Öne Çıkanlar Kurum Takip Sistemi Veri Girişi öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Hazine ve Maliye Bakanlığı engelli

Yüksek Lisans ve Doktora Yapan Öğretmenlere İzin Talebi (16 Eylül 2022)

Genel Başkan Oğuz Özat imzalı resmi yazıda ''2022-2023 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğretmenlerden kurum müdürlüklerine yaptıkları başvurulara olumsuz cevap geldiğine dair sendikamıza bilgi gelmektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda öğretmenlerin yüksek lisans ve doktora yapmaları önem arz etmektedir. Sayın Bakanımız 8 Eylül 2022 tarihinde yaptığı açıklamasında ''aslında nihai amacımız, eğitim sistemimizdeki öğretmenlerin mümkün olduğu kadar büyük bir oranda yüksek lisans ve doktora yapmasını sağlamak.'' ifadelerine yer vermiştir. Diğer taraftan bazı branş öğretmenleri (rehber öğretmen/psikolojik danışman, özel eğitim, sınıf, okul öncesi öğretmenleri gibi) akademik kariyerlerini devam konusunda Bakanlığımızın izin yönergesini 2022/405 sayılı 29 Mart 2022 tarihli yazımız, idareler tarafından izin konusunda sıkıntı yaşamakta, engellemelerle karşılaşmaktadır. Bizzat Sayın Bakanımız Mahmut Özer tarafından yapılan bu açıklamanın üzerinden bir hafta geçmeden, idari makamların yüksek lisans ve doktora izinlerinde öğretmenlere hiçbir kolaylık sağlamaması hatta Anayasal hak olan ''eğitim hakkının'' farklı gerekçelerle engellenmesi anlaşılır bir durum değildir.

Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi 18. maddesi Diğer İzinler ''e) (Ek: 05/04/2013-485808 Bakan Onayı) memurlardan lisansüstü öğrenime devam edenlere, görevlerini aksatmamak şartıyla izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır. Öğretmenlerin ders programları, lisansüstü öğrenimlerine devam edebilmelerine imkan verecek şekilde düzenlenir.'' hükmüne yer verilmiştir. Anayasamızın hak olarak sunduğu ve Meslek Kanunu ile teşvik edilen eğitim hakkı, izin yönergesinde kolaylık sağlanması yönündeki ibareyi dikkate almaksızın engellenmeye devam edilmektedir.

Bakanlığın, yazımız içeriğinde belirttiğimiz branşlar dahil tüm branşlardaki öğretmenlere; Anayasal hakkı ve Meslek Kanunu'nun amacı doğrultusunda akademik kariyerlerini geliştirmeleri için gerekli kolaylıkları sağlaması, öğretmenin yüksek lisans ve doktora yapmasını kolaylaştırması, izin konusunda düzenleme yapması ve sendikamızın daha önce yüksek lisans ve doktora izni hakkında 2022/405 sayılı 29 Mart 2022 tarihli yazımıza Bakanlık tarafından hiçbir cevap verilmediğinden, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanuna esasen tarafımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
öğretmen 1 yıl önce

Müdür yüzüme söyledi “beş gün gelirsin”, yasal hakkımdır dedim öyle bir şey yok dedi. Derebeylik mi, yoksa hukuk devleti mi ikinci dönem programımı gördüğümde ikna olacağım.