Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Usta Öğreticelere Sigorta Primi Ödenmeyecek

Halk Eğitim ve Olgunlaşma Enstitülerinde Hayat Boyu Öğrenme kapsamında çeşitli kurslarda görev alan usta ögreticeler ,telafi eğitimlerinin yapılması  dolasıyla, sigorta işlemlerinin nasıl olacağı konusunu araştırmakta.Milli Eğitim  Bakanlığına bağlı  Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük’ten açıklama geldi.Görev yapan usta öğreticilere, daha önce alınan Cumhurbaşkanı Kararına göre, tatil günleri üzerinde bulunun ek ders görevler ücretlerinin ödeneceği belirtilmişti.Ancak bu karar kapsamında,  ücret ödemesi yapılan usta öğreticiler telafi eğitiminde  görev  aldıkları takdirde,telafi eğitimi süresince iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili bir durum dahilinde sigortalı sayılacaklar.
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü imzasıyla yayınlanan, 260221 56-45.03.E. 7760859 sayılı Telafi Eğitiminde Görev Alan Usta Öğreticilerin Sigorta İşlemleri konulu resmi yazı ise şöyle :
Normalleşme süreci kapsamında Halk Eğitimi merkezleri ile Olgunlaşma Enstitüleri’nin 08.06 2020 Tarihi itibari ile eğitim ve öğretime( destekleme ve yetiştirme) kursları hariç başlayacağı ve koronavirüs salgını nedeniyle tatil olan günlerde yapılamayan derslerin telafi eğitimine ilişkin hususlar ilgili (b)yazımız ile valiliklere duyurulmuştu.
Ilgili (a) Cumhurbaşkanı kararına göre tatil günlerinde üzerlerinde bulunan ek ders görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücreti ödemesi yapılan Usta öğreticilere telafi eğitiminde görev verilmesi halinde sigorta iş ve işlemlerini nasıl yapılacağı konusunda valiliklerden görüş talebi gelmektedir.
Buna göre ilgi (a) Karar kapsamında ücret ödemesi yapılan üstü öğreticileri telafi eğitiminde görev alması halinde telafi eğitimi süresindeki çalışmalarına ait yeni bir işe giriş bildirgesi verilmeyecektir.
Ayrıca tatil döneminde ,Usta öğreticiler ilgi (a) Karara göre ek ders ücretinden  yararlandırıldığından ve sosyal güvenliğe ilişkin hizmet bildirimleri yapıldığından telafi eğitimi süresince Usta öğreticiler sadece iş kazası ve meslek hastalığının tespitinde sigortalı sayılacak olup telafi eğitiminde geçen süreler için aylık prim ve hizmet belgesi muhtasar ve prim hizmet Beyannamesi ile Sosyal Merkezlerine bildirim yapılmayacaktır.
Sonuç olarak; ilgi (a) Karar kapsamında ücret ödemesi yapılan Usta öğreticilere telafi eğitiminde görev verilmesi halinde sigorta iş ve işlemlerine ilişkin herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
Diğer yandan telafi eğitimi görevi verildiği halde telafi eğitimine ilişkin yükümlülüklerini yerine  getirmeyen Usta öğreticileri yapılan ödemeler geri alınacağından ücretlerin geri alındığı dönemlere ilişkin iptal nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.