Öne Çıkanlar öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU Maden Çalışanları Murat Kurum

Uzman Öğretmenlik Yazılı Sınavından Muafiyet (18 Nisan 2022)

Genel Müdür Bakan a. Cevdet VURAL imzalı resmi yazıda ''Ortaöğretim alan öğretmenliği mezunlarından öğretim süresi 5 yıl (10 yarıyıl) olan programlardan mezun olanların, uzman öğretmen unvanı için yapılacak olan yazılı sınavdan yüksek lisans mezunu sayılmaları nedeniyle muaf tutulup tutulmayacakları hususunda Bakanlığımız görüşünün bildirilmesine ilişkin 06.04.2022 tarihli ve GMT.430.00/439 sayılı yazınız incelenmiştir.

Bilindiği üzere 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanununun 6'ncı maddesinin üçüncü fıkrasında; "Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan bir örneği ekte gönderilen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 19.11.2020 tarihli ve 75850160-102.01.01-E.73612 sayılı yazısında; yükseköğretim kurumları bünyesinde yer alan eğitim fakültelerinin ortaöğretime öğretmen yetiştiren eğitim programlarından 1997-1998 eğitim-öğretim yılından 2013-2014 eğitim-öğretim yılında kayıt olan öğrenciler dâhil olmak üzere uygulanan programların (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği, Biyoloji Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Felsefe Grubu Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği ve Tarih Öğretmenliği) öğretim süresinin 5 yıl (10 yarıyıl) olduğu; Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 16'ncı maddesinin ikinci fıkrasına göre de hazırlık sınıfları hariç, on yarıyıl süreli lisans eğitimi alanların yüksek lisans derecesine sahip sayılacakları belirtilmiştir.

Bu çerçevede, gerek diplomalarında yüksek lisans mezunu oldukları belirtilenler gerekse Yükseköğretim Kurulunca öğrenim sürelerine bağlı olarak yüksek lisans derecesine sahip oldukları belirlenenlerin, uzman öğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınavdan muaf tutulmaları gerekmekte olup konu hakkında öğretmenlik kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin yapılacak duyuruda gerekli açıklamaya yer verilecektir. Bilgilerini rica ederim.'' denilmiştir.

SENDİKANIN YAZISI

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.