Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Mahmut Özer Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği öğretmen Mülakatın Kaldırılması

Tereddüte Düşülen Hususlar (3 Şubat 2023)

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Bakan a. Nazan ŞENER imzalı resmi yazıda ''İliniz Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünün çeşitli meslek dallarında 5 yıl ve üzeri çalışması olan adayların, ustalık sınavları için başvurularının alınıp alınıp alınamayacağı konusunda tereddüt ettiği hususlar hakkındaki 10.01.2023 tarihli ve E-61524664-45.99-68053277 sayılı yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge'nin "Önceki öğrenmelerin tanınması ve denklik esasları" başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; "Bu Yönergeye göre yapılacak iş ve işlemlerde, bireyin örgün/yaygın eğitim veya serbest öğrenmeler yoluyla edindiği öğrenme kazanımları kalfalık ve ustalık belgelerine erişimde değerlendirilir. Önceki öğrenmelerin tanınması ve denkliği; ulusal meslek standartları, ulusal yeterlilikler ve ilgili alan/dalın çerçeve öğretim programları ile kazandırılması amaçlanan öğrenme kazanımları esas alınarak yapılacak ölçme ve değerlendirmelerle sağlanır."

Aynı Yönergenin "Kalfalık ve ustalık sınavları" başlıklı 7 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında ise; "(2) Kalfalık yeterliğini kazanmış olup mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 Formda beyan edip Sosyal Güvenlik Kurumundan (Ek ibare : 8/4/2019 – 7134043 sayılı Makam Oluru) veya e-Devletten alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler ustalık sınavlarına alınırlar.

(3) Başvuru tarihinde; mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 Formda beyan edip Sosyal Güvenlik Kurumundan (Ek ibare : 8/4/2019 – 7134043 sayılı Makam Oluru) veya e-Devletten alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler öncelikle kalfalık sınavlarına alınırlar. Bunlardan başarılı olanlar, kalfalık belgesini almaya hak kazandıkları dönemden sonra açılacak ilk ustalık sınavlarına alınır." hükümleri yer almaktadır.

Bu nedenle; Vergi mükellefiyet belgesinde veya ticaret sicil gazetesinde yazan faaliyet kodu ile hangi alan ve dalda kalfalık/ustalık sınav başvurusu yapılacağının belirlenmesinde tereddüt yaşanması halinde ilgili alan öğretmenlerinden kurulacak komisyon tarafından ilgili alan/dalın çerçeve öğretim programları ile kazandırılması amaçlanan öğrenme kazanımları esas alınarak başvuru yapılacak meslek dalı veya dallarının belirlenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, 10.01.2023 tarihli ve E-61524664-45.99-68053277 sayılı yazınızda belirtilen meslek kodları ile ilgili olarak;

1- Vergi mükellefiyet belgesinde Nace Kodu: 952401 Mobilyaların ve ev döşemelerinin onarımı (büro ve ev mobilyalarının yeniden döşenmesi, kaplanması, onarımı ve yenilenmesi dâhil, halı ve kilim onarımı hariç) yazanlar, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı alanı altındaki İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi veya Mobilya İskeleti ve Döşemesi dalından sınav başvurusu yapabilirler.

2- Vergi mükellefiyet belgesinde Nace Kodu: 561007 Ciğer, kokoreç, köfte ve kebapçıların faaliyeti (garson servisi sunanlar ile self servis sunanlar dâhil, imalatçıların ve al götür tesislerin faaliyetleri ile seyyar olanlar hariç) yazanlar ise Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı altındaki Aşçılık veya Servis dalından sınav başvurusu yapabilirler. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
Milli Eğitim Bakanlığı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.