Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması öğretmen Adalet Bakanlığı

Asgari Ücretten Verginin Kaldırılmasına Dair Kanun Teklifi

Gelir Vergisi Kanunu'nunda ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde tevkifat usulü ana kural olarak belirlenmiş ve yüksek ücretler ayrıca beyana tabi tutulmuştur. Kanunda ücretlerin vergilendirilmesinde genel tarifede belirlenmiş dilim aralıkları ayrıştırılmış ve daha yüksek dilimler belirlenerek vergi oran artışlarından ücretlilerin daha az etkilenmesi sağlanmıştır. Bunun yanı sıra Kanun'da muhtelif istisnalar sağlanmış ve asgari ücretin brüt tutarı esas alınmak suretiyle ücretlinin medeni durumu ile çocuk sayısı dikkate alınarak asgari geçim indirimi müessesesi getirilmiştir.

Her ne kadar ücretlilerin vergilendirilme esası diğer gelir unsurlarına göre daha avantajlı olsa da asgari ücret üzerinde halihazırda yıllık ortalama yüzde 3.25 vergi yükü bulunmaktadır. 

Vergide adalet ilkesinden hareketle çalışanların ekonomik durumlarına katkı sağlanması amacıyla, asgari ücret vergi dışı bırakılarak gelir vergisi ve damga vergisi istisnası sağlanmaktadır.

Ayrıca, brüt ücreti asgari ücretin üzerinde olan ücretlilerin, ücretleri üzerinden yapılan vergi kesintisi nedeniyle ücretlerinin asgari ücretin net tutarının altında kalmaması amacıyla ilave asgari geçim indirimi getirilmektedir.

Yapılan bu düzenlemelere uyumlu olarak Gelir Vergisi Kanunu'nunda yer alan diğer ücret gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılmaktadır.

Diğer taraftan, Dünya nüfusunun hızla artmasının yanı sıra üretimde meydana gelen artışa bağlı olarak enerji ihtiyacı kısıtlı karşılanmaktadır. Güneş enerjisinin de yer aldığı yenilebilir enerji kaynakları son dönemde gerek karbondioksit salınımlarını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, gerekse dışa bağımlılığın azaltılmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları nedeniyle oldukça önemlidir. Bu kapsamda 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nda, yenilebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi için muafiyet sınırı olarak öngörülen meskenlerin çatı ve cephesine kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kW (10 kW dahil) olması şartının 20 kW (20 kW dahil) olarak değiştirilmesi amacıyla değişiklik yapılması amaçlanmaktadır.

KANUN TEKLİFİ

Anahtar Kelimeler:
Asgari ücretVergi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.