Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen sağlık istasyonu evde eğitim Fatma AFYONCU

Türk Eğitim-Sen'den Unvan Değişikliği Sınavı Yazısı (17 Kasım 2021)

Genel Başkan Talip Geylan ve Genel Başkan Yardımcısı Salahattin Dolğun imzalı resmi yazıda ''Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik kapsamında e-Sınav olarak gerçekleştirilen unvan değişikliği yazılı sınav sonucunda 60 ve üzeri puan alarak başarılı olan eğitim çalışanları sözlü sınavlara katılmışlardır.

Sözlü sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte adayların yazılı sınavlarda almış oldukları puanlar ile sözlü sınav puanlarının aynı olduğu görülmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince sözlü sınavda asgari başarı puanının (yazılı puanından farklı olarak) 70 olması nedeniylr, çok sayıda aday müracaat ve atama hakkından mahrum kalmıştır. Özellikle yazılı sınav sonucunda 60 ile 70 arası puan alanlar mülakata çağrılmış ve mülakat asgari başarı puanının 70 olmasından dolayı başarısız sayılmış ve atama başvurusunda bulunamamışlardır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin ''Yazılı Sınav'' başlıklı 13. maddesi; '' (1) Yazılı sınav, Bakanlıkça veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılır. Bu sınavda 100 üzerinden 60 ve üzeri puan alanlar sınavda başarılı olmuş sayılır'' 

... ''Sözlü Sınav'' başlıklı 16. maddesi; (1) Sözlü sınava giren adaylar, Ek-1 Sözlü Sınav Değerlendirme Formuna göre 100 tam puan üzerinden'' değerlendirilir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak adayın sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılır ve başvuruda bulunduğu unvanına atanmak üzere tercih yapma hakkına sahip olur.'' şeklindedir.

Yazılı ve sözlü sınavlardaki asgari başarı puanı farklılığından kaynaklı olarak hem adayların mağdur olması hem de çok sayıda münhal kadroya atama yapılamaması söz konusu olup, bu husus kamu hizmetinin eksik yürütülmesine ve adaların emeğinin ziyan olmasına neden olmaktadır.

Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Sınavları belirli bir takvime bağlı olarak yapılmamaktadır. Sözlü sınavlarda 60 ve üzeri puan alanların da müracaat etmesi hak kaybına yol açmayacağı, bilakis eksik kalan kadroların dolması söz konusu olacağından bu durumda olan adaylara da müracaat hakkı verilmesi hakkaniyet ve hukuk gereği olacaktır. Aksi bir durumda sözlü sınavlarda 60 ve üzeri puan alanlara ek atama ve ikinci bir duyuruyla müracaat etmeleri sağlanmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelikte yer alan sözlü sınav asgari puanının 60 olarak düzenleme yapılarak, tüm boş normların ilan edilerek ek atama duyurusu yapılması hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.