Öne Çıkanlar öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi Hazine ve Maliye Bakanlığı yüz tanıma sistemi

2022 Yılı Asgari Ücret Ne Kadar Oldu? (Net-Brüt)

Asgari ücretle ilgili 4. ve son toplantı 16 Aralık 2021 tarihinde saat 11:00'da Çalışma Bakanlığı'nda gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, açıklamanın bugün yapılacağını duyurmuş ve ''Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada enflasyon karşısında ezdirilmeyen bir oranı hep beraber görmüş olacağız'' demişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, "Kamuoyunun beklentisi yakalandı sayılır" ifadelerini kullanmıştı.

Milyonlarca çalışan merakla 2022 yılı asgari ücret miktarının belirlenmesini bekliyordu. TİSK, asgari ücret için en az 3 bin 500 lira, Türk-İş 4 bin lira önermişti. Komisyon üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tüm rakamları sundu. 16 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen toplantı ile 2022 yılı asgari ücret miktarı net ve brüt olarak belli oldu.

1 Aralık 2021, 7 Aralık 2021 ve 9 Aralık 2021 tarihlerinde yapılan asgari ücret belirleme toplantısında anlaşma sağlanamamıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4. Toplantısı'nı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yaptı. "2022 yılı asgari ücret ne kadar oldu?" sorusuna cevap alındı.

TÜRK-İŞ NE DEMİŞTİ?

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Onların hesap başka benimki başka.. İşçinin kırmızı çizgisi 4 bin liraya geliyor. Bunun altında rakam teklif etmek uygun değildir. Kasım ayında bir kişi için açlık sınırı 3 bin 190 lira, yoksulluk da 3 bin 900 liraydı. TÜİK'in açıkladığı enflasyon değeri bizimkinin altında kalıyor. Bizim sınırımız yaşam maliyeti 3 bin 900 liranın üstüne çıkılması. İstenen noktaya gelirse pazartesi, salı günü imzalanır" demişti

TİSK NE DEMİŞTİ?

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "İşçiyi enflasyona kesinlikle ezdirmeyeceğiz. TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon olan yüzde 21 zammını kafadan vereceğiz. Üstüne de 'ne yapılır' diye çalışıyoruz, 3 bin 500 lirayı geçtik." demişti.

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücret konusunda ''Çalışma Bakanlığımız beklentileri tespit etti. İşçi sendikalarının beklentileri geldi masaya. Hakkaniyetli bir asgari ücret tespiti olacaktır. Şu aşamada rakam söylemek doğru olmaz. Müzakere devam ediyor.'' dedi.

2021 YILI ASGARİ ÜCRET TABLOSU 

GELİR VERGİSİ ORANI (yüzde 15)

Asgari ücret: 3.577,50

SGK primi (yüzde14): 500, 85

İşsizlik sigortası primi (yüzde 1) : 35,78

Gelir vergisi matrahı: 3.040,87

Gelir vergisi (yüzde 5) : 456, 13

Damga vergisi (0.759 ): 27,15

AGİ: 268,31

Net asgari ücret: 2.825,90

2022 YILI ASGARİ ÜCRET 

2022 yılı asgari ücret 4 bin 250 lira oldu.

2022 YILI ASGARİ ÜCRETİ (TL, AY)

ASGARİ ÜCRET    5.004,00

SGK PRİMİ % 14    700,56

İŞSİZLİK SİG.PRİMİ % 1    50,04

KESİNTİLER TOPLAMI    750,6

NET ASGARİ ÜCRET    4.253,40

Brüt maaş; işçinin maaş bordrosunda görünen, sigorta, kesintiler ve vergilerin de dahil olduğu işveren tarafından maaş olarak ödenen toplam tutardır.

Net maaş; SGK primi, damga vergisi, gelir vergisi gibi kesintiler yapıldıktan sonra çalışanın eline geçen esas paradır.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsilcileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Bilindiği gibi bir sonraki yılın asgari ücreti her yılın aralık ayında çalışan ve işveren kesiminin iştirakiyle belirlenmekte.

Taraflar süreci özveriyle işlettiler.

Bugün gerçekleştirilen 4. toplantıyla nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4000 bin liranın üstünde olması gerektiğini bakanlığa görüş bildirdi. Gerek işçi ve gerek işveren kesimini temsilen taraflar özveriyle bu süreci işlettiler

Yeni asgari ücret 4 bin 250 TL.

Asgari Ücret artışı son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin çalışan ve işverenlere ülkemize hayırlı olsun. Bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Şu anda bazı sıkıntılar var, bu sıkıntıları da en kısa zamanda aşacağız. Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat belirsizliğine en kısa sürede son vermekte kararlıyız.

Asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırıyoruz. Böylece işveren kesimini 450 TL ilave yükten kurtarmış oluyoruz. Bizim paramız Türk Lirası'dır. Türk Lirası'nı yedirmeyeceğiz.'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Asgari ücretle ilgili çalışmaları tamamladık ve komisyon kararı verdi. Asgari ücret ülkemiz açısından çok önemli. Sadece onlarla sınırlı değil. Temel ücret durumuna geldi. Ekonomik kalkınmanın meydana getirdiği sarsıntı ve sorunların sosyal politikalarla inşa etmek ve dayanışmayı güçlendirmek çok önemli.'' dedi.

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücrette kamuoyunun beklentisinin yakalandığını söyledi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ''2022 yılı asgari ücret kararımızı aldık, tüm kesimler için hayırlı olsun'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.