Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sınıf Tekrarı Talebi (18 Haziran 2021)

Daire Başkanı Bakan a. Fikret YILMAZ imzalı resmi yazıda ''Özel eğitim okullarına ve özel eğitim sınıflarına devam eden öğrencilere veli talebi ile sınıf tekrarı yaptırılıp yaptırılmayacağına ilişkin çeşitli kanallardan ulaşan soru, tereddüt, talep ve önerilere ilişkin aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

07.07.2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin Olağanüstü Durumlarda Eğitim ve Öğretime Ara Verme, Sınıf Geçme ve Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi başlıklı Ek 1' inci maddesinin dördüncü fıkrasında "Eğitim ve öğretime ara verilmesi ve sadece bir dönem puanının bulunması durumunda; öğrencilerin yılsonu puanı, bir dönem puanı ile belirlenir ve Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin ikinci fıkrasına göre sınıf tekrarı yaptırılacaklar dışındaki tüm öğrenciler bir üst sınıfa geçmiş sayılır. Ancak özel eğitim okullarında ve özel eğitim sınıflarında öğrenim gören öğrencilere velilerin yazılı talepleri doğrultusunda sınıf tekrarı yaptırılabilir." hükmü yer almaktadır.

Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel eğitim kurumlarında 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim yoluyla devam ettiği ve öğrencilerin iki dönem notlarının da oluşmuş olması dikkate alındığında özel eğitim okulları ve özel eğitim sınıflarına devam eden öğrencilere ilgi Yönetmeliğin Ek 1' inci maddesi kapsamında sınıf tekrarı yaptırılmasının uygun olmayacağı değerlendirilmiştir.

07.07.2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi başlıklı 38' inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde "Velinin yazılı talebi ve BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda ilköğretim programı uygulanan özel eğitim okullarında ve bu programın uygulandığı özel eğitim sınıflarında öğrencilere ilkokul kademesinde bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir." hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda ilköğretim programının uygulandığı özel eğitim okulları ile ilköğretim programının uygulandığı özel eğitim sınıflarının 1, 2, 3 ve 4' üncü sınıflarına kayıtlı olup daha önce veli talebi ile sınıf tekrarı yapmamış olan öğrencilere velisinin talebi ve BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda bir defaya mahsus sınıf tekrarı yaptırılabilir.

Gerekli iş ve işlemlerin yapılan açıklama ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütülmesi için her tür ve kademedeki okul ve kurumlara dağıtımının yapılması hususunda; bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.