Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Sözleşmeli Öğretmenlerin Haklarına İlişkin Soru Önergesi (20 Mayıs 2021)

Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ''Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik'' ile sözleşmeli öğretmenlik sistemi getirilmiştir.

Sözleşmeli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) fıkrası kapsaında KPSS Sınavı sonucuna göre sözlü sınava çağrılıp başarılı olanlar arasından süreli olarak istihdam edilenler olarak tanımlanmaktadır.

2016 yılında 17.763 olan Sözleşmeli Öğretmen sayısı, 2020 yılı sonu itibariyle %567 artarak 118.558'e ulaşmıştır. MEB, mali nedenlere dayanarak kadrolu öğretmen atayamadığını belirtmektedir. 2016 yılında getirilen sözleşmeli öğretmenlik, eğitimde kalıcı istihdam modeline dönüşmüştür.

Sözleşmeli Öğretmenlik sisteminin getirildiği dönemde Milli Eğitim Bakanı olarak Sayın İsmet Özel, ''Kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenlerin hak-hukuku arasında hiçbir fark olmayacağını belirtmesine rağmen, MEB'in 2020 Yılı Faaliyet Raporu'nun zayıflıklar bölümünde, ''Sözleşmeli ve Kadrolu Öğretmenlikler arasındaki özlük farklılıkları bulunması'' ifadesi yer almaktadır.

Bu bağlamda;

1- MEB, mali nedenlere dayalı olarak kadrolu yerine sözleşmeli öğretmen atamaları yaptığını belirtmektedir. MEB bütçesi her yıl artmasına rağmen niçin hala sözleşmeli öğretmen atamalarına devam edilmektedir?

2- Sözleşmeli ve Kadrolu Öğretmenlikler arasındaki özlük farklılıklarından doğan zayıflığın giderilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?

3- Sözleşmeli ve Kadrolu Öğretmenlikler arasındaki özlük farklılıklarını bakanlığınız 2021 yılı içerisinde gidermeyi düşünmekte midir? Sözleşmeli öğretmenliğe kadrolu öğretmenlikle aynı düzeyde tayin hakkı verilmesi düşünülmekte midir? Sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenler gibi görevde yükselebilmesi için bakanlığınız için bir çalışma yürütmekte midir?

4- Bakanlığınızın sözleşmeli öğretmen istihdamını sonlandırıp, öğretmenlerin farklı sıfatlarla sınıflandırılmasına son vererek tüm öğretmenlerin kadrolu öğretmen olarak istihdam edilmesi düşünülmekte midir yoksa ücretli, sözleşmeli öğretmen atamalarına devam edilmesi mi planlanmaktadır?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-45533s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.