Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İl İçi Mazeret Tayinleri 4B statüsü

Tüm Sözleşmeli Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Kanun Teklifi

Teklif ile, sözleşmeli öğretmen uygulamasının kaldırılması, mevcut sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi, ayrıca kamuda ve belediyelerde görev yapan tüm sözleşmeli çalışanların da memur kadrolarına atanması amaçlanmaktadır.

Söz konusu kanun teklifinin genel gerekçesinde ''Türkiye'de sözleşmeli çalıştırma uygulaması 1970'li yıllarda başlamış; kamuda sözleşmeli personel istihdam edilmesine yönelik çalışmalarla birlikte 1980'li yıllarda sözleşmeli personel statüsünün memurluk sistemine alternatif bir yapı olarak ortaya konuşması ile hız kazanmıştır. O dönem kamu sektöründe özelleştirmelerin başlamasıyla KİT'lerde çalışan sayısının azaltılması hedeflenmiş ve KİT'lerde memurların sözleşmeli personel statüsüne geçmesi özendirilmiştir.

Bugün kamuda ve belediyelerde sözleşmeli işçi, kadro karşılığı sözleşmeli, kapsam içi ve kapsam dışı çalışan gibi parçalı yapının yanına taşeron çalışma sistemi eklendiğinde, ortaya çok farklı pozisyonlarda, farklı alanlardan olan ancak aynı işi yapan, bununla birlikte farklı ücretler alan bir çalışma ortamı oluşmuştur.

Başta sözleşmeli çalışanlar olmak üzere çok sayıda hakkaniyetsizlik yaratan bu uygulamalar mağduriyet yaratmaktadır. Memur olarak görev yapan çalışanın tayin, nakil hakkı bulunurken, bu hak sözleşmelilerde kısıtlı tabi tutulmaktadır. Diğer yandan taşeron işçi olarak çalışanların önemli bir kısmı halen kadro alamamışlardır.

Teklifle, başta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan sözleşmeli öğretmen uygulaması kaldırılmakta, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi öngörülmekte, kamuda ve belediyelerde diğer adlar altında görev yapan tüm sözleşmeli çalışanların da memur kadrolarına atanmalarına imkan sağlanmaktadır.

Böylece kamu kurum ve kuruluşlarında görev, yetki ve sorumluluklar taşıyan farklı kadrolarda istihdam edilen personelin statüsü, mali ve sosyal hakları ile diğer hakları konusunda farklılıklar ortadan kaldırılmaktadır.

Memur kadrolarına atanacak personelin kurum içi yer değişikliği ile izin hakları gibi bazı hakları genişletilmekte, bunlara görevde yükselme, kurumlar arası nakil ve yönetici kadrolarına atanma gibi konularda yeni imkanlar tanınmaktadır.

Kanun teklifine http://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-2987.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.