütünsel bir eğitim sistemi oluşturulmuş olacaktır.

Ortaöğretim tasarımı yapılırken nelere dikkat edilmiştir?

Ortaöğretim tasarımında her bir alt birim ve bileşenin bir birbiri ile ilişikli olmasına dikkat edilmiştir. Örnek; HEY, sertifika ve portfolyo birbiri ile ilişkilidir. Ortaöğretim tasarımı sadece akademik alanla ilişkilendirilmemiş, öğrencilerin duygusal, sosyal, fiziksel gelişimi de önemli görülmüştür. HEY, portfolyo, sertifika bu anlamda bir biri ile ilişkili ve bütün bunlar haziran ayında sergilenip değerlendirilecektir.

Ortaöğretim tasarımı ile ne amaçlanıyor?

Ortaöğretim tasarımı ile;

Türkiye’yi geleceğe hazırlama

Öğrencileri 2030’lardaki iş hayatına hazırlama

Öğrenciler 2030, 2040’larda başka bir dünya ile karşılaşacaklar, onları bu dünyaya hazırlama

Zamanın ruhuna uygun eğitim verme

Ekonomi ve üretime katkı sağlayacak becerilerle donatma

Ülkenin demokrasisine katkı sağlama

Tasarlanan Eğitimin ülkenin geleceğini zamanın ruhuna uygun biçimde şekillendirmesi

Eğitimde yapısal ve zihinsel dönüşümü sağlayarak ülke ve millet ödevini yerine getirme

Geleceğin rekabet şartlarına öğrencileri hazırlamak amaçlanmaktadır. 

Ortaöğretim okullarında hangi yabancı dil dersleri okutulmaktadır?

Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça, Urduca, Farsça ve Korece dersleri okutulmakta olup orta öğretim kurumlarında I. ve II. yabancı dil olarak 2 ile 20 saat arasında okutulmaktadır. Ayrıca yapılan düzenleme ile Ukraynaca, Bulgarca ve Portekizce dilleri de okutulabilecektir.

Osmanlı Türkçesi hangi okul türlerinde kaç saat ve hangi öğretmenler tarafından okutulacaktır?

Osmanlı Türkçesi 56 sayılı haftalık ders çizelgesi ile Sosyal Bilimler Liselerinin 10-11-12 nci sınıflarında haftada 2’şer saat okutulmaktadır. Ayrıca tüm ortaöğretim kurumlarının 9-12. sınıflarında haftada 2’şer saat seçmeli ders olarak okutulmaktadır.  

Osmanlı Türkçesi dersini; Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı Kararı ile Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe, Tarih, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri alan öğretmenlerinin okutabileceği belirlenmiştir.

Okullarda trafik eğitimi veriliyor mu?

9. Sınıflarda “Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü” dersi ile öğrencilerin hem sağlık hem ilkyardım hem de trafik dersi almaları sağlanmaktadır.

Güncellenen ortaöğretim programları hangileridir?

2016-2017 eğitim ve öğretim yılının başından itibaren; Almanca, İngilizce, Fransızca, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Fen Lisesi Biyoloji, Fen Lisesi Fizik, Fen Lisesi Kimya, Fen Lisesi Matematik, Coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü, Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi ve Spor, Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi, Felsefe Bilgisayar Bilimi ile Hazırlık sınıfı Türk Dili ve Edebiyatı derslerine ait mevcut öğretim programları; öğrenme-öğretme teori ve yaklaşımlarındaki yenilik ve gelişmeler doğrultusunda çağın gerekliliklerini, ferdin ve toplumun değişen ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yenilenmiş olup 2726 sayılı (2018 Mart) Tebliğler Dergisinde yayımlanmıştır.

Haftalık ders çizelgeleri, öğretim programları ve ders kitaplarına elektronik ortamda nasıl ulaşabiliriz?

http://mufredat.meb.gov.tr/  (Öğretim Programları)

http://ttkb.meb.gov.tr/www/haftalik-ders-cizelgeleri/kategori/7   (Haftalık Ders Çizelgeleri)

http://www.eba.gov.tr/ (Ders Kitapları)

Öğrencilere ders kitapları zamanında ulaşıyor mu?

Ders kitaplarının basım ve dağıtım işlemleri Bakanlığımız Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir. Her yıl Nisan ve Mayıs aylarında ders kitaplarının ihalesi yapılmakta ve okullar açılmadan öğrencilere ulaştırılmaktadır.

Okullarda öğretmenler tarafından yardımcı kitap adı altında belirli yazarların kitapları aldırılıyor mu?

Bakanlığımıza bağlı okullarda okutulacak ders kitapları ile diğer eğitim araçları, Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilerek Tebliğler Dergisinde yayımlanmaktadır.  Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin 37’nci maddesinde; “Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz.” denilmektedir.

Bu kapsamda, ilgili mevzuat hükümlerine uyularak Bakanlığımızca öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı materyallerin; okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi, öğrencilerimize aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içiresinde bulunulmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması, yönetici ve öğretmenlerimizin bilgilendirilmeleri ve aksi uygulamalarda bulunanlar hakkında gerekli idari işlemlerin yapılması hususunda her eğitim öğretim yılı başında Valiliklere gerekli talimatlar verilmektedir.

Kitapların içeriği hangi bilimsel ve teknik kriterlere göre ve kimler tarafından belirlenmektedir?

Bakanlığımız tarafından okullarda öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtılan ders kitapları "e-müfredat" veri tabanı kayıtlı panelistler tarafından Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 19. maddesinde geçen;

a) İçeriğin Anayasa ve kanunlara uygunluğu,

b) İçeriğin bilimsel olarak yeterliliği,

c) İçeriğin eğitim ve öğretim programının kazanımlarını gerçekleştirme yeterliliği,

ç) Görsel tasarımın ve içerik tasarımının, öğrenmeyi destekleyecek nitelikte olması ve öğrencilerin gelişim özelliklerine uygunluğu kriterlerine göre değerlendirilmektedir. Uygun bulma süreci ise Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 19. maddesine göre yapılan inceleme sonucunda belirlenir. Bu incelemede her bir alandan en az iki puan toplamda 8 puan alan kitaplar Talim ve Terbiye Kurulunda değerlendirilir ve okutulması uygun bulunanlar 5 yıl süreyle ders kitabı olarak okutulur.  

Ders Kitaplarında hatalar varsa nasıl düzeltiliyor?

Ders kitabı olarak okutulma kararı alınan kitapların kullanımı esnasında yapılan hata tespitleri “Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 23. maddesi çerçevesinde düzeltilir. Geçmiş yıllarda hata tespitleri ve güncelleme ihtiyaçları gündeme geldikçe bu madde bağlamında düzeltme ve güncellemeler yapılmıştır. Süreç, yönetmeliğe göre şu şekilde işler: Hata tespitleri ve güncelleme ihtiyaçları ilgili Bakanlık birimi, yayınevi veya tüzel kişiler yahut şahıslar tarafından yapılabilir. Yapılan tespitler Genel Müdürlüğümüzce değerlendirilir.  Düzeltilmesi uygun bulunan hata tespitleri ve güncelleme ihtiyaçları Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirtilen süre içinde düzeltilmek üzere başvuru sahibine gönderilir.

Ders kitaplarında ne gibi yenilikler yapılmıştır?

2017 yılından itibaren Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kitaplarda konu işleme ve ölçme-değerlendirme 21. yy becerileri dikkate alınarak geliştirilmiş, karekod uygulamasına geçilmiş, etkinlik, deney, soru vb. e-içerikler karekod uygulamasıyla öğrenci ve öğretmenlerin hizmetine sunulmuştur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.