Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

Asgari Ücret, EYT ve Sözleşmeli Personel Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''5 bin 500 lira olan asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna, "Dile getirilen birçok rakam var. İşletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız. Hayali değil gerçekçi bir rakam olacak. Çalışam maaşları yüzünden işletme kapısına kilit vuracak bir rakam olmayacak. Zam oranı çalışan ve işverenlerle yapılacak anketlerle belirlenecek." şeklinde yanıt verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda ''EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok.

İşveren emekli olan kişiyi çalıştırıyorsa devlete normal çalışandan daha fazla prim ödüyor. Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene ‘sen EYT’li olan bu çalışanını atma çalıştır, biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz’ diyeceğiz.'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'lilerin kıdem tazminatına dair ''Kıdem tazminatı büyük bir sorun değil. Çünkü işveren kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı ödemesini işveren işçiyle anlaşarak taksitlendirebilir. İş dünyası EYT’lilerin kıdem tazminatı ödemesi için hükümetten kredi desteği istiyordu. Ancak hükümetin bu talebe sıcak bakmadığı ve kıdem tazminatının işveren tarafından hazır tutulması gerektiğini işverenlere bildirdiği belirtildi.'' dedi.

Sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; kamudaki tüm sözleşmeli personelleri kapsayan düzenlemenin son halininin pazartesi günü yapılacak kabine toplantısında ele alınacağını söyledi.

AK Parti Sözcüsü Çelik, AK Parti Genel Merkezi'nde MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada "EYT meselesiyle ilgili çalışma tamamlanmak üzere. Sayın Cumhurbaşkanımıza çok kısa zamanda son hali sunulacak. Son aşamayı geçtikten sonra meclis takvimi ile ilgili bilgi verebilirim. Acil gündemlerden bir tanesi, hemen hemen tamamlanmak üzere. Bugünkü sunum, bölgesel ve küresel gelişmelerin değerlendirilmesi ve terörle mücadele gündemimizdi" demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.