Öne Çıkanlar öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi Hazine ve Maliye Bakanlığı engelli

Ücretsiz Okutulacak Öğrenci/Kursiyer (6 Ocak 2023)

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür V. Mustafa Gelen imzalı resmi yazıda ''Özel öğretim kurumlarında ücretsiz okutulacak öğrenci/kursiyerlere ilişkin 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 13'üncü maddesinde ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 57'nci maddesinde yer alan hükümler gereği; Kurumlar, öğrenim gören öğrenci/kursiyer sayısının %3'ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlüdürler.

Kurumlarca ücretsiz okutacakları öğrenci/kursiyeri belirlerken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı, mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklara öncelik verilmektedir. Kurumlar ücretsiz okutmak zorunda oldukları öğrenci/kursiyerlerden yukarıda belirtilerek öncelik verilen çocukları kurumun öğretim süresince tamamen ücretsiz okutmak zorundadır. Öncelik verilenlerin dışındakiler okullarda bir öğretim yılı süresince, diğer kurumlarda ise öğretim programı süresince ücretsiz okutulmak zorundadır.

Özel öğretim kurumları ücretsiz öğrenci/kursiyer okutma yükümlülüklerini 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda öncelikli olduğu belirtilenlerden %3'ün altında kuruma başvuru olması durumunda kalan kısmını, öğrenim ücretinin tamamını almadan okutabileceği gibi; öğrenim ücretinin % 25, % 50 veya % 75 oranı kadar kısmını ücretsiz okutmak kaydıyla 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda belirtilen zorunluluğu yerine getirmiş olacakları ve kurumların kısmen veya tamamen ücretsiz okuttukları öğrenci/kursiyerlerin kuruma toplam maliyeti, kurumun 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda belirtilen ücretsiz okutmak zorunda olduğu öğrenci/kursiyer maliyetinin altında olmaması kaydıyla uygulanması 5 Ocak 2023 tarihli ve E-16915068-405.01-67728182 Makam Onayı ile uygun görülmüştür. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.